Véget ért Hosszú Katinka pályafutása?

FINA vizes VB 2022, FINA, vizes VB, 2022.06.25, 19. úszás világbajnokság, női, női 400 vegyes döntő, 400 méter vegyes, úszás, Hosszú Katinka
Hosszú Katinkát bajnokként ünnepelték a Duna Arénában
Vágólapra másolva!
Könnyen lehet, hogy véget ért a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka pályafutása. Sajtóértesülések a 33 éves klasszis jó ideje nem edz, Sós Csaba szövetségi kapitány pedig azt nyilatkozta, nem lehet büntetlenül kihagyni három-négy hónapot.

A háromszoros olimpiai bajnok úszó a júniusi hazai rendezésű világbajnokságon, majd a római Európa-bajnokságon is formán kívül úszott. A fő számában, 400 méter vegyesen a döntőbe sem jutott, 200-on pedig a nyolcadik helyen zárt. Ezt követően jó időre a háttérbe vonult, és annyit lehetett tudni, hogy újra férjhez ment, majd elment nászútra.

Könnyen lehet, hogy véget ért Hosszú Katinka pályafutása Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hosszú Katinka a novemberi rövidpályás úszó bajnokság előtt került ismét rivaldafénybe, azzal, hogy nem nevezett a versenyre. Akkor még a sportágon belül dolgozók sem tudták, hogy mi van vele, Sós Csaba szövetségi kapitány is úgy fogalmazott a Sportalnak adott interjúban, hogy nem tud semmit Hosszú Katinkáról, majd az elnök úrnak elmondja, mi a helyzet.

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke találkozott is a sportolóval, a megbeszélést követően nyilatkozott is sportal.blikk.hu-nak-nak, de a Hosszú Katinkával kötött megállapodásuknak megfelelően csak annyit árult el, hogy az úszó még nem fejezi be a pályafutását, azaz folytatja a versenyszerű úszást, a konkrét terveiről azonban ő maga akar majd beszámolni a közvéleménynek.

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezt követően Hosszú Katinka feltűnt még az úszók évzáró gáláján. A Budapesten tartott rendezvényen nem nyilatkozott senkinek, de ott Sós Csabának azt mondta, hogy folytatja.

Sajtóinformációk szerint Hosszú Katinka állítólag újra elutazott a férjével, de igazából nincs mit kipihennie, mert nem nagyon fordult meg a medencék környékén az elmúlt hónapokban, és az országos bajnokságot is azért hagyta ki, mert nem edzett előtte.

Ez pusztán azért érdekes, mert Hosszú Katinka és Gelencsér Máté, aki amellett, hogy a férje, még az edzője is, összesen havi egymillió forintot kap az államtól a Gerevich Aladár Sportösztöndíj, illetve a kiemelt edzői támogatás keretében. A sportoló havi bevétele ebből a forrásból 400 ezer forint, éppen annyi, mint az idén két világbajnoki címet szerző Milák Kristófnak – rajtuk kívül még Rasovszky Kristóf és Kapás Boglárka kap kiemelt juttatást, ám ők rendszeresen edzenek. Ha a versenyző bejelentené, hogy befejezte a pályafutást, ettől a pénztől és a szponzori támogatásoktól is eleshet.

A sportal.blikk.hu megkérdezte a szövetséget, hogy mi tudnak Hosszú Katinka terveiről, illetve arról, hogy az elmúlt időszakban mennyit töltött felkészüléssel a sportoló.

Most van az alapozás időszaka, mint minden más sportágban. Korábban is azt mondtam, hogy ilyenkor bele kell állni a munkába, vagy nem lesz belőle semmi" - nyilatkozta Sós Csaba szövetségi kapitány.

A szövetségi kapitány már korábban is említette, hogy szerinte a helyzet egyértelmű. Hosszú Katinka az utóbbi időben egyre többször hangsúlyozta, hogy az életben más dolgok is elkezdték érdekelni, és emiatt nyilvánvalóan jóval kevesebbet edzett, mint ami szükséges volt.

Sós Csaba a magyar válogatott szövetségi kapitánya Fotó: Csudai Sándor - Origo

Amennyiben Hosszú Katinka tényleg nem edz, akkor ez a pályafutása végét is jelentheti, hiszen a sportoló májusban már 34 éves lesz. Innen már szinte biztos, hogy nem lehet számára visszaút arra a szintre, amelyen korábban volt.

Egyébként 2024-től Hosszú már jogosult lesz az olimpiai járadékra is, ami a riói három arany- és egy ezüstérme után most havi másfél millió forint körüli összeg lenne, de mivel ez a havi bruttó átlagkeresethez van kötve, addigra alighanem még magasabb lesz.