WC helyett zsákba ürítsünk, ezt javasolják a németek az energiaválság miatt

Munich,,Germany,-,July,26:,Famous,Neuhauser,Street,(shopping,Street) german,shop,city,shopping street,germany,stachus,karlsplatz München Münich
Munich, Germany - July 26: famous neuhauser street (shopping street) in the downtown of munich on july 26, 2018
Vágólapra másolva!
Európában egyre őrültebb ajánlások látnak napvilágot azóta, hogy néhány országban bizonytalanná vált a lakosság energiaellátása a téli időszakra. Olyan helyzetekre próbálják felkészíteni az embereket, amelyek jó eséllyel megtörténhetnek. Az egyik ilyen "őrület?" mindennapjaink egyik legsarkalatosabb tevékenységére kínál megoldást.
Vágólapra másolva!

Nemrég szavazta meg az Európai Parlament, hogy 2035-től kezdve csak és kizárólag elektromos autókat lehet árulni az Európai Unióban, vagyis betiltják a belső égésű motorral hajtott járművek értékesítését. A következő lépés a pontos jogszabály, illetve a 2025-re és 2030-ra tervezett köztes célszámok kidolgozása lesz. Azonban az utóbbi években – és különösen az elmúlt hónapokban – többször is bebizonyosodott, hogy az infrastruktúra erre még nincsen felkészülve.

Ha ugyanis minden autósnak töltenie kellene az autóját, akkor a mai sokszorosa lenne az elektromos hálózat terheltsége, amit egyszerűen nem bírnak el a rendszerek.

Azon túl, hogy az elmúlt két-három évben többször áramszünetet okozott a hálózat túlterhelése, vagy éppen az erőművek áramtermelési kapacitásának ideiglenes csökkenése, az ukrajnai háború kitörése óta egyre bizonytalanabb Európa energiaellátása is. Jónéhány országban arra figyelmeztetnek, hogy a következő hónapokban gyakran előfordulhat olyan, hogy egy időre megszűnik az áramszolgáltatás egy-egy régióban. Van, ahol ilyen esetben azt javasolják, hogy a lakók

jelöljenek ki egy "szükségszobát", ahol egymást melegen tartva átvészelhetik az áramkimaradást.

A svéd energiaszolgáltató ajánlása szerint a sürgősségi szobában egy sátrat is érdemes lehet felállítani, vagy érdemes rögtönzött kunyhót építeni például az asztal alatt, amelyet takarókkal fednek le, hogy ott éjszakázhassanak – ezzel is minimálisra csökkentik a melegen tartandó hely méretét.

Németországban is egyre többször figyelmeztetnek arra, hogy előfordulhatnak áramszünetek a téli időszak alatt.

Szinte mindenre kiterjedő ajánlásokkal igyekeznek a lakosok figyelmét felhívni arra, hogy mit kell tenniük akkor, ha órákig nincs áram. Az egyik ilyen sarkalatos pont a toalett használata, hiszen a WC-leöblítéshez áramra is szükség van a fizika jelenlegi állása szerint – igaz, elsősorban olyan helyeken, ahol szivattyúzni kell a vizet, vagy ahol érintésmentes berendezéssel öblítik a WC-t.

Ha az áramkimaradás több órán át tart, akkor előbb-utóbb más módon kell majd a székletet üríteni

– figyelmeztetnek egy weboldalon, ahol hozzáteszik, hogy a vödörbe gyűjtött csapvizet nem szabad a WC leöblítésére pazarolni, mert sosem lehet tudni, hogy meddig lesz áramszünet, a víz így az egyik legértékesebb elemmé válik a lakásban. Ilyen esetekre a következő az ajánlás:

Vegyen elő egy szemeteszsákot, és bélelje ki vele a WC-csészét. A szemeteszsáknak csak akkorának kell lennie, hogy a szélét az ülés fölé lehessen hajtani. A WC használata után gyűjtse össze a szemeteszsákot és dobja ki.

Természetesen használhat egy vödröt is, és beletehet egy szemeteszsákot – írja az ajánlás, amely hozzáteszi, hogy a kemping-WC is egy megoldás lehet, amely lényegében ugyanezen az elven működik, ehhez még konkrét modelleket is javasolnak, kinek milyen az ízlése.

Forrás: V4NA
Forrás: V4NA

Egy "alapmodell" egyébként 74 euróba kerül napjainkban

Forrás: V4NA

A német szövetségi kormány szerint az áramkimaradások megelőzhetők, ha az emberek már most spórolnak az energiával. Robert Habeck gazdasági miniszter korábban egy lapinterjúban beszélt arról, hogy az emberek követhetnék a példáját.

A zöldpárti alkancellár – bevallása szerint – nem tölt el öt percnél többet a zuhany alatt, máskor pedig arról beszélt, hogy a meleg víz használatát is el lehetne hagyni a legtöbb esetben.

Winfried Kretschmann szintén zöldpárti baden-württembergi miniszterelnök még erre is rá tudott tenni egy lapáttal, amikor azt mondta, hogy meglátása szerint

Meggyőződése, hogy a tisztálkodáshoz elegendő néhány cseppnyi víz és egy rongy. Bevallása szerint egyébként otthon csak egy szobát fűtenek fel.

Nemrég a német közmédiához tartozó Funk médiaszolgáltató is előrukkolt egy ötlettel, amelyet a közösségi oldalán népszerűsített: a zuhanyzós vizelést.

A Funk szerint rengeteg előnye van annak, ha valaki zuhanyzás közben végzi el a kisebb dolgát: többek között az ember nem érintkezik baktériumokkal – mint a WC-ülőkén –, ráadásul a víz már alapból folyik, ezért nem kell külön leöblíteni a vizeletet.

Egy tudományos weboldalra hivatkozva azt állítja, hogy ha valaki naponta egyszer zuhanyzás közben vizel, az évente akár kétezer liter vizet is megspórolhat.

Ha a villamos energia ekkora kincs lett, lesz, akkor hogyan oldjuk meg a többszörös fogyasztási igényt, az elektromos autók feltöltését?

- teszik fel a kérdést egyre többen Németországban is. És ez a kérdés jogosnak tűnik főleg, ha belegondolunk, hogy nemrégiben Kaliforniában korlátozták az elektromos autók töltését.