Öt leszálló gépet vettek célba lézermutatóval a dublini repülőtéren

lézer repülőgép pilóta
Vágólapra másolva!
Öt repülőgép pilótáit nagy hatótávolságú lézerceruzával zavartak meg leszállás közben a dublini repülőtéren, emiatt a repülőgépek kitérő manőverre kényszerültek a földetérés végrehajtásakor. A felelőtlen, és potenciálisan nagyon veszélyes akció elkövetőit még keresik a hatóságok.
Vágólapra másolva!

Az eset még múlt hét pénteken történt Dublin nemzertközi repülőterén, Írországban, az esti órákban. A lézerceruzák nem okoztak komoly problémát, nem történt baleset, és egyik repülőgépnek sem kellett megszakítania a landolást. A lézermutatók azonban azonban aggodalommal töltötték el a repülőtér személyzetét.

Illuszrráció Forrás: Shutterstock/riopatuca

Különösern azért, mert

a vélhetően lézermutatókat vagy lézertollakat nagy távolságból, a nyugat-dublini Blanchardstown körzetből irányították a leszálló gépekre. Ez nagyjából 10 kilométeres távolságot jelent.

Az öt gépnél egyiknél sem lépett fel probléma, ha azonban a lézerrel a pilóták szemeit találják el, akkor a leszállás során veszélybe kerültek volna a gépen utazók, sőt, a repülőtéren dolgozók és a közelben tartózkodók is.

Az esetről még december 2-án, este 9 órakor érkezett bejelentés a rendőrségre. A hatóságok azt gyanítják, hogy az elkövetők fiatalok volltak, akik nincsenek tisztában tettük lehetséges komoly következményeivel. Az elkövetők felkutatása még folyamatban van.

Az Írország állami repülőtereiről rendelkező 2014-es törvény alapján súlyos tettnek, bűncselekménynek számít a repülőgépek lézerrel való célba vétele.

Az ezt megvalósítók ellen büntetőeljárás indul - számol be az esetről a Daily Mail.