Szijjártó Péter: Aki feladja a béke iránti erőfeszítéseket, az a történelem rossz oldalára fog kerülni

HAN, Matjaz; SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2022. október 11. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Matjaz Han szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatón Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. október 11-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Magyarországnak ugyanúgy ki kell tartania most a békeerőfeszítések mellett, ahogy kitartott a kerítés, az oltás és a munkahelyek megvédése mellett, azokért is támadtak, de a végén kiderült, hogy nekünk volt igazunk - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter csütörtökön Budapesten, miután átvette a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) Szellemi Honvédő díját.
Vágólapra másolva!

A külgazdasági és külügyminiszter köszönőbeszédében először is a legnagyobb kihívásokat ismertette, kitérve az ukrajnai háborúra, a déli határ ostromára, a recesszió irányába rohanó európai gazdaságra, a soha nem látott mértékű energiaellátási válságra.

- jelentette ki.

Szavai szerint a helyzet nehéz a globális válságok kereszttüzében, a nemzetközi nyomásgyakorlás közepette, azonban messze van a reménytelentől, az eddigi eredmények bizakodásra adnak okot.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mint mondta, a magyar válságkezelés soha nem volt beilleszthető a fősodorba, de mindig sikeres volt. "Mindig támadtak minket, de mégis minden egyes válságból erősebben kerültünk ki" - húzta alá.

A tárcavezető erre példaként hozta fel, hogy 2021 és 2022 a világgazdaság sötét évei voltak, de ehhez képest a kormány mégis ekkor tudott megegyezni az ország valaha volt legnagyobb két beruházásáról.

- fogalmazott.

Illetve rámutatott, hogy eközben sikerült megőrizni az energiaellátás biztonságát és megvédeni hazánk szuverenitását az illegális bevándorlók megállításával.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy jelen helyzetben a kormánynak nem lehet fontosabb dolga, mint még keményebben dolgozni az ukrajnai háború diplomáciai rendezése érdekében.

"Aki feladja a béke iránti erőfeszítéseket, az a történelem rossz oldalára fog kerülni" - hangsúlyozta.

- tette hozzá.

A miniszter ennek kapcsán figyelmeztetett, hogy a következő időszakban is "súlyos támadásokra" kell készülni, azonban ennek ellenére is ki kell állni az igazság mellett.

"Brüsszel és a nemzetközi liberális propagandagépezet nem fog válogatni az eszközökben" - szögezte le.

Végül pedig rámutatott, hogy az eddigi sikerek jórészt annak köszönhetők, hogy Európában kivételes helyzetben van Magyarország, sehol nincs ilyen társadalmi támogatás egyetlen kormány mögött sem.