Nyolc éve nem történt ekkora szégyen Messivel, tragikus helyzetben Szoboszlai és Gulácsi csapata

Lionel Messi
Paris Saint-Germain's Argentine forward Lionel Messi (C) reacts during the UEFA Champions League Group H first leg football match between Paris Saint-Germain (PSG) and Juventus at Parc des Princes Stadium in Paris, on September 6, 2022. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP)
Vágólapra másolva!
Kedd este kezdetét vette a labdarúgó Bajnokok Ligája 2022/23-as szezonjának csoportköre, a játéknap legnagyobb rangadóján a PSG Kylian Mbappé két góljával 2-1-re legyőzte a Juventust. A címvédő Real Madrid és a végső győzelemre is esélyesnek tartott Manchester City is győzelemmel rajtolt. Az angol csapat sztárjátékosa, Erling Haaland két gólt lőtt, amivel elképesztő redkordot állított fel. A három magyar válogatott focistával felálló RB Leipzig ugyanakkor meglepetésre súlyos vereséget szenvedett az ukrán Shaktar Donyecktől. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a keddi játéknap további érdekességei.

Egy félidőnyi jó játék is elég a PSG-nek a forduló rangadóján

A játéknap egyetlen rangadóját Párizsban rendezték. A Lionel Messivel, Neymarral és Kylian Mbappéval felálló PSG remekül kezdett a tartalékos Juventus ellen és a francia világbajnok támadó két gyönyörű kapásgóljával magabiztosan vezetett már az első félidő derekánál.

Mbappé ötödször volt eredményes egy BL-meccsen öt percen belül, ennél pedig csak Lionel Messi lőtt több gólt a meccsek ezen szakaszában, szám szerint hatot.

Az ilyen meccsek miatt szeretünk a Bajnokok Ligájában játszani. Persze, még dolgoznunk kell tovább. Ha könnyű lenne, már megnyertük volna a sorozatot. Nagyszerű meccset játszottunk, amin két remek gólt sikerült lőnöm. Igaz, sok helyzetet is kihagytam ma, mint ahogy már pályafutásom során is, és még sokat ki is fogok. Ez benne van a pakliban, de nagyon elégedett vagyok. Új szerepet kaptam a csapatban. Az edző azt akarja, hogy a támadásoknál én kerüljek a fókuszba. Igyekszem a lehető legjobban alkalmazkodni ehhez az új szerepkörhöz" – mondta a mérkőzés legjobbjának választott Kylian Mbappé.

Kylian Mbappé két gyönyörű kapásgóljával legyőzte a PSG a Juventust Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A Juventus az első félidőben vajmi keveset mutatott támadásban, mindössze egy kaput eltalált lövése volt.

A fordulás után a kétgólos előny birtokában kissé visszavett a párizsi sztárcsapat, aminek következtében a torinóiak szépítettek. A Paris Saint-Germain védelme a második játékrészben finoman szólva sem működött hibátlanul, amit a kontratámadásokra berendezkedett olaszok zavarba is tudtak hozni. Így a Juventus egyik nyári igazolása, Filip Kosztics és a csereként beálló Manuel Locatelli is ziccerbe tudott kerülni.

Ha úgy fogunk játszani, mint ahogy tettük azt a második félidőben, akkor nagyon erős csapattá válhatunk" – mondta a Juventus brazil védője, Danilo.

Neymar szenzációs gólpasszt adott az első félidőben Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Philippe Signe

"Elvesztegetett lehetőségnek kell tekintenünk a mait, még akkor is, ha összességében jó meccset játszottunk. Több helyzetet kellett volna kialakítanunk a bal oldalon, mert ott volt a PSG gyenge pontja. Vállalhattunk volna több kockázatot is, de amikor ilyen minőségű csapatok ellen játszol, az okozza a legnagyobb nehézséget, hogy nincs nálad a labda. Az első félidőben túl félénkek voltunk, a másodikban már jobbak voltunk. Annak tudatában, hogy Neymar, Mbappé és Messi volt az ellenfél, a két kapott gól nem rossz eredmény. Biztosan segíteni fog rajtunk, ha néhány játékos visszatér majd a sérülésből" – vélekedett a Juventus vezetőedzője, Massimiliano Allegri.

Lionel Messinek nagyon nem ment a játék, az argentin klasszissal 8 év után (legutóbb 2014. október 21-én) fordult elő ismét, hogy lecserélték egy BL-meccsen.

A hajrában Messi nélkül is sokkal jobb volt a PSG, és akár végleg lezárhatta volna a meccset, azonban Mbappé és Neymar is ígéretes helyzetben hibázott.

