Ilyet még nem látott: halálos kígyók harca életre-halálra - videó

barna kígyó
Élethalálharcot vívott a két mérges kígyó
Vágólapra másolva!
Egy ausztrál pár séta közben nem minden napi látvány szemtanújává vált, amikor két egymásra fonódott és vadul harcoló mérges kígyóra bukkant az Onkaparinga folyó környékén. Az élet-halál harc tétje az volt, hogy melyik kígyó fogja felfalni a másikat.
Vágólapra másolva!

Alig pár méterre a turistaösvénytől harcolt egymással a két halálos mérgű kígyó

Min Cook és Sarah Williams január ötödikén sétálni mentek a Seaford Meadows-i Onkaparinga River Recreation Parkba, amikor észrevették két kígyó „lenyűgöző és félelmetes" látványát, amint éppen halálos párviadalban fonódtak össze egymással. Mint kiderült a rendkívül mérgező harapású keleti barna kígyó (Pseudonaja textilis) támadt rá egy ugyancsak mérges vöröshasú fekete kígyóra (Pseudechis porphyriacus).

Élethalálharcot vívott a két mérges kígyó Forrás: Min Cook/The Australian

„A vöröshasúnak a teljes feje benne volt már a barna kígyó szájában, és vagy ötször-hatszor rátekeredett" – idézte fel a nem mindennapi látványt Min Cook.

– fűzte hozzá Cook. Williams és Cook videón is megörökítették az ördögi párharcot, ami alább tekinthető meg.

A vöröshasú kígyó még annak ellenére sem adta fel a küzdelmet, hogy a fejét már elnyelte az őt felfalni akaró keleti barna kígyó.

A kígyócsata csak alig 15 méterre zajlott le a turisták által használt sétaösvénytől.

Cook szerint mintegy tíz percig tartott a küzdelem, és feltehetően a támadó barna kígyó győzelmével fejeződött be. „Soha nem láttam még ehhez hasonlót, és bármennyire érdekes is volt, remélem, soha többé nem fogok ilyet látni" – nyilatkozta Cook. Az Onkaparinga River Szabadidő Park Seaford Meadows-ban található, Adelaide külvárosában, északnyugatra Melbourne-től.

Ez a második legveszedelmesebb mérges kígyó faj

A keleti barna kígyó Ausztrália keleti részén honos mérges kígyó faj, ami Pápua Új-Guinea déli területein is szórványosan előfordul. A keleti barna kígyó kifejlett példányainak átlagos testhossza másfél méter, de akadnak kétméteres egyedei is. A barna kígyó zsákmányát elsősorban más kígyók
alkotják.

A keleti barna kígyó a második legmérgezőbb szárazföldi kígyó a világon Forrás: Wikimedia Commons/John Tann

A szerpentológiai szakirodalom szerint a keleti barna kígyó a második legmérgezőbb szárazföldi kígyófaj a világon, csak a közép-kelet-ausztráliai tajpan (Oxyuranus microlepidotus) előzi meg a veszélyességi sorrendben.

Ausztráliában több kígyómarás okozta halálesetért felelős mint bármely más faj.

Ez a leggyakrabban előforduló emberre veszélyes kígyó Adelaide-ben és Melbourne-ben, Canberrában, Sydney-ben, valamint Brisbane-ben is megtalálható.

Ausztráliában ez a faj felel a legtöbb halálos kimenetelű kígyómarásért Forrás: Wikimedia Commons/Peter Woodard

Nemzetségként a barna kígyók felelősek a kígyómarás áldozatainak 41%-áért Ausztráliában, és a 2005, illetve 2015 között történt 19 haláleset közül is 15-ért. A nemzetségen belül a halálos kimenetelű balesetekben a keleti barna kígyó számít a leggyakrabban érintett fajnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az orvosi jelentőségű kígyók közé sorolta.

Csak akkor támad, ha provokálják

A vöröshasú fekete kígyó az Elapidae családba tartozó mérges kígyófaj, amely Ausztráliában őshonos. Átlagosan körülbelül 1,25 m hosszú, a felső testtája fényes fekete,az oldala rózsaszín vagy tompa vörös, a hasa pedig élénkpiros vagy narancssárga színű.

A vöröshasú fekete kígyó szintén Ausztráliában honos kígyófaj Forrás: Wikimedia Commons/Donald Hobern

Nem számít agresszív fajnak, és általában visszavonul, ha emberrel találkozik ,

de ha provokálják, támadhat.

Annak ellenére, hogy a mérge súlyos tüneteket, illetve szövődményeket okozhat, nem ismert a vöröshasú fekete kígyó marása miatt bekövetkezett haláleset. A toxinja kevésbé mérgező, mint más ausztrál kígyóké.

A barna kígyó mérge ugyan kevésbé veszélyes, de a marása súlyos tünetekkel járhat együtt Forrás: Wikimedia Commons/Oliver Neuman

A méreg neurotoxinokat, miotoxinokat és koagulánsokat tartalmaz, és hemolitikus tulajdonságokkal rendelkezik.

A megmart áldozatok gyakran a szaglásukat is elveszíthetik.

Az erdőkben és mocsarakban tanyázó vöröshasú fekete kígyó gyakran bemerészkedik a közeli lakott területekre is. Sekély vizekben táplálkozik, általában a vízinövények között elrejtőzve, ahol a fő zsákmányára, a békákra, valamint halakra, hüllőkre és kisemlősökre vadászik.

A faj a vöröses színű hasáról kapta a nevét Forrás: Wikimedia Commons/Matt

A vöröshasú fekete kígyó az IUCN besorolása szerint nem számít veszélyeztetett fajnak, de az élőhelyeinek zsugorodása miatt a populáció egyedszáma folyamatosan csökken.