Gyurcsány ifjúsági tagozata ismét kiállt a brüsszeli szankciók mellett

Fekete-Győr András Momentum Gyurcsány Ferenc DK
Vágólapra másolva!
A szankciók nem hoztak semmilyen eredményt, mert a háború nem ért véget, és Európa is részévé vált a konfliktusnak, ráadásul maga az Unió külügyi főképviselője is bevallotta, hogy a szankciók célja nem a háború megállítása volt - minderről Zsigó Róbert, a Fidesz országgyűlési képviselője beszélt napirend előtt az Országgyűlésben hétfőn. Az ülésen az is kiderült, hogy Gyurcsány ifjúsági tagozata, a Momentum továbbra is kiáll az elhibázott szankciók mellett, valamint hogy a Jobbik nem ismeri a jogszabályokat.  
Vágólapra másolva!

Egyes baloldali nyilatkozatokban nyoma sem volt a higgadtságnak a lengyelországi tragikus események kapcsán, súlyos felelőtlenség volt a Jobbik elnökének és a momentumos Cseh Katalinnak a nyilatkozata - mondta napirend előtt Zsigó Róbert. A Fidesz képviselője szerint a szankciók nem hoztak semmilyen eredményt, mert a háború nem ért véget, és Európa is részévé vált a konfliktusnak.

Zsigó szerint tűzszünetre és békeszerződésre van szükség, mert ez vethet véget a szankciós inflációnak. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda a válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy teljesen tönkreteszi az EU versenyképességét, miközben az USA-ban négyszer-ötször olcsóbb az energia.

A kormány 11 pontos akciótervvel védekezik a szankciós infláció és a háború negatív hatásai ellen - mondta napirend előtt Simicskó István. A KDNP frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy kulcsfontosságú lesz, hogy megvalósuljanak ezek az akciótervek, és így Magyarország elkerülheti a recessziót. Sztáray Péter, a külügyminisztérium államtitkára a válaszában azt közölte, hogy az elindított programok révén Magyarország erősebben kerülhet ki a válságból, mint ahogyan előtte állt.

Zsigó Róbert: Tűzszünetre és békeszerződésre van szükség Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mit kértek a dollárbaloldaltól?

Az uniós átlag felett növekszik a magyar gazdaság, és minden nehézség ellenére a foglalkoztatottság is rekordszinten van - ezt mondta Dömötör Csaba Tóth Bertalannak (MSZP). A kormány továbbra is fenntartja a benzinárstopot, a kamatstopot, a rezsicsökkentést és az élelmiszerárstopot - tette hozzá a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. Ezzel szemben a baloldali árnyékkormány már mindezeket eltörölte volna. Szólt arról is, hogy baloldal azért kapott milliárdos kampánytámogatást külföldről, mert ezért a megbízók kértek valamit.

Új keletű dolog a határon túli magyarokért iránti aggódás a Momentum részéről, mert a baloldal eddig csak támadni tudta őket - mondta Fürjes Balázs Gelencsér Ferencnek (Momentum), aki ismét kiállt a szankciók sikeressége mellett. A Miniszterelnökség államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy korábban a Momentum mindig a határon túli magyarok ellen kampányolt.

Fürjes elmondta, hogy korábban a Momentum katonákat és fegyvereket küldött volna a háborúba. Elmondta, hogy a magyar kormány több esetben kivételeket ért el a szankciókban. A nemzeti érdekeinkkel nem ellentétes szankciókat az uniós egység érdekében megszavazzuk.

Gyurcsány ifjúsági tagozata ismét kiállt a szankciók mellett Forrás: Origo/MTI

Még a jogszabályt sem ismerik

A kormánytól függetlenül működik az Integritási Hatóság, tehát Navracsics Tiboron számon kérni a hatóság működését, az azt mutatja, hogy a Jobbik nincs tisztában a jogszabályokkal - így reagált Latorcai Csaba Brenner Koloman (Jobbik) felszólalására. A Miniszterelnökség államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a Jobbik elnöke korábban kiléptette volna az országot az EU-ból, miközben a párt EP-képviselője, Kovács Béla az uniós intézmények ellen kémkedett. Mára Gyöngyösi Márton is kiáll a szankciók mellett - tette hozzá.

A segélyezés mellett áll a baloldal

Csak a munka jelenti a legbiztosabb védelmet a szociális lecsúszással szemben - így válaszolt Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára Kanász-Nagy Máténak (LMP). Egymillióval több ember dolgozik, mint a baloldal kormányzása idején, és a mélyszegénységben élők száma is jelentősen csökkent - tette hozzá. Szólt arról is, hogy csak három uniós országban csökkent nagyobb mértékben a szegénység aránya, mint Magyarországon.

2010-ben szigorú büntetőpolitikát hirdetett a kormány, mert a korábbi helyzet elviselhetetlen volt - ezt mondta Rétvári Bence Toroczkai László (Mi Hazánk) napirend előtti felszólalására. 447 ezerről 154 ezerre csökkent a regisztrált bűncselekmények száma 2010-ről 2021-re - tette hozzá.