Baloldali korrupciós botrány Brüsszelben: panamai számlák ügyében vizsgálódnak

Eva Kaili  Greek Prime Minister George Papandreou Faces Confidence Vote In Parliament is seen ahead of the confidence vote to the government of prime minister George
ATHENS, GREECE - NOVEMBER 04: Eva Kaili of the Social Democrats party PASOK, who announced yesterday that she is not giving her vote in support of Prime Minister George Papandreou, looks on as the confidence vote takes place in the Greek parliament on November 04, 2011 in Athens, Greece. A positive end of the confidence vote is key to Greece receiving a financial aid package worth 130 billion Euros from the E.U. Without this deal sources say Greece will run out of money by the middle of December. (Photo by Vladimir Rys/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Állítólag 20 millió eurót tartott egy panamai bankszámlán Eva Kaili, az Európai Parlament volt baloldali alelnöke, aki egyébként hetek óta letartóztatásban volt egy korrupciós bűncselekmény gyanúja miatt. A panamai szál kapcsán a görög hatóságok már vizsgálódnak.     
Vágólapra másolva!

A görög hatóságok információkat kértek Panamától a jelenleg Brüsszelben letartóztatásban lévő Eva Kaili európai parlamenti képviselő számláira történő esetleges katari pénzátutalásokról - írta a Politico. A görög pénzmosás elleni hatóság elnöke, Charalampos Vourliotis sürgős megkeresést küldött a panamai hatóságoknak, amelyben tájékoztatást kért arról, hogy a hatóság tisztviselői szerint mintegy 20 millió euró értékű átutalások érkeztek-e Katarból olyan számlákra, amelyeket Kaili vagy családtagjai nyithattak.

Eva Kaili esetleges panamai számláiról érdeklődnek Forrás: Getty Images/2011 Getty Images/Vladimir Rys

Az európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament korábbi alelnöke december 9-e óta van börtönben, miután letartóztatták és vádat emeltek ellene a Katar brüsszeli lobbitevékenységét vizsgáló kiterjedt vizsgálat során, amely Kaili élettársát, egy volt európai parlamenti képviselőt és egy nem kormányzati szervezet vezetőjét is érintette.

Nem sokkal Kaili letartóztatása után a görög pénzmosás elleni hatóság befagyasztotta Kaili és családja összes vagyonát.

Vourliotis kérésére azután került sor, hogy a közösségi médiában olyan bejegyzések kezdtek keringeni, amelyeket a spanyol és a görög média is átvett, és amelyek állítólag olyan banki dokumentumokat mutattak, amelyek Kaili és családtagjai panamai számláira érkezett bankbetétekről készültek. A bejegyzések szerint a számlákat a panamai Bladex Banknál vezették, és Kaili, az apja, Alexandros Kailis és az anyja, Maria Ignatiadou tulajdonában voltak. Azt állítják, hogy a számlákon 20 millió euró található.

Kaili ügyvédje, Michalis Dimitrakopoulos, aki ragaszkodott ahhoz, hogy ügyfele ártatlan, azt mondta, hogy a dokumentumok hamisak.

Mint arról korábban beszámoltunk, a brüsszeli korrupciós botrány főszereplője, Eva Kaili görög baloldali EP-képviselő Guy Verhofstadt magyarellenes belga politikussal Marokkóban konferenciázgatott helyi kormányzati szereplők és lobbisták társaságában. Még közös fotó is készült róluk. Márpedig Kaili élettársa, Francesco Giorgi bevallotta, hogy pénzt fogadtak el a marokkói titkosszolgálattól, hogy az arab ország érdekeit szolgálják.