Meglepő dolgok derültek ki a világ légiforgalmáról

repülő, útvonal, útvonalak, mapping, flight mapping
South And North America - Flight Routes, Global Connections, Coronavirus - Focus On USA and Brazil
Vágólapra másolva!
A nap minden percében több mint 8750 kereskedelmi repülőjárat található a levegőben. Ezek a gépek több ezer embert és több millió dollár értékű árucikket szállítanak. Most az is kiderült, merre tartanak ezek a járatok, illetve hogy alakul a világ légi forgalma.
Vágólapra másolva!

A napi közel 9 ezer repülőjárat nyomon követése nem könnyű feladat, de Adam Symington vállalkozott arra, hogy elkészítse a globális légi forgalom összesítő térképét. A grafika 67.663 különböző útvonalat dolgozott fel, melyek világszerte 10 ezer repteret kötnek össze. Symington azonban az OpenFlights adatait használta, melynek adatbázisa 2014 júniusa óta nem frissült. Vagyis a térképnek már csak történelmi értéke van.

Épp ezért a Visual Capitalist azt is megvizsgálta, jelenleg melyek a világ legforgalmasabb légi csomópontjai.

Egy ilyen kutatás több különböző módszertan szerint készíthető el. Az egyik lehetőség annak vizsgálata, hogy egy repülőtéren hány utas fordul meg egy adott évben. Az Airports Council International (ACI) adatai szerint össze is állt a világ legforgalmasabb reptereinek 2021-es toplistája.

A top 10-es listát az amerikai repülőterek uralják, 10-ből 8 ugyanis az Egyesült Államokban található.

Az első az atlantai nemzetközi repülőtér lett (teljes nevén: Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport), 75.704.760 utassal. A második helyre a Dallas/Forth Worth került, több mint 62,4 millió utassal, míg a harmadik a denveri reptér lett 58,82 millió utassal.

Az élbolyban tehát mindössze két nem amerikai reptér található. Nyolcadik helyre került a kínai Kanton reptere (40,25 millió utas), illetve a kilencedik szerezte meg a szintén kínai Csengtu repülőtere 40,11 millió utassal.

A Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport a világ legforgalmasabb repülőtere Forrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Egészen máshogy áll össze a lista, ha kizárólag a nemzetközi utasforgalmat vizsgáljuk.

Ebben az esetben a dubaji reptér (DXB) áll az élen 29,1 millió utassal,

a második az isztambuli repülőtér (IST) 26,4 millió utassal, míg a harmadik az amszterdami reptér (AMS) 25,4 millió utassal.

A fentiek mellett a Visual Capitalist azt is megnézte,

melyek a világ legforgalmasabb repülőterei az áruszállítás tekintetében.

Itt már jelentősen csökken az amerikai repterek dominanciája. Az első helyre a hongkongi repülőtér (HKG) került, ahol 2021-ben több mint 5 millió tonna áru fordult meg. A második az amerikai Memphis reptere volt 4,48 millió tonnával, míg a harmadik helyre a sanghaji repülőtér került 3,98 millió tonnával.