Jelentős pedagógus-béremelés jöhet

Keszeg Iskola Keszegi általános iskola, általános iskola, gyerek, oktatás,
Keszegi általános iskola 2016.02.17.
Vágólapra másolva!
Ha létrejön a megállapodás az Európai Bizottsággal, eddig nem látott mértékű béremelés jöhet a pedagógusoknak - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Kiemelte: a megállapodással 2025-re elérhető az a cél, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékát keressék a pedagógusok. Jövőre csaknem 21, majd 25, 2025-ben pedig 29-30 százalékos lehet a béremelés - közölte. Magyarország energiaellátása biztosított - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Beszámolt arról is, hogy a jövőben benyújtandó napelemes pályázatoknál változtatnak a betáplálás szabályain.
Vágólapra másolva!

Tizenhét új döntés, vállalás az eredménye az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásoknak, amelyek lezárása lehetővé vált – hangzott el a Kormányinfón csütörtökön, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány legfrissebb döntéseiről tájékoztatott. Gulyás közölte, az érintett törvények egy részét már el is fogadta a parlament, és az Integritási Hatóság is működni fog a megadott határidőben. A miniszter a hazánk által tett vállalásokat is felsorolta, kiemelve, hogy

Ez jelentős, eddig nem látott pedagógus-béremelés, az eddigi pedagógus-béremelések közül kettő a jobboldali kormánynak volt köszönhető – emelte ki Gulyás Gergely. Hozzátette, a pedagógusbérek nem voltak megfelelőek, ebben mindenki egyetért. Abban bízunk, ha sikerül megállapodni az unióval, akkor már január elsején is 21 százalékos emelésre leszünk képesek – rögzítette Gulyás.

Gulyás Gergely: Az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások lezárása lehetővé vált Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Fél évre elég a gáztartalékunk

A miniszter a kormány szerdai ülésének másik részéről elmondta, energiaügyekről tárgyaltak. Leszögezte, Magyarország energiaigénye biztosított. Jelenleg kétféle kérdés merül fel Európában: Van energia, földgáz? A másik pedig az, hogy mennyibe kerül?

Magyarországon a jó hír, hogy rendelkezésre áll elegendő energiaforrás.

– A gáztározókat folyamatosan töltjük, Magyarország gázellátása jelenleg fél évre biztosított úgy is, ha holnaptól egyetlen gázmolekula sem érkezik az országba

- mondta.

Ha sikerül a bizottsággal megállapodni, a helyreállítási alap hitel részét zöld átállásra és a villamosenergia hálózat fejlesztésére fordítanánk. A cél, hogy a hálózat az eddiginél lényegesen több zöld energiát próbáljon meg befogadni – mondta.

Gulyás Gergely hozzátette, a jövőben a szabályokon változtatni kell, mindaddig, amíg egy költséges hálózatfelújításra nem kerül sor.

A befogadott igények kapcsán a szabályozás nem fog változni. A még elő nem jegyzett igények kapcsán fognak változtatni, mivel a hálózat ennyit nem tud befogadni.

Eddig betáplálási kötelezettség állt fenn. Akinek napeleme volt, az az abból termelt energiát betáplálta a hálózatba, és onnan kapta vissza az áramot – vázolta a helyzetet a miniszter. Gulyás elmondta, ezt a betáplálást felfüggesztik. Aki ezt követően napelemet telepít, a saját háztartásában tudja felhasználni az energiát. Egyszerűbb lesz az eljárás, mert nem kell a szolgáltató engedélye. Ez a szabály vonatkozik a háztartásokra, és azon vállalkozásokra is, akik saját felhasználásra alkalmaznak napenergiát – tette hozzá.

Akinek napeleme volt, az az abból termelt energiát betáplálta a hálózatba, és onnan kapta vissza az áramot, de az új kérelmek esetében ezt felfüggesztik Forrás/Kép: Hárfás Zsolt

Értékelni kell a szankciókat

Újságírói kérdésre válaszolva a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, Brüsszelben a minap volt szó a szankciókról, a magyar álláspont szerint azok higgadt, tényszerű mérlegelése szükséges.

Mint a miniszter elmondta,

És nem látjuk, hogy a szankcióknak valóban olyan hatása van, amiért azokat bevezették Oroszországra nézve – tette hozzá Gulyás Gergely

A miniszter azt is jelezte, hogy legkorábban az idei év végén, vagy jövő év elején kaphatja meg legkorábban az uniós forrásokat hazánk.

Gulyás Gergely elmondta, pénteken kezdődik meg a nemzeti konzultációs kérdőívek postázása, ezzel együtt a kérdőív is ismert lesz.

- fejtette ki a miniszter.

A szankciók pedig soha nem látott árakat eredményeztek Fotó: Polyák Attila - Origo

Év végén lejárnak a szankciók

Úgy folytatta, a szankciók decemberben lejárnak, akkor kell dönteni arról, hogy meghosszabbítják-e azokat, és ha igen, melyeket. Ezért is fontos a nemzeti konzultáció, hiszen így a magyarok is elmondhatják a véleményüket arról, mit gondolnak az európai döntésekről, a bevezetett szankciókról és azok hatásairól.

A budapesti események kapcsán a miniszter arról beszélt, a szemét elszállítása a főváros feladata és sajnálja, hogy ennek Karácsony Gergely az utóbbi időben nem tudott eleget tenni. Azt azonban üdvözölte, hogy megoldódott a helyzet.

Talán a legsúlyosabb pártfinanszírozási botrány, ami a baloldalon történt –

fogalmazott a miniszter egy újabb kérdésre válaszolva. Mint mondta, a vizsgálat elkerülhetetlen, az adatokból fekete-fehéren látszik, hogy többmilliárdnyi forrás érkezett a baloldalhoz. Törvénysértés történt, ami innentől kezdve a hatóságokra is tartozik, nemcsak a politikára.

777 ezer forint lesz a pedagógusok átlagbére

Gulyás újságírói kérdésre elmondta, annak van most realitása, hogy az idei évben megszülethet a megállapodás, s év végén, vagy év elején már megérkezhetnek az uniós pénzek. Azt is kifejtette, a pedagógus átlagbér 2025-re a diplomás átlagbér 80 százaléka, azaz 777 ezer forint lehet.

Kiderült, mennyivel nőhetnek a tanári fizetések Fotó: Koncz Márton - Origo

A pedagógus béremelésekkel összefüggésben Gulyás Gergely arról is beszélt az Origónak, hogy

A pedagógusok bérét akkor is emelnék tíz százalékkal, ha nem kapnánk pénzt az Uniótól, más béremelésekre nem lehet számítani, mert különben a rezsitámogatást nem tudná az ország fenntartani. Fegyelmezett költségvetési politika szükséges – jegyezte meg a miniszter.

A baloldal külföldi kampánypénzeiről szólva a miniszter azt mondta az Origo kérdésére, senki nem gondolhatja, hogy aki ilyen pénzeket kap, az nincs lekötelezve annak, akitől kapta.

Forintárfolyam

A költésvetés stabilitásának biztosítása, a külkereskedelem deficitjének alacsonyan tartása a magyar kormány célja – jegyezte meg egy kérdésre a miniszter. Arra válaszolva, hogy az uniós országok közül hazánkban a legnagyobb az infláció, Gulyás azt mondta, amíg az energiaárak ilyen magasan vannak, addig a háborúhoz legközelebb lévő országokban nagyon magas az infláció. Azon van a kormány, hogy béke legyen és az energiaárakra kivetett szankciók megszűnjenek, a teljesen elszabadult energiaárakkal szemben.

Mi lesz a forint árfolyamával? Forrás: shutterstock

- mondta Gulyás, hozzátéve, hogy a kormány örül, hogy 2010 után ezt a helyzetet meg tudta szüntetni.

A miniszter kérdésre válaszolva elmondta, különösen Budapest belső kerületeiben a polgármesterek mellett „nem nagyon vannak közlekedési szakemberek", vagy ha vannak, akkor a polgármesterek nem hallgatnak rájuk. Szerinte elvárható, hogy a biciklisek, ahol van kerékpársáv, akkor azt használják. Mint mondta, a kormányzat partner a roller-helyzet megoldásában is. Gulyás úgy vélekedett,

nem szabad büntetni azokat, akik autóval járnak.

A miniszter a migránshelyzettel kapcsolatban elmondta, készen állnak arra, hogy akár a szerb külső határt is védhessék a magyar szervek közösen a szerb hatóságokkal.

Egy újságíró ismét a pedagógusok ügyére terelte a szót, Gulyás Gergely azonban megismételte, ma az egyetlen akadálya a pedagógusok-béremelésének a baloldal, mivel mindent elkövetnek annak érdekében, hogy ne kapja meg az ország a neki járó pénzeket, tehát igazából ellenük tüntetnek a demonstrálók.

Gulyás szerint

a 2023-as költéségvetés átírásáról azt mondta, még nem született döntés erről, decemberben fognak nyugdíjemelésről és minden másról is dönteni.

Szerinte az inflációs prognózisok lehetnek pontatlanok is.

Változások jöhetnek a családtámogatásokban

Gulyás Gergely elmondta, a kormányoknak többszörösen kell védelmezni a területükön áthaladó gáz, és olajvezetékeket. – A kormány pénzspórolás céljával biztosan nem fogja leállítani a családtámogatási rendszert, átalakításokról lehet legfeljebb szó, azt kell megvizsgálni, hogy mely támogatási formák a leghatékonyabbak – mondta.