Nem mindegy, milyen hűtőt választunk!

Vágólapra másolva!
A hűtőszekrény az otthonok alapfelszereltségéhez tartozik; legyen szó nyersanyagok vagy elkészített ételek frissen tartásáról, a megfelelően működő hűtőszekrény elengedhetetlen. De mi van akkor, ha új gépet kell vásárolnunk? Az alábbi összefoglaló erre az esetre kíván segítséget nyújtani.
Vágólapra másolva!

Mielőtt megismernénk a hűtőszekrények legfőbb tulajdonságait és a kiválasztás fontos szempontjait, mindenképpen szükséges megjegyezni, hogy a téma végletekig boncolgatható. Szinte havi rendszerességgel jelennek meg innovatív megoldások, amelyek kiérdemlik a vásárlók figyelmét. Most elsősorban azokra a tulajdonságokra fókuszálunk, amelyek elengedhetetlenek egy átlagos készülék kiválasztása során.

Forrás: bestbyte.hu

Alul, felül, oldalt…

A BestByte webáruház kínálatban sokféle megoldással találkozunk. A klasszikus alul- és felülfagyasztós hűtőszekrények mellett természetesen fagyasztó nélküli változatok is elérhetők. De nem feledkezhetünk meg az úgynevezett side-by-side hűtőkről sem, amelyek kétajtós kivitelben készülnek.

Az alulfagyasztós hűtőszekrények idehaza az egyik legelterjedtebb típusnak számítanak. A fagyasztójuk értelemszerűen alul helyezkedik el, ezáltal nagyobb tárolórekeszekkel rendelkezhetnek. Sok esetben kihúzható fiókos megoldással találkozunk, ami kiváló rendszerezést tesz lehetővé. Az ilyen típusú készülék előnye még, hogy a gyakrabban használt hűtő rész kényelmesebben elérhető, hiszen nem kell lehajolnunk.

Szintén népszerűek és elterjedtek a felülfagyasztós változatok is. Ezek esetében a fagyasztó tárolókapacitása általában kisebb, így csak azoknak ajánlható, akik kevés élelmiszert szeretnének hosszútávon tárolni.

Külön szót kell szentelni az úgynevezett side-by-side hűtőknek. Azokat a készülékeket hívjuk így, amelyek esetében a tér függőlegesen van felosztva, egymás mellé helyezve egy álló hűtőszekrényt és egy álló fagyasztószekrényt. Méretük és áruk miatt nem terjedtek el, de ennek ellenére relatív széles kínálatot találunk.

Tulajdonságok, amelyekről ne feledkezzünk meg

Ha hűtőszekrényt választunk, fontoljuk meg alaposan a méret kérdését. Két szempontot érdemes vizsgálni; a készüléknek el kell férnie ott, ahova szánjuk, illetve kellő tárolókapacitással kell rendelkezzen, hogy kiszolgálja az igényeinket. Sajnos ez a két szempont néha szemben áll egymással, mi pedig kompromisszumra kényszerülünk. Ha kellően tág szabad tér áll rendelkezésünkre, érdemes annál picivel nagyobb gépet választani, mint amiről azt gondolnánk, hogy épp megfelelő lesz számunkra… Ha bővül a család, vagy csak a főzésben élnénk ki a kreativitásunkat, a minimális tárolókapacitás nem lesz elég. Átlagos igények esetén a 200-300 literes változatot érdemes választani, de egyedül élők számára megfelelő lehet egy 100-200 literes hűtő is. A 100 liter alatti készülékek elsősorban időszakos hűtésre alkalmasak, jó szolgálatot tehetnek például a nyaralókban.

Funkciók végtelen sora

A korszerű hűtőszekrények egész sor innovációval rendelkeznek. Természetesen rendelkezésre állnak már smart változatban is, így a mobiltelefonunk segítségével vezérelhetjük őket – akár a világ egy távoli pontjáról is. Találhatunk olyan hűtőszekrényt is, ami önállóan rendelést ad le, ha kifogytunk egy-egy élelmiszerből. Egy ilyen funkció sokunk számára hasztalannak tűnhet, ahogyan a jégkészítő is, ami egy olcsó műanyag jégkockatartóval helyettesíthető.

Vannak azonban olyan funkciók, amelyek rendkívül hasznosak, mint például a no-frost funkció. Ha ilyen hűtővel rendelkezünk, nem kell a leolvasztással vacakolni, ráadásul megóvhatjuk magunkat a jegesedés által okozott energiaveszteségektől.

Ismerjük meg a kiszemelt gépek tulajdonságait, szánjunk időt az összehasonlításukra és biztosak lehetünk benne, hogy jól választunk.