Lionel Messit nyolc év után cserélték le ismét BL-meccsen Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

"Jól kezdtük az első félidőt, de 2-0 után visszaestünk. Tudtuk, hogy egy olyan csapat az ellenfelünk, amely soha nem adja fel. A második félidőben szenvedtünk egy kicsit, de a Juventus ellen ez teljesen normális" – értékelt a lefújás után a PSG olasz válogatott középpályása, Marco Verratti.

"A meccsnek volt néhány periódusa, amelyben kifejezetten jól játszottunk, ennek köszönhetően megérdemelten vezettünk két nagyszerű góllal. Utána viszont sok lehetőséget adtunk nekik, és a végére ahelyett, hogy lezártuk volna a meccset, nyílttá tettük, de ettől függetlenül elégedett vagyok. Az ilyen nehéz győzelmektől tud igazán fejlődni egy csapat" – vélekedett a Paris Saint-Germain vezetőedzője, Christophe Galtier.

A második félidőben feljavult a Juventus, egyenlített is, de a PSG nyerte a forduló rangadóját Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

"Nehéz meccs volt, az első 20 percben csak néztük, hogy mi történik a pályán. Nagyon sajnálom a két gyorsan bekapott gólt, mert teljesen megváltoztatta a játékot. A szünet után más arcunkat mutattuk, nem adtuk fel, de akár több problémát is okozhattunk volna nekik" – mondta a Juventus francia válogatott játékosa, Adrien Rabiot, aki 2012 és 2019 között éppen a párizsi klubnál játszott.

A csoport másik mérkőzésén a Benfica a második félidőben szerzett két góljának köszönhetően 2-0-ra nyert a Maccabi Haifa ellen. A portugálok hőse az az Alex Grimaldo volt, aki előbb gólpasszt adott, majd öt perccel később meglőtte a játéknap legnagyobb gólját 20 méterről.

Benzema nélkül gálázott a címvédő

Az F csoportban a címvédő Real Madrid 3-0-ra legyőzte a BL-be öt év után visszatérő Celticet Skóciában. A hazai együttes az agresszív játékával meglepte a spanyolokat az első félidőben, Thibaut Courtoisnak kétszer is nagyot kellett védenie, Callum McGregor lövésénél pedig csak a kapufa mentette meg a Realt. Azonban az igazi csapás a 30. percben érte a címvédőt, ugyanis az előző idény BL-gólkirályát, Karim Benzemát térdsérülés miatt le kellett cserélni.

Karim Benzema megsérült, Ancelotti szerint nem súlyos Forrás: AFP/Andy Buchanan

A Real Madrid olasz mestere, Carlo Ancelotti a lefújás után beszélt a francia csatár állapotáról.

– mondta a madridiak trénere, aki a huszadik BL-szezonját kezdte meg. Korábban ez a bravúr csak Arsene Wengernek sikerült.

A második félidőben aztán a spanyol csapata érvényesítette a papírformát. Vinícius góljával szerzett vezetést, majd a pályafutása 100. BL-meccsén pályára lépő Luka Modric fantasztikus gólt.

A végeredményt pedig Eden Hazard állította be.

A belga támadó 2020 novembere után talált be ismét a legrangosabb európai kupasorozatban. Hazard gólját egyébként 33 sikeres passz előzte meg, ami a legtöbb a BL ezen szakaszában.

„Hazard már az edzések alatt is fenomenális volt, most pedig végre gólt lőtt, remélem, így folytatja" – mondta csapattársáról Toni Kroos, akit a meccs legjobbjának választott az UEFA. Azonban nem a német középpályás volt az egyetlen, aki a belga szélsőt méltatta, Thibaut Courtois is elismerően beszélt honfitársáról.

– mondta a Real Madrid kapusa.

Carvajal és Hazard összjátéka után született a harmadik Real-gól Forrás: AFP/Andy Buchanan

"Nehéz volt az első félidő, mert a Celtic keményen letámadott bennünket. Viszont amint felvettük a meccs ritmusát már mi voltunk a jobbak és megérdemelt győzelmet arattunk. Jó formában vagyunk, a cserék pedig sokat hozzá tudtak tenni a meccshez" – értékelt Courtois.

Az első félidő határozottan lehetett volna jobb is, de a második már tökéletes volt. A csereként beállt fiatal játékosok rengeteg új energiát vittek a játkunkba" – összegezte a találkozót Carlo Ancelotti.

Gulácsi potyázott, Szoboszlai gólpasszt adott, összezuhant a Lipcse

A csoport másik meccsén a három magyar válogatott játékossal felálló RB Leipzig meglepetésre 4-1-re kikapott hazai pályán a Sahtar Donyecktől. Gulácsi Péter, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik is a kezdőcsapatban kapott helyet, azonban éppen a magyar válogatott kapus hatalmas hibája után szerzett vezetést az ukrán együttes.

