Súlyos munkahelyi baleset történt Berettyóújfaluban

Vágólapra másolva!
Többszörösen is súlyosan megsérült az a munkás, aki szigetelési munkálatok közben leesett a födémről egy építkezésen Berettyóújfaluban. Az építésvezetőt és az egyik alvállalkozót vádolták meg az ügyben.
Vágólapra másolva!

Az idősebb vádlott az építtető cég alkalmazottjaként építésvezetőként volt ott a berettyóújfalui építkezésen, a fiatalabb pedig az egyik alvállalkozó cég ügyvezetője, aki a munkásaival szigetelési munkákat végeztetett.

A két cég szerződése szerint mindkét férfinak kötelessége lett volna megtartani a munkavédelmi oktatást, ellenőrizni a biztonságot, valamint biztosítaniuk kellett volna a védőfelszereléseket, eszközöket, és ellenőrizni ezek használatát.

A fiatalabb férfi 4 munkásával együtt 2019 decemberében reggel 8 órakor érkezett az építkezésre, ahol az idősebb megmutatta nekik, hol kell dolgozniuk. A dolgozók munkavédelmi oktatás nélkül elkezdték szigetelni az egyik épület födémjét. A födémszint 3,5 méter magasan volt. A leesést megakadályozó védelmi rendszert nem építették ki, de a födémen lévő 6 nagy nyílás nem volt lefedve.

Forrás: Ügyészség.hu

A férfi és a munkásai úgy kezdek el dolgozni, hogy egyikükön sem volt védőfelszerelés, de még sisak sem. A munka kezdetekor az ügyvezető rövid eligazítást tartott a munkásainak, majd elment.

Munka közben az egyik dolgozó leesett a födém egyik nyílásán át a betonra. A baleset miatt több, 8 napon túl gyógyuló sérülése is keletkezett.

Az ügyészek foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat a két férfi ellen. Azt javasolják, hogy a bíróság ítélje őket pénzbüntetésre.