Észak-Korea lehet az utolsó ország, amely újranyit a turisták előtt

Észak-Korea, gyalogos, utca, autó, közlekedés
North Korea, Pyongyang, Ryugyong Hotel (Photo by FRILET Patrick / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)
Vágólapra másolva!
Ázsia több országában is lazítottak már a koronavírus-járvánnyal összefüggő beutazási korlátozásokon. Észak-Koreába azonban valószínűleg még hosszú hónapokig nagyon nehezen lehet majd csak beutazni, noha a turisták szinte sorban állnak a bejutásért.
Vágólapra másolva!

Ázsia több országában is folyamatosan lazítanak a koronavírus-járvánnyal összefüggő beutazási korlátozásokon, azonban Észak-Korea továbbra is nagyon szigorúan fenntartja a kontrollt. Az iparági szakértők szerint ezzel Észak-Korea lehet a világon az utolsó, amely teljesen feloldja a járvány miatti korlátozásokat – írja a CNBC.

Észak-Korea újranyitása emellett nem kizárólag az ország vezetésétől függ, hanem két másik országtól, Kínától és Oroszországtól is.

Az Észak-Koreába látogatók ugyanis alapvetően ezen a két államon keresztül érkeznek.

Még ha Észak-Korea holnap ki is nyitna a turisták előtt, jelenleg sem Oroszország, sem Kína felől nem megoldott a beutazás – mondta Simon Cockerell, az észak-koreai turizmusra szakosodott Koryo Tours vezérigazgatója. Egyfelől az orosz-ukrán háború, másfelől a szigorú kínai határzár miatt nem lenne lehetséges a szabad beutazás Észak-Koreába.

Még hosszú időbe telhet, mire külföldiek ellátogathatnak Észak-Koreába Forrás: Hemis via AFP/FRILET Patrick / hemis.fr/Frilet Patrick / Hemis.Fr

Az észak-koreai határ újranyitása „teljes mértékben" attól függ, hogy Kína miként nyitja meg a kapuit a külföldi utazók előtt – tette hozzá Rowan Beard, a Young Pioneer Tours utazásszervezője. Ha tehát Kína nem ad ki turistavízumokat, vagy egyáltalán nem engedi át a turistákat, akkor a nyugati látogatók számára szinte lehetetlen lesz beutazni Észak-Koreába.

Mindeközben több utazási iroda szerint is tartósan magas az elzárt államba beutazni vágyók száma.

Még akkor is nagyon sokan akartak volna Észak-Koreába utazni, amikor az ország a járvány időszakában teljesen bezárkózott.

Cockerell kiemelte, törtetlen a beutazni vágyók felőli kereslet, és most is fel vannak töltve a várólistáik.

Beard elmondta, naponta kap arra vonatkozó kérdéseket e-mailen, hogy Észak-Korea mikor nyithat újra. Ezek a turisták egyelőre várólistán vannak, és amennyiben lehetséges lesz az utazás, érkezési sorrendben értesítik őket.

Észak-Korea turisztikai bevételei 2014 és 2019 között mintegy 400 százalékkal emelkedtek,

és például a Koryo Tours bevételeinek több mint 90 százalékát az észak-koreai utazások szervezése teszi ki. A Young Pioneer Tours esetében az észak-koreai utak 75 százalékos részesedéssel bírtak a cég tevékenységében a járvány előtt.

Már a járvány előtt is hatalmas volt a turisták érdeklődése Észak-Korea iránt Forrás: AFP/Ed Jones

Rowan Beard elmondta, 2019-ben nagyjából 1200 turista számára szerveztek utakat az országba, akik között főként ausztrálok, britek, kanadaiak, hollandok és németek voltak. Hozzátette, több embert is vihettek volna, azonban az észak-koreai utazások iránt a kínai piacon is nagy volt a kereslet, így az elérhető repülő- és vonatjegyek száma erősen korlátozott volt.

Tekintve pedig, hogy Kína továbbra is ragaszkodik a zéró covid politikához, a CNBC-nek nyilatkozó turisztikai szakemberek most azzal számolnak, hogy Észak-Korea csak 2024-ben (vagy akár még később) nyithatja meg újra a határait a turisták előtt.

Vagyis várhatóan Észak-Korea lesz az egyik utolsó, ha nem a legutolsó ország, amely beengedi az utazókat.

Cockerell szerint Phenjan a legkonzervatívabb forgatókönyvet fogja követni. Ezt támasztja alá, hogy 2003-ban a Sars, 2015-ben pedig az Ebola miatt is hosszú hónapokra szigorúan lezárták az országhatárokat.

Beard hozzátette, a jövőbeni utazóknak fel kell készülniük arra, hogy ha be is tudnak utazni,

az „európai típusú laza hozzáállás" nem fog egyhamar bekövetkezni.

Várhatóan tartósan nagyon szigorú előírások vonatkoznak majd a maszkviselésre, a nyomkövető alkalmazások használatára vagy a tesztelésre. Még akkor is, amikor a világ többi részén ezek az előírások szinte teljesen eltűnnek.