Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A szlovák államfő előrehozott választást akar

HEGER, Eduard; MATOVIC, Igor Pozsony, 2022. december 15.
Igor Matovic szlovák pénzügyminiszter távozik az ülésteremből az Eduard Heger vezette szlovák kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról tartott parlamenti szavazás előtt Pozsonyban 2022.
Pozsony, 2022. december 15. Igor Matovic szlovák pénzügyminiszter távozik az ülésteremből az Eduard Heger vezette szlovák kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról tartott parlamenti szavazás előtt Pozsonyban 2022. december 15-én. A szeptembertől parlamenti kisebbségben kormányzó Heger-kabinettől, szűk többséggel, 78 vokssal vonta meg a bizalmat a 150 fős pozsonyi törvényhozás, amelynek 102 képviselője vett részt a szavazáson. MTI/AP/TASR Slovakia/Jaroslav Novák
Vágólapra másolva!
Zuzana Caputová szlovák államfő pénteken délután visszahívta Eduard Heger kabinetjét, és egyidejűleg megbízta az ügyvezető kormány feladatainak ellátásával - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A szeptembertől parlamenti kisebbségben kormányzó Heger-kabinet csütörtökön bukott meg a parlamenti bizalmi szavazáson. A kormány ellen a korábbi kormánykoalícióból szeptemberben kilépett liberálisok - a Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás (SaS) mozgalom - és néhány másik ellenzéki képviselő terjesztett be bizalmatlansági indítványt, erre szűk többséggel, 78 vokssal mondtak igent a 150 fős pozsonyi törvényhozásban tartott szavazáson részt vevő képviselők.

Az ügyvezető kormány kinevezésével, a korábbi kabinet jogköreinek egy része ideiglenesen az államfőre szállt, ugyanakkor az ügyvezető kormánynak továbbra is joga lesz kormányrendeletek kiadására, törvények, köztük a költségvetés tervezetének előterjesztésére is.

A pozsonyi kormányzás jövője továbbra is kérdéses, egy új kormánykoalíció létrehozása és az előrehozott választások lehetősége egyaránt felmerült.

Bár a parlamenti ellenzéki pártok túlnyomó többsége az előrehozott választásokat támogatja, a bizalmatlansági indítványt benyújtó liberálisok egy szakértői kormány létrehozása vagy a kormány rekonstrukciója mellett foglaltak állást.

Igor Matovic szlovák pénzügyminiszter távozik az ülésteremből az Eduard Heger vezette szlovák kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról tartott parlamenti szavazás előtt Pozsonyban 2022. december 15-én Forrás: MTI/AP/TASR Slovakia/Jaroslav Novák

Zuzana Caputová az ügyvezető kormány megbízása után annak a véleményének adott hangot, hogy

előrehozott választásokra van szükség, s azokat még a jövő év első félévében meg kellene tartani.

Az előrehozott választások megtartásához előbb egy, a parlamenti ciklus lerövidítéséről szóló alkotmánymódosítást kellene elfogadnia a törvényhozásnak. Erre elvben már a jövő héten sor kerülhet, legalábbis ebben az értelemben nyilatkozott pénteken Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, aki azt mondta: azt szeretné, ha a vonatkozó alkotmánymódosításra, illetve a költségvetés tervezetének elfogadására már a jövő héten sor kerülne.

Hasonlóképpen nyilatkozott, és a költségvetés jövő heti elfogadását prioritásként jelölte meg Eduard Heger ügyvezető kormányfő is.

Amennyiben a jövő évi költségvetést záros határidőn belül nem hagyja jóvá a parlament, az ország költségvetési provizóriumban kezdi a jövő évet, s így egyebek mellett kérdésessé válik a lakossági energiaárak befagyasztását lehetővé tévő - a kormány által néhány hete bejelentett - intézkedés megvalósíthatósága is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről