Nem engedik ki a halálos balesetet okozó embercsempészt

Vágólapra másolva!
Három hónappal meghosszabbíthatják a letartóztatását annak a georgiai állampolgárságú férfinak, aki 13 migránst vitt magával egy kocsiban. Amikor a rendőrök igazoltatni akartá súlyos balesetet okozott.
Vágólapra másolva!

Az embercsempész tavaly nyáron, július 9-én Magyarországon, egy déli határnál lévő erdőben felvett egy svéd autóval 13 szír migránst, hogy Nyugat- Európába vigye őket. Az egyik utas a kocsi jobb oldali első ülésén, 12 társa az egyterű kialakítású kocsi utasterében, és csomagtartójában helyezkedett el úgy, hogy a sofőr lehajtotta a kocsi hátsó üléseit.

A férfi az M1-es autópálya külső sávjában haladt Budapest felől Győr felé, amikor észrevette, hogy egy rendőrautó követi. Gyorsított, aztán észrevett egy lehajtót. Leékezett, letért a leállósávba, és megpróbált jobbra kanyarodni, de a kocsi megcsúszott,

és az elejével az úttest melleti füves-fás területen egy fának csapódott.

A kép illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A baleset során

mind a 13 szír migráns megsérült, az egyikük bele is halt.

Nyolcan súlyos, míg négyen könnyebben sérültek meg. A sofőr is könnyebben sérült meg, kiszállt és utasait cserbenhagyva elszaladt. A férfira a polgárőrök találtak rá 18 óra 10 perckor Ács területén kívül, az autópályától közel 500 méterre egy földút melletti árokban. A sofőr letartóztatását a komáromi bíróság 2022. július 12-én rendelte el, legutóbb 2023. január 12-ig meghosszabbította. Az ügyészség javasolta a bíróságnak letartóztatásának meghosszabbítását három hónappal, azaz április 12-ig. Az ügyészi javaslatról január 9-én születhet döntés.