Brüsszel a Twitter betiltásával fenyegette meg Elon Muskot

Horizontal HEADSHOT PRESS CONFERENCE
Elon Musk
Vágólapra másolva!
A tartalomellenőrzéssel, gyűlöletbeszéddel és álhírekkel kapcsolatos uniós szabályok betartására figyelmeztette szerda este Elon Muskot, a Twitter új tulajdonosát és vezetőjét Thierry Breton, az Európai Unió (EU) digitális politikáért felelős biztosa. A tiltás akkor lépne életbe, ha a milliárdos nem tartja be a tartalom moderálására vonatkozó szigorú szabályokat.
Vágólapra másolva!

Európai Uniós fenyegetés

Az Európai Unió tiltással fenyegette meg a Twittert, ha a milliárdos tulajdonosa nem tartja be a tartalom moderálására vonatkozó szigorú szabályokat, ezzel szabályozási csatát kezdeményezve a közösségi médiaplatform jövőjéről – írja a Financial Times alapján a Mandiner.

Elun Musk nemrég vásárolta meg a népszerű közösségi oldalt Forrás: AFP

A Financial Times informátorai szerint Thierry Breton uniós ipari vezető az Elon Muskkal folytatott szerdai videós megbeszélés során fenyegette meg a Tesla vezérét egy esetleges tiltással.

Az uniós vezető az értesülések szerint közölte az üzletemberrel, hogy be kell tartania egy sor szabályt, amelyek között szerepel, hogy nem helyezhet vissza önkényesen kitiltott felhasználókat, valamint az is, hogy jövőre bele kell egyeznie a platform úgynevezett „átfogó független auditálásába" is.

Reynders is figyelmeztette az uniós szabályok betartására Muskot

Mint ismert, Breton korábban már jelezte Musk felé, hogy tartsa be az online gyűlöletbeszéd és dezinformáció elleni uniós szabályokat. Azonban nemcsak ő figyelmeztette erre a Tesla-vezért: Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi vezetője is hasonló megjegyzéseket tett – emlékeztetett a hírportál. Más EP-képviselők, köztük Guy Verhofstadt belga liberális képviselő is kritikát fogalmazott meg Muskkal szemben. Többek között ő is azért aggódott, hogy „miként fognak megbirkózni a gyűlöletbeszéddel".

Elon Musk, a milliárdos üzletember Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Az uniós tartalmi követelményekre figyelmeztetett Elon Muskot az illetékes EU-biztos

Az MTI beszámolója szerint a Twitternek meg kell erősítenie a felhasználói gyűlöletbeszédtől, félretájékoztatástól vagy más ártalmas tartalmaktól való védelemét, hogy elkerülhesse az új szabályok megsértését, melyek a 27 országot tömörítő blokkban óriási bírsággal fenyegetik techcégeket - közölte Breton a milliárdos dél-afrikai származású amerikai vezérigazgatójával, aki a közelmúltban megvásárolta a közösségi mikroblog-platformot.

- mondta Breton szerdán egy videokonferencián, melyet a törvényre való felkészülés megvitatásának szenteltek.

Az új törvény azt írja elő a techóriásoknak, hogy komolyabban ellenőrizzék platformjaikat - a többi között - a terrorizmus támogatását, a gyerekek szexuális kihasználását, a gyűlöletbeszédet és a kereskedelmi csalásokat illetően.

Figylemeztettek a szigorú uniós szabályok betartására Forrás: Shutterstock/ In Green

A törvény annak az új digitális szabályrendszernek a része, amely Európát a közösségimédia-cégek hatalma korlátozását célzó világtörekvések vezetőjévé tette, és ellentétben áll Musk Twitterről szóló elképzeléseivel.

A Breton irodája által közzétett beszélgetés alapján Musk elmondta: a Twitternek átlátható felhasználói irányelveket kell bevezetnie, komolyan meg kell erősítenie a tartalmi moderálást és a szólásszabadság védelmét, fel kell lépnie a hamis információ ellen és korlátoznia kell a célzott hirdetéseket.

Musk korábban jelezte, hogy visszavonná a Twitter több korábbi, a félretájékoztatás elleni szabályát, legutóbb a Covid-19-cel kapcsolatos hamis információk tilalmát törölte el.

A szerdai beszélgetésen Musk jóváhagyta, hogy az EU a jövő év elején terheléses tesztet hajtson végre a Twitter-központban, segítve a vállalat alkalmazkodását az új szabályokhoz, melyek megsértése a cég éves bevételének hat százalékát kitevő bírsággal is járhat.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter közölte szerdán, hogy nem került le a napirendről Musk 44 milliárd dolláros Twitter-vásárlásának vizsgálata.