Orbán Viktorral szelfizne a legtöbb fiatal

ORBÁN Viktor, gyerekek, fiatalok
Kecskemét, 2022. április 2. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (b3) választókkal találkozik Szeberényi Gyula Tamás, Bács-Kiskun megye 2. számú választókerülete fideszes országgyűlési képviselőjelöltje, alpolgármester kampánygyűlésén Kecskeméten 2022. április 2-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
A 18-21 év közötti első szavazó fiatalok körében messzemenően Orbán Viktor miniszterelnök a legnépszerűbb, őt követi Novák Katalin államfő. Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter ugyanakkor nagyon népszerűtlenek a fiatalok körében. A Társadalomkutató Kft. honlapján közzétett, reprezentatív közvélemény-kutatás alapján a hagyományosan magas elutasítottságú Gyurcsány Ferencet is megelőzve, a legfiatalabb választók közel háromnegyede (72 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy Márki-Zay Péterrel nem szívesen szerepelne közös képen. Ezzel megdőlt az a kampányban sokat hangoztatott állítás, miszerint Márki-Zay Péter a többi baloldali politikusnál eredményesebben tudja megszólítani a fiatalokat. A kutatás egyértelműen cáfolja a baloldali média azon valótlan állításait, miszerint a fiatalok túlnyomó többsége baloldali. A számok tükrében ennek az ellenkezője igaz.
Vágólapra másolva!

Az első szavazó fiatalok bő harmada

(37 százaléka) készítene szívesen közös képet Orbán Viktorral,

aki ezzel tetemes előnnyel vezet az Ifjúságkutató Intézet és a Társadalomkutató Kft. legújabb kutatása szerint.

Orbán Viktor miniszterelnök fiatalok körében Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A miniszterelnököt Novák Katalin köztársasági elnök követi a népszerűségi listán, vele a 18–21 évesek mintegy negyede (23 százaléka) szelfizne szívesen.

Novák Katalin Forrás: facebook.com

Az ellenzéki,

baloldali vezetők többsége 10 százalék körüli, vagy az alatti eredményt ért el, Márki-Zay Pétert pedig Karácsony Gergely is magabiztosan előzi.

A baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltjével tízből valamennyivel több, mint egy 18–21 éves fiatal fotózkodna (12 százalék), szemben a budapesti főpolgármester 16 százalékos eredményével. Őket Duró Dóra, Jakab Péter, Toroczkai László és Fekete-Győr András követik, 10 százalék körüli eredménnyel. A Gyurcsány-házaspárral még kevesebben mutatkoznának egy képen,

Gyurcsány Ferenccel és Gyurcsánynéval a magyar fiatalok egyaránt 9 százaléka szelfizne.

Nem ismerik a fiatalok a balos politikusok jelentős részét

A rokonszenv-ellenszenv mellett az ismertség is kulcstényező, amelyben a vezető baloldali politikusok összességében elmaradnak a miniszterelnöktől és a köztársasági elnöktől.

A legkevésbé ismert Tóth Bertalan MSZP-társelnök, róla mondták legtöbben, hogy nem ismerik (43 százalék), de az első szavazók mintegy harmada számára Donáth Anna, Kunhalmi Ágnes és Toroczkai László neve sem cseng ismerősen, sőt, Fekete-Győr András korábbi Momentum-elnök is ismeretlen a fiatalok bő negyede (27 százaléka) számára.

A kutatás eredménye arra enged következtetni, hogy

Orbán Viktor személye az első szavazók korosztályában is komoly vonzerővel bír, nincs hozzá mérhető népszerűségű politikus az ellenzéki térfélen.

Figyelemre méltó, hogy a hagyományosan magas elutasítottságú Gyurcsány Ferencet is megelőzve,

a legfiatalabb választók közel háromnegyede (72 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy Márki-Zay Péterrel nem szívesen szerepelne közös képen.

Ezzel megdőlt az a kampányban sokat hangoztatott állítás, miszerint Márki-Zay Péter a többi baloldali politikusnál eredményesebben tudja megszólítani a kormánykritikus fiatalokat.

A kutatás a baloldali média azon valótlanságait is cáfolja, miszerint a fiatalok túlnyomó többsége baloldali. A számok tükrében ennek az ellenkezője igaz.

A kutatás módszertana

A kutatást 1000 fő személyes (TAPI) megkérdezésével végezte az Ifjúságkutató Intézet a Társadalomkutató Kft. közreműködésével 2022 május-június hónapokban. A reprezentatív címlistát azon 18–21 éves fiatalok alkották, akik először vehettek részt az országgyűlési választásokon 2022. április 3-án.