Hihetetlen, de nem a technológiai óriások éve volt 2022

Világhíressé vált legrosszabb üzleti döntések, galéria, 2022
A picture taken on Dec. 17, 2019 shows the headquarters of Google in Mountain View, California.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Yasuaki Kobayashi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
A 2022-es év hatalmas veszteségeket hozott a tőzsdén az amerikai technológiai óriásoknál, ami azért tűnhet meglepőnek, mert a vállalatok éveken keresztül uralták a részvénypiacot. Mutatjuk, mekkorákat buktak a legnagyobbak.
Vágólapra másolva!

Megtört tavaly az amerikai technológiai óriások éveken át tartó részvénypiaci szárnyalása. Az úgynevezett GAMAM csoport (Google, Amazon, Meta, Apple, Microsoft) ugyanis 2022-ben jelentős veszteségeket szenvedett el a tőzsdén. Mivel pedig ezeknek a cégeknek hatalmas súlyuk van a részvényindexekben, ezért a teljesítményükkel az egész amerikai tőzsdére súlyos hatást gyakoroltak.

A nagyok közül az Apple, a Microsoft és a Google mögött álló Alphabet rosszabbul is teljesített, mint az S&P 500 részvényindex egésze.

Míg utóbbi 19 százalékos mínuszban zárta az évet, addig az Apple 27 százalékot, a Microsoft 29 százalékot, az Alphabet pedig 39 százalékot bukott.

Az amerikai technológiai óriások részvényeinek teljesítménye az elmúlt három évben Forrás: Statista

Miként a Statista ábráján is látszik, ennél is rosszabbul szerepelt az Amazon és a Meta (a Facebook anyacége). Előbbi 50, utóbbi pedig 64 százalékot veszített a részvényének értékéből 2022-ben.

Ezzel az Amazon és a Meta ki is esett az ezermilliárd dollár értékű vállalatok csoportjából.

Az év végén így már csak négy cég (Apple, Microsoft, Alphabet, Saudi Aramco) maradt az elit csoportban.

A hatalmas bukások oka elsősorban nem annak tudható be, hogy ezek a vállalatok elképesztően rosszul teljesítettek volna. Sokkal inkább az áll a háttérben, hogy

a befektetők elvesztették a bizalmukat abban, hogy a techóriások képesek lesznek az eddigiekhez hasonló növekedési ütemet produkálni.

A 2023-as év tehát abból a szempontból is izgalmas lesz, hogy a befektetők visszatérnek-e a korábban igen erősen körülrajongott technológiai részvényekhez.