Így folytatódik Londonban II. Erzsébet királynő búcsúztatása

II. ERZSÉBET
Edinburgh, 2022. szeptember 12. II. Erzsébet brit királynőnek az uralkodócsalád Skóciában használatos zászlajával letakart koporsóját katonák beviszik az edinburghi Szent Egyed-székesegyházba, hogy felravatalozzák 2022. szeptember 12-én. A királynő a skóciai Balmoral kastélyában hunyt el szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében. MTI/AP/Petr David Josek
Vágólapra másolva!
Kedd délutánig róhatják le tiszteletüket azok, akik végső búcsút szeretnének venni II. Erzsébet királynőtől Skóciában, az edinburgh-i St. Giles-székesegyházban, ezután a néhai uralkodó koporsóját Londonba szállítják. A székesegyházba rengetegen érkeztek, még éjjel is folyamatos volt a sorbanállás, tízezrek búcsúztak a királynőtől, és várhatóan ezrek kísérik koporsóját is a katedrálistól a repülőtérig. Londonba is százezreket várnak.
Vágólapra másolva!

Kedden, délután öt órakor II. Erzsébet királynő koporsóját a Szent Giles-székesegyházból az edinburgh-i repülőtérre szállítják, ahonnan repülővel utazik tovább Londonba. A repülőn Erzsébet királynő egyetlen lánya, Anna hercegnő kíséri a koporsót, a reptérig azonban várhatóan ezrek gyűlnek majd össze az útvonalon, ahol a temetési menet végighalad.

A St. Giles-székesegyházban is tízezrek vettek végső búcsút a királynőtől, még éjszaka is folyamatosan sorban álltak az emberek.

A királynő koporsója várhatóan nem sokkal kedd este, hét óra előtt érkezik meg Londonba, ahol a Buckingham-palotába szállítják, ahol III. Károly király és hitvese, Kamilla, valamint a királyi család többi tagja fogadja majd.

III. Károly király Észak-Írországba látogat

Kedden napközben teszi első látogatását királyként Észak-Írországba III. Károly. A látogatásra felesége, Kamilla is elkíséri.

A király Belfastban találkozik Chris Heaton-Harris északír miniszterrel, több politikussal és pártvezetővel.

A Hillsborough kastélyba való megérkezést követően a király és a királynő egy rövid sétát tesz a kapuk előtt, hogy megtekintsék a virágkoszorúkat.

A kastély környékén már hajnal óta gyülekezik a tömeg, rengetegen szeretnének találkozni egy pillanatra az új királlyal, hogy kifejezzék támogatásukat, és részvétet nyilvánítsanak.

A vallási vezetőkkel való találkozót követően a király és Kamilla Belfast belvárosán keresztül utazik a Szent Anna-székesegyházban tartandó imaórára, ahol csatlakozik hozzájuk Lis Truss miniszterelnök is. Ezt követően visszatérnek Londonba.