Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

1 millió forinttal gazdagodtak a magyar családok az első negyedévben

Vágólapra másolva!
Egy friss elemzés szerint családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adatai szerint több mint 4000 milliárd forinttal nőtt a lakossági vagyon egyetlen negyedév alatt, amit ha átlagosan elosztanánk, 1 millió forintot jelentene háztartásonként – áll a Bank360 elemzésében.

Történelmi csúcson a lakosság készpénzállománya

A jelentős vagyonnövekmény hátterében több tényező is állhat, például a piaci árfolyamok emelkedése. Ez adta a növekmény 60 százalékát, másrészt a befolyó friss pénzek. Az első negyedévben érkezett meg például a 13. havi nyugdíj, ami mindig meglátszik az adatokon. Az első negyedévi 4 ezer milliárdos növekmény több mint 30 százalékát azok a magánbefektetők nyerték meg, akiknek saját cégeik vannak, a jegybank adatai szerint ezek értéke több mint 1200 milliárd forinttal nőtt. Sokat kerestek még a befektetési alapokba fektetők és a részvénytulajdonosok is. 

A lakossági állampapírok piacán lezajlott változások miatt némileg növekedésnek indult a a készpénz- és folyószámlabetét-állomány. 

A háztartások 6705,2 milliárd forintot tartottak március végén készpénzben, ami történelmi rekord.

bankbetétek állománya egyetlen negyedév alatt több mint 500 milliárd forinttal 14.737 milliárd forintra hízott, ennek 71,4 százaléka többnyire semennyit sem kamatozó folyószámlabetét volt – hívja fel a figyelmet Herman Bernadett, a Bank360.hu vezető szakértője.

család, illusztráció
Jelentősen nőtt a háztartások vagyona az első negyedévben (illusztráció)
Fotó: Vlada Karpovich / Pexels.com

Ide tették pénzüket a magyarok

Az első negyedév slágerbefektetése a befektetési alap lett, ezekbe a konstrukciókba 594,3 milliárd forint áramlott, ráadásul az alapok több mint 400 milliárd forintnyi hozamot is termeltek. Ennek köszönhetően a háztartások befektetési jegyekben lévő vagyona a negyedév végén már 11.391 milliárd forintot meghaladó történelmi csúcson volt. 

Emellett sokan vannak, akik tartós befektetési számlán (TBSZ) tartják az értékpapírjaikat. Ezek száma is megugrott az első negyedévben, amikor 33 ezer TBSZ-t nyitottak. 

A tőzsdei részvényeken is sokat kerestek a magyar háztartások az első negyedévben, 

főleg az árfolyam-emelkedésnek köszönhetően március végén már 2472 milliárd forintot tartottak részvényekben, ez történelmi rekord. 

Sokat kerestek a magyarok a részvényeken is az év első három hónapjában (illusztráció)
Fotó: Shutterstock

Ennél jóval nagyobb vagyont tartanak a háztartások nem tőzsdei részvényekben (több mint 6200 milliárd forintot), illetve egyéb cégekben (30.780 milliárdot) – áll a portál elemzésében.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről