Elfogták a leghíresebb olasz maffiózót, a Cosa Nostra vezérét

FALCONE, Giovanni
Palermo, 2023. január 16. Az olasz rendőrség által közreadott kép Matteo Messina Denaro olasz maffiavezérről (j) az őrizetbe vétele után Palermóban 2023. január 16-án. Az ország legkeresettebb maffiafőnöke három évtizede volt szökésben Denarót a maffiaellenes ügyészek, Giovanni Falcone és Paolo Borsellino 1992-es meggyilkolásában játszott szerepe miatt távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. MTI/EPA/ANSA
Vágólapra másolva!
Elfogták Matteo Messina Denarót, a Cosa Nostra vezérét.
Vágólapra másolva!

A Sky News azt írja, hogy a keresztapa már 1993 óta bújkál a hatóságok elől.

Matteo Messina Denarót Szicílában fogták el egy palermói presszóban. Épp a közeli Maddalena nevű magánklinikára tartott, ahol hamis személyazonossággal onkológiai kezelésen vett volna részt.

A Reuters azt írja, hogy a Denárót már 2002-ben, távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, miután hozzá köthető Giovanni Falcone és Paolo Borsellino maffiaellenes ügyészek 1992-es meggyilkolása.

Életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat a firenzei, római és milánói bombatámadásokban játszott szerepéért is - írja a Guardian.

Az olasz rendőrség által közreadott kép Matteo Messina Denaro olasz maffiavezérről az őrizetbe vétele után Palermóban 2023. január 16-án Forrás: MTI/EPA/ANSA/-

- mondta Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, írja a BBC.

Ennél hosszabb idő csak egy korábbi maffiafőnök, a 2016-ban meghalt Bernardo Provenzano elfogásához kellett, akit 38 év bujkálás után 2006-ban egy Palermo közeli tanyán tartóztattak le.

A hatóságok egy rövid videófelvételt tettek közzé, amelyen látszik, hogyan szállítják el egy fehér furgonnal a férfit. Az akcióban részt vevő csendőrök megölelték egymást, a helyszínen álló emberek pedig megtapsolták a csendőröket.

Matteo Messina Denaro elfogása újabb csapást jelent az utóbbi évtizedekben egyébként is erősen meggyengült szicíliai bűnszervezet számára. A Cosa Nostrát ma már a calabriai 'ndrangheta helyettesíti az olasz bűnszervezetek rangsorában.