Dollárbaloldal: újabb ügyben nyomoz a rendőrség

tüntetés, 2022.09.02., tanár, pedagógus, diák, oktatás, Szent István tér, Bazilika, Belügyminisztérium, Fővám tér, Budapest, Márki-Zay Péter
Márki-Zay Péter
Vágólapra másolva!
A rendőrség is ellenőrzi azokat a kényes információkat, amelyek november végén kerültek nyilvánosságra a baloldalhoz áramlott, homályos eredetű amerikai pénzek ügyében – tudta meg a Magyar Nemzet. Pár hete Rákay Philip  mutatott be egy videót, amiből többek között kiderült, hogy az ellenzékhez jutott milliárdok nem mikroadományokból származnak, hanem a dollárokat csupán tizenegyen adták össze.
Vágólapra másolva!

Az amerikai dollárok ügyében pénzmosás és sikkasztás miatt indított nyomozásban vizsgálja a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) azokat az elmúlt hetekben nyilvánosságra került információkat, miszerint a magyar ellenzékhez nem amerikai magyar „kisadományozóktól" érkezett hárommilliárd forint, hanem az összeg mindössze tizenegy forrásból érkezett – derül ki a Magyar Nemzet birtokába került rendőrségi határozatból.

A dollárbaloldal jelentős külföldi támogatást kapott Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ismert, Rákay Philip több hazugságot is leleplezett egy néhány hete közzétett videójában az ellenzék kampányfinanszírozásáról, azaz a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM) és más baloldali szervezeteknek juttatott amerikai támogatásokról. A videóból kiderült, nem igaz, hogy az amerikai dollárok nem a kampányra érkeztek, továbbá, hogy csak magyar útlevéllel lehetett adakozni. Hazugság volt az is, hogy mikroadományozók ezrei dobták össze a pénzt.

Rákay a videóban az Internet Archive mentései alapján buktatta le a baloldalt és kiderült, semmi nem igaz az állításaikból.

A legmegdöbbentőbb, amit Rákay közölt, hogy a hárommilliárd forintnyi dollárt mindösszesen csak tizenegyen adták össze.

A videó megjelenése után a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István fordult a hatósághoz. A rendőrség Tényit a napokban arról tájékoztatta, hogy az ügyben tett feljelentését és az abban közölt információkat a már korábban elrendelt nyomozásban vizsgálják. A Nemzeti Nyomozó Iroda egyébként azután indított eljárást pénzmosás és sikkasztás bűntette miatt a baloldal kampányfinanszírózása ügyében, hogy az ellenzék volt kormányfőjelöltje maga beszélt arról, amerikai pénzek áramlottak a mozgalmához.

Márki-Zay Péter mozgalma 1,8 milliárd forintot kapott a 3 milliárd forintból Fotó: Polyák Attila - Origo

Később egy nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésből az is kiderült, hogy az amerikai Action for Democracy nemcsak Márki-Zay Péter mozgalmának, a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM) utalt 1,8 milliárd forintot a választási kampány alatt, hanem egymilliárd forintot kapott az Ezalényeg.hu nevű ellenzéki propagandalap kiadója, továbbá több mint egymilliárd forinthoz jutott hozzá a DatAdat is, amely az egyesült ellenzék kampányát segítette. Utóbbi, Bajnai Gordon volt miniszterelnök által fémjelzett céggel összefüggésben a Nemzeti Adó – és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalás gyanújával folytat eljárást.