A dollárbaloldaltól idén sem számíthatunk semmi jóra

Gyurcsány Ferenc, baloldal, DK,
Gyurcsány Ferenc mondja meg a baloldalon, mi történjen.
Vágólapra másolva!
2010 óta a legrosszabb évén van túl a magyar baloldal. Valójában a 2022-es vereséget a mai napig nem tudta feldolgozni az ellenzék, gyakorlatilag az összes baloldali párt vegetál, még Gyurcsány Ferenc is csak annyit tudott elérni, hogy pártja támogatottsága ne csökkenjen – hívta fel a figyelmet Rotyis Bálint az Origónak adott interjújában a baloldal 2022-es évét értékelve. A Nézőpont Intézet elemzője szerint Gyurcsány Ferenc és társai nem képesek megérteni, hogy még amerikai pénzek segítségével sem lehet Magyarországon választást nyerni, ha közben a magyar emberek érdekével szemben politizálnak. Rotyis emlékeztetett arra is, hogy 2023-ban nem indul fejlesztés Budapesten. Hozzátette: a budapesti lakosok semmi jóra nem számíthatnak Karácsony Gergelytől és a baloldaltól az idei évben.
Vágólapra másolva!

Milyen év van a magyar baloldal mögött annak ismeretében, hogy Márki-Zay Péter lebuktatta a dollárbaloldalt, és a történelmi választási bukásuk mellett a rendszerváltás óta legnagyobb pártfinanszírozási botrányt is elhozta 2022?

2010 óta a legrosszabb évén van túl a magyar baloldal. Az utolsó mentsvárként kikiáltott előválasztás és a közös indulás nem hozta el a várt eredményt, sőt a Fidesz-KDNP eddig nem látott győzelmének lehettünk tanúi.

Valójában a 2022-es vereséget a mai napig nem tudta feldolgozni az ellenzék, gyakorlatilag az összes baloldali párt vegetál, még Gyurcsány Ferenc is csak annyit tudott elérni, hogy pártja támogatottsága ne csökkenjen.

A választási vereséghez hasonlóan a pártfinanszírozási botrány kirobbanása is teljesen váratlanul érte a magyar baloldalt. Ennek a botránynak viszont csak az első felvonásán vagyunk túl, a jelenleg is folyó vizsgálatok miatt a baloldal megtehette, hogy próbálja kerülni a témát, de ezek a hatósági vizsgálatok egyszer véget érnek.

Onnantól kezdve mindenkinek papírja lesz arról, hogy pontosan milyen mértékben volt érintett a rendszerváltozás óta kirobbant legnagyobb pártfinanszírozási botrányban.

A baloldal számára hatalmas csapás volt a brüsszeli korrupciós botrány kirobbanása is, amely azzal kezdődött, hogy Gyurcsányné egyik szövetségesét, Eva Kailit, az Európai Parlament egyik szocialista alelnökét bilincsben vitték el a belga hatóságok. Mire számíthat az európai baloldal 2023-ban?

A korrupt európai baloldal számára Eva Kaili ügye tragikus következményekkel fog járni. Az eddig erkölcsi magasságokból prédikáló balliberális politikusokról kiderült, hogy a korrupció igen közel áll a szívükhöz. Mindez azért nagyon fontos, mert így mindenki láthatja, hogy

az Európai Parlament az európai szintű korrupció melegágya, és ezt a helyzetet nemcsak megpróbálták óvni a balliberális politikusok, hanem a saját meggazdagodásuk érdekében éltek is a kínálkozó lehetőségekkel.

Ezt követően hitelesen nem vádolhatják Magyarországot korrupcióval, már csak azért sem, mert a magyar kormány 2022 végén számos olyan intézkedést fogadott el, amelyek az Európában egyébként sem kirívó hazai korrupció szintjét tovább csökkenthetik.

Meddig folytathatja a magyar és európai baloldal azt a politikát, amely a politikai haszonszerzésről és nem az emberek valódi képviseletéről szól?

Már 2010-ben megtanulhatta volna a baloldal, hogy a magyarok nem tűrik el azokat a pártokat, akik nem hazánk érdekét tartják szem előtt. 2022-ben soha nem látott támogatást kapott az ellenzék Brüsszelből és Washingtonból egyaránt, mégsem sikerült semmi eredményt elérniük.

Gyurcsány Ferenc mondja meg a baloldalon, mi történjen Forrás: Facebook

Mi várható 2023-ban Karácsony Gergely főpolgármestertől és a fővárosi vezetéstől?

Karácsony Gergely maga ismerte be, hogy

2023-ban nem indul fejlesztés Budapesten. Azok a fejlesztések, amik eddig megvalósultak, nagyrészt hibásak és túlárazottak voltak.

A budapesti lakosok semmi jóra nem számíthatnak Karácsony Gergelytől, viszont Karácsony Gergely nemcsak főpolgármesterként bukott meg, hanem a baloldali politikai elitből is kezd kiszorulni. Nem ura saját hivatalának, a baloldali pártok a szeme előtt küzdenek, és ezekkel a küzdelmekkel a főváros működését veszélyeztetik, miközben pedig Karácsony Gergely nem csinál mást, csak tehetetlenül ücsörög a székében. Ugyan a főpolgármester folyamatosan próbálja bizonygatni, hogy ő lesz a baloldal jelöltje a következő önkormányzati választáson is, de erről nem ő fog dönteni. Gyurcsány Ferenc a markában tartja a fővárost és bármikor képes arra, hogy megszorongassa Karácsony Gergelyt.

Hogyan értékelhető összességében a baloldali politika 2022-es éve, és mire számíthatunk tőlük idén?

2022 elhozta a teljes baloldali politikai elit bukását és a baloldali politika teljes kiüresedését. Miután nincs jele annak, hogy minőségi és a nemzet iránt elkötelezett baloldali politikusok jelennének meg, így ez a bukott elit képes volt megőrizni hatalmát.

Folyamatosak az átigazolások egyik baloldali törpepártból a másikba, mely küzdelem 2023-ban folytatódni fog. Donáth Anna visszatérése, mint Momentum elnöke hozhat némi izgalmat a politikai küzdelembe.

Visszatérésével kialakulhat egy valamelyest egyenrangú küzdelem a Momentum és a DK között, de továbbra is két olyan párt küzdelméről beszélünk, amelyek a 10 százalékos támogatottságot is csak néha-néha tudják elérni.

A többi ellenzéki párt, mint az MSZP, Jobbik, LMP és a Párbeszéd pedig csak papíron létezik, az állami párt-, illetve frakciótámogatásoknak köszönhetően még egy darabig létezni fognak.