Maradona gólja, elképesztő pénzéhség és néhány meglepetés Katarban, ahol vasárnap kezdődik a focivébé

Horizontal fbl
A 974-es stadion mellett is ott van a Világkupa mása
Vágólapra másolva!
Hiába riogatták az egész világot azzal, milyen megpróbáltatások várnak a Katarba érkezőkre, szombaton késő este ebből semmit sem lehetett érezni a dohai repülőtéren, amely már teljes vb-díszben pompázott. A hírhedt és rettegett kémszoftvert sem kellett feltenni a telefonokra, miközben Katar a focivébé kezdetére hivatalosan is megszűntnek nyilvánította a koronavírust.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

30 másodpercig tartott az egész.

Ennyi idő alatt haladtam át a dohai repülőtér útlevél-ellenőrzésén, ennyi ideig tartott, amíg a határőr kedvesen beütötte a pecsétet az útlevelembe, majd mosolyogva minden jót kívánt.

Amíg a táskámra várakoztam, felidéztem az elmúlt hetek, hónapok leveleit, figyelmeztetéseit. Hogy mindent nagyon szigorúan ellenőriznek, hogy kémprogramokat telepítenek a telefonomra, hogy minden lépésemet figyelni fogják. Ehhez képest Katar néhány nappal ezelőtt gyakorlatilag nemlétezőnek nyilvánította a koronavírust, nem kell már az ezzel kapcsolatos applikációt feltenni a telefonomra, sőt, a másik, Hayyának nevezett applikációt sem kérte senki Katarban. Frankfurtban, a beszállásnál igen. Ami

ennél kicsit félelmetesebb volt, hogy a levegőben, 10 ezer méter magasan, ahol sem térerő, sem WIFI-kapcsolat nem volt, ez a Hayya úgy működött, mintha minden kapcsolat a rendelkezésére állt volna.

Azaz mutatta a pontos időt, meg azt, hogy hány perc van még hátra a Katar-Ecuador nyitómeccs kezdetéig. Ezen picit elgondolkodtam, de csak fél percen át. Aztán azt mondtam, úgyis tudnak már rólam mindent, úgyis tisztában vannak azzal, ki vagyok, szóval akkor nem mindegy? De.

A 974-es stadion mellett is ott van a Világkupa mása Forrás: AFP/Miguel Medina

A dohai reptér amúgy teljes vb-pompában tündökölt. Annak annyira nem örültem, hogy az első hatalmas kivetítőn éppen Maradona kézzel ütött gólját ismételték az 1986-os mexikói vb negyeddöntőjéből. Tudják, ez volt Isten keze. Egy, az angoloknak szurkoló akár meg is sértődhetne ezen a pimaszságon, de aztán egy villanás után feltűnt Lionel Messi, meg pár mexikói szurkoló, akiknek a kezében már ott volt a Világkupa kicsinyített mása.

Egy másik drukker felül ecuadori polóban, alul argentin nadrágban kószált, róla nem tudtam összerakni, miféle szerzet lehet.

A repülőtérrről kilépve azonnal orrba vágott a 26 fokos éjszakai párás meleg, lassan éjfélt mutatott az óra, de ennél mélyebbre itt nem süllyed a hőmérő higanyszála.

A szombati napot amúgy a FIFA olasz elnökének, Gianni Infantinónak botrányos sajtótájékoztatója vezette fel és ez meg is adta az alaphangot a vb előtti utolsó olyan napnak, amikor még nem a meccsekről szólt a történet. Az olasz sportvezető rettenetesen unhatta már, hogy mindenki elégedetlen a katari vb-rendezéssel, mert semmi másról nem szólnak a hírek, hogy mit keres ez az esemény ebben az Öböl-menti kis országban.

A FIFA-elnök, Gianni Infantino kiborulása a szombati nap legnagyobb botránya volt Katarban Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Lan Hongguang


Komolyan mondom, egy pillanatra megsajnáltam a helyieket akik - és ez az első benyomás a reptéren, a szállodában - a szívüket-lelküket kiteszik. Mondjuk Infantino is, aki hónapokkal ezelőtt Katarba költözött azért, hogy személyesen felügyelje a vb előkészületeit.

Ez amúgy a nemzetközi sportvilágban teljesen szokatlan és meghökkentő dolog volt, mert sehol nem szokás, hogy az adott világszövetség vezetője abba az országba költözzön, ahol ez az esemény lesz.

Ezt felfoghatjuk Infantino és a FIFA tökéletes bizalmatlanságának a katariak felé. Márpedig ennyire nem rossz a helyzet errefelé.

Az biztos, hogy a kis ország jelentős kihívások előtt áll, mert ennyi futballszurkoló egyidőben nem látogatta még meg Katart. Ami a negatívumok közé sorolható, az

az ideérkezők esztelen lehúzása,

mert egy 177 dolláros éjszakánkénti szállásár mellé (ez 70 ezer forint) nem kellene még minden reggel 9 ezer forintot felszámolni a reggeliért. De ez még a kisebb gond, mert mit szóljanak azok a szerencsétlen drukkerek, akik 185 angol fontot (90 ezer forintot) fizettek ki egyetlen éjszakára abban a konténervárosban, ahol elhelyezték őket és ahol szombaton még teljes volt a káosz.

Ehhez képest a három csillagos, belvárosi Tourist Hotel (itt lakom én) a Mennyország Tourist, ahogy a Tankcsapda annak idején ezt már elénekelte. Szóval, szavam nem lehet, van itt ágy, telefon, fürdőszoba és íróasztal is.

De az egyhónapos vb egyértelműen arról szól, hogyan tudják minél jobban lehúzni az erre tévedőket.

Ez ellen pedig senki sem akar tenni semmit - igaz, nehezn is tudna bármit csinálni. Ez minden olimpián és labdarúgó vb-n így volt, így van és így lesz.

Amúgy a szállásomtól pár utcányira van a vb legkülönlegesebb stadionja, a 974-es, amely egyrészt arra utal, hogy Katar nemzetközi országhívószáma ez, másrészt 974 db hajókonténerből rakták össze. Ezt a stadiont a vb után teljesen lebontják, a konténerek pedig visszakerülnek oda, ahol voltak.

Minden készen áll a világbajnokság kezdetére Forrás: AFP/Dibyangshu Sarkar

A vasárnapi nap viszont már tényleg a fociról (is) szól majd, hiszen magyar idő szerint 17 órakor megkezdődik a 22. labdarúgó-világbajnokság, a Katar-Ecuador mérkőzéssel. Ezt még nem a 974-es stadionban rendezik meg.

Így az Ázsia Kupát megnyerő hazaiak indítják a tornát és ezen a napon más meccset már nem is rendeznek.

A két ország szurkolóin kívül sok embert nem mozgat meg ez a párosítás, úgyhogy csak abban lehet reménykedni, hogy a két csapat jó meccset játszik majd, bár a vébék nyitómeccsei általában nélkülözni szokták a nagy izgalmakat.

Doha, 2022. november 19.