Nagyberuházás indult a Balaton vízminőségének javításáért

balatonalmádi,balaton,káptalanfüred
Balatonalmádi strand partján
Vágólapra másolva!
Újabb nagyszabású fejlesztés indult a Balaton vízminőségének javítására. A projekt, a két évvel ezelőttihez hasonlóan megelőző jellegű intézkedéseket biztosít a tavat érintő vízminőségi problémák hosszútávon fenntartható kezelésére, miközben a Balaton gazdasági potenciáljának megóvását is szolgálja.
Vágólapra másolva!

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), mint beruházó által közölt információk szerint

a projekt célja legfőképpen a befolyó vizeken érkező uszadék, hordalék és szerves tápanyagok visszatartása.

A beruházás a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal együttműködésben valósul meg - írja a Magyar Építők.

Az 5,14 milliárd forintos rekonstrukció az Európai Unió és a magyar kormány vissza nem térítendő támogatásával, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretén belül valósul meg. A kivitelező Szabadics Zrt. felújítja a Kis-balatoni vízvédelmi rendszer nagyműtárgyait, valamint új létesítményeket épít.

A Balaton terhelésének enyhítésére az elmúlt három évtizedben számos intézkedés történt. Több kisvízfolyás torkolathoz közeli szakaszán olyan műszaki létesítmények épültek, amelyek alkalmasak az érkező hordalék és felgyülemlett szerves tápanyagok visszatartására. A most zajló projektben ezeknek a műszaki létesítményeknek a reaktiválása, rekonstrukciója kezdődött el.

Illusztráció Forrás: MTI/Varga György

Az északi parton a Tapolca-, Lesence-, Kétöles- és Világos-patak, a Középvízi-csatorna, és a Nemesvitai-övárok a Lesence nádas szűrőmezővel kiegészülve alkotják a Lesence vízrendszert, amely egyfajta szűrő funkciót lát el. Erre a szűrőmezőre irányíthatók a Tapolcai-medence vizei, ahonnan a növényzet tápanyagfelvételének köszönhetően kedvezőbb a kifolyó víz minősége.

A vízrendszer létesítményeinek felújításával végre javulhat a tápanyag visszatartás hatásfoka, ezzel együtt a vízminőségvédelmi funkció is. A beruházásban további hat kis vízfolyás torkolati szakaszán újítják fel a meglévő hordalék- és uszadékfogókat, valamint új műtárgyakat is építenek.