Az első félidő után a szurkolók kifütyülték a csapatot.

Ez némiképp ébresztőleg hatott, ugyanis a fordulás után egyenlített a Bundesliga-csapat Szoboszlai Dominik gólpasszának is köszönhetően. Azonban hiába a nyomasztó mezőnyfölény, a Sahtar szinte minden lehetőségét gólra váltotta és végül kiütéses győzelmet aratott. Marjan Sved álomszerűen mutatkozott a sorozatban, ugyanis első BL-meccsén rögtön két gólt lőtt. Az ukrán együttes ezzel közel két év után tudott ismét nyerni a BL-ben.

Gulácsi Péter nagy hibája után került hátrányba a Lipcse az első félidőben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

A lipcseiek pocsék formában vannak, hiszen az Eintracht Frankfurt elleni hétvégi 4-0-s kiütés után ismét egy nagy pofonba szaladtak bele, így egyre kilátástalanabbnak tűnik Domenico Tedesco vezetőedző sorsa.

– mondta a Lipcse trénere, aki a jövőjét firtató kérdésre így reagált: – „Egyáltalán nem gondolok arra, hogy veszélyben van az állásom. Természetesen csalódott vagyok, de ez holnapra már a múlté lesz és készülünk a Dortmund elleni rangadóra".

Megállíthatatlan City, Fantasztikus Haaland

A G csoportban a végső győzelemre is esélyesnek tartott Manchester City kiütéses, 4-0-s győzelmet aratott a Sevilla ellen. Az angol együttes elképesztő fölényben játszott, és 24-szer próbálkozott kapura lövéssel, míg a spanyolok csupán hatszor. Pep Gurdiola csapata a legutóbbi hét BL-csoportköréből hatot győzelemmel kezdett.

Erling Haaland már 24 gólnál jár a Bajnokok Ligájában Forrás: AFP/Cristina Quicler

Erling Haaland két gólt szerzett, ráadásul történelmet írt, mivel Fernando Morientes, Javier Saviola és Zlatan Ibrahimovic után ő lett a negyedik olyan játékos, aki három különböző csapat (Salzburg, Borussia Dortmund és Manchester City) színeiben is betalált az első BL-meccsén. Emellett

a norvég csatár az első olyan Manchester City játékos, aki a Premier League-ben és a Bajnokok Ligájában is góllal debütált.

A mérkőzés legjobb játékosának azonban mégsem őt, hanem Kevin de Bruyne-t választották.

"Az első idegenbeli meccs mindig nagyon fontos, meg kell adni az alaphangot, és azt hiszem, ma ezt meg is tettük. Haaland kiváló formában van, jól és gyorsan tudott alkalmazkodni a csapat játékához" – mondta a norvég első góljánál gólpasszt jegyző belga karmester.

Pep Guardiola elégedett volt a csapatával Forrás: AFP/Cristina Quicler

"Túl gyorsan akartunk vezetést szerezni. Amikor már jobban játszottak, Phil zseniális találatával aztán már kettővel vezettünk.

– dicsérte Pep Guardiola a Borussia Dortmundtól a nyáron 60 millió euróért igazolt csatárt, aki az idei szezonban minden sorozatot figyelembe véve már 12 gólt szerzett.

Haaland mindössze a 20. BL-meccsét játszotta pályafutása során és eddig 25-ször volt eredményes. Érdekesség, hogy Lionel Messi ennyi meccsel a háta mögött csupán nyolc gólnál járt, míg Cristiano Ronaldo egynél sem.

Osztrák és horvát szenzáció, a Chelsea és a Milan sem tudott nyerni

Meglepetésre az E csoport két favoritja, az olasz bajnok AC Milan és a Chelsea sem tudott nyerni. A Lőw Zsoltot másodedzőként foglalkoztató londoni együttes 1-0-ra kikapott a Dinamo Zagreb otthonában.

Meglepetéssel kezdődött a BL-csoportköre, Zágrábban kapott ki a Chelsea Forrás: AFP/Denis Lovrovic

A hazaiak gólját a horvát válogatott Mislav Orsic szerezte, akinek különösen jól megy angol csapatok ellen, ugyanis a 2020/21-es El-idényben háromszor is eredményes volt a Tottenham ellen, az előző szezonban pedig a West Hamnek lőtt egyet a második számú európai kupában.

"Fantasztikus volt a hangulat. Tudtuk, hogy folyamatosan védekeznünk kell majd, ezért kontratámadásokra rendeződtünk be. Erősek és masszívak voltunk hátul, Livakovicnak volt 2-3 egészen elképesztő védése. Mindenki kivette a részét ebből a győzelemből" – mondta a meccs emberének választott Orsic.

"Roppant gyenge teljesítményt nyújtottunk, és megint ugyanaz történet, mint általában. Jól kezdtünk, de egy ellentámadásból gólt kaptunk, onnantól pedig csak kezdve küszködtünk.

A félidőben azt kértem, játszanak bátrabban, keményebben és nagyobb odaadással.

Nyilvánvalóan ez most nehéz számunkra, mert nem ott tartunk, ahol kellene. Ez mindenkinek a felelőssége, rajtam is múlik természetesen, de megoldást kell találnunk a problémáinkra. Jelenleg minden hiányzik a játékunkból"

– foglmazott a Chelsea német vezetőedzője, Thomas Tuchel.

A Chelsea edzője, Thomas Tuchel sem akart hinni a szemének a lefújás után Forrás: AFP/Denis Lovrovic

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • Luka Modric a Bajnokok Ligája történetének egyetlen olyan játékosa, aki a 100. meccsén gólt lőtt.
  • Thibaut Courtois a kapujára tartó legutóbbi 20 lövésből 19-et kivédett. Utoljára az előző szezonban, a Manchester City elleni BL-elődöntő visszavágóján kapott gólt.
  • Vinícius Júnior pályafutása során először szerzett négy egymást követő meccsén gólt.
  • A Sevilla története során először kezdte vereséggel a BL-csoportkört.
  • A Borussia Dortmund játékosa, Jude Bellingham az első angol tinédzser, aki három különböző BL-idényben is gólt szerzett (2020-21, 2021-22 és 2022-23).
    Jude Bellingham ismét eredményes volt, a Dortmund simán legyőzte a dán Köbenhavnt Forrás: AFP/Uwe Kraft
  • A Chelsea vezetőedzője, Thomas Tuchel a 100. meccsén irányította londoni együttest, amely az első 50 meccsén csak 24, míg a legutóbbi 50 mérkőzésen már 53 gólt kapott a német edző irányításával.
  • A Chelsea először vesztett zsinórban három egymást követő idegenbeli meccsén Thomas Tuchel vezetésével, legutóbb 2020 decemberében Frank Lampard irányításával fordult elő hasonló.
  • A Bajnokok Ligája történetében Luka Modric mindössze a 8. játékos, aki 100 meccsen pályára lépett a Real Madrid színeiben. Korábban ezt a mérföldkövet Iker Casillas (150 meccs), Raúl (130), Sergio Ramos (129), Karim Benzema (124), Roberto Carlos (107), Marcelo (102), (102) és Cristiano Ronaldo (101) érte csak el.
  • Az osztrák Red Bull Salzburg története során még soha nem kapott ki a BL-csoportkör első fordulójában (1 győzelem, 4 döntetlen). Ennél jobb mutatója csak a spanyol Deportivo La Coruna (5 veretlenül megvívott nyitómeccs) van a sorozatban.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló:
E csoport:
Salzburg (osztrák)-AC Milan (olasz) 1-1 (1-1)
gól: Okafor (28.), illetve Saelemaekers (40.)

Dinamo Zagreb (horvát)-Chelsea (angol) 1-0 (1-0)
gól: Orsic (13.)

F csoport:
Celtic Glasgow (skót)-Real Madrid (spanyol) 0-3 (0-0)
gól: Vinicius Jr. (56.), Modric (60.), Hazard (77.)

RB Leipzig (német)-Sahtar Donyeck (ukrán) 1-4 (0-1)
gól: Simakan (57.), illetve Sved (16., 59.), Mudrik (76.), Traore (85.)

G csoport:
Sevilla (spanyol)-Manchester City (angol) 0-4 (0-1)
gól: Haaland (20., 67.), Foden (58.), Dias (92.)

Borussia Dortmund (német)-FC Köbenhavn (dán) 3-0 (2-0)
gól: Reus (35.), Guerreiro (42.), Bellingham (83.)

H csoport:
Paris Saint-Germain (francia) - Juventus (olasz) 2-1 (2-0)
gól: Mbappé (5., 22.), illetve McKennie (53.)

Benfica (portugál)-Makkabi Haifa (izraeli) 2-0 (0-0)
gól: Rafa Silva (50.), Grimaldo (54.)

A csoportok első két helyezettje a nyolcaddöntőbe jut, a harmadikok átkerülnek az Európa-ligába, ahol a nyolcaddöntőbe jutásért játszanak majd.