Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája nyolcaddöntők után az Európa-ligában is beindult a tavaszi szezon a legjobb 16 közé kerülésért vívott párharcokkal. Mivel a magyar bajnok Ferencváros ősszel elképesztő teljesítménnyel megnyerte a csoportját, ebben a körben még nem kell játszania, de a klubnál már figyelhetik a lehetséges ellenfeleket, hiszen a nyolc továbbjutó közül kerül majd ki a Fradi nyolcaddöntős ellenfele. A sorsolások idején a magyar szurkolók rendre arról vitáznak, hogy milyen ellenféllel lenne jó játszani. Legyen verhető, de kevésbé ismert csapat? Netán jöjjön egy igazi nagyágyú? Összeállításunkban megnéztük a Fradi lehetséges El-ellenfeleit, és azt, hogy milyen formában várják a kupatavaszt.

Itt vannak a lehetséges ellenfelek

A Barcelona-Manchester United párharc a legrangosabb párosítás az Európa-liga egyenes kieséses szakaszának első körében, amelynek nyolc továbbjutója közül kerül majd ki a Ferencváros nyolcaddöntős ellenfele.

Gera Zoltán az idei Európa-liga-döntő nagykövete Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az Európa-liga párharcok novemberi sorsolásánál a Fradi legendája, Gera Zoltán segédkezett a Bajnokok Ligája-csoportharmadikok és az El-csoportmásodikok összesorsolásánál. Mutatjuk a párharcokat:

FC Barcelona (spanyol) – Manchester United (angol)
Juventus (olasz) – Nantes (francia)
Sporting CP (portugál) – Midtjylland (dán)
Sahtar Donyeck (ukrán) – Rennes (francia)
Ajax Amsterdam (holland) – Union Berlin (német)
Bayer Leverkusen (német) – AS Monaco (francia)
Sevilla (spanyol) – PSV Eindhoven (holland)
Salzburg (osztrák) – AS Roma (olasz)

Szavazzon!

Melyik ellenfél lenne a legjobb a Ferencváros számára?

A csapatokat elnézve talán a dán Midtjylland lenne a legszerencsésebb ellenfél, míg az FC Barcelona vagy a Manchester United legyőzéséhez valóságos csoda kellene a Fradinak.

A Fradi továbbjutni akar, nem gálameccset játszani

„2016-ban, amikor a futball-Eb volt, és kiválóan szerepeltünk, megvicceltük a portugálokat is, megállították a körúton a villamost, és fönt táncoltak az emberek a tetején.

– mondta Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke az végi köszöntőjében.

A Fradi elnöke bízik a csapat továbbjutásában Fotó: Hirling Bálint - Origo

„Tudom, sokan felkapják a fejüket, ha azt mondom, meg kellene nyerni az Európa-ligát.

Szerintem a sorozatban minden csapat az aranyéremre hajt, mi sem vagyunk kivételek. Mindig vannak favoritok és kevésbé esélyes együttesek, tisztában vagyunk vele, hogy mi egyelőre az utóbbiak közé tartozunk. De ez nem jelenti azt, hogy ne álmodozhatnánk!

A csoportkörben sem számított rá senki, hogy megelőzzük a Monacót, a Trabzonsport és a Crvena zvezdát, mégis mi végeztünk az élen. Ezért nagyszerű játék a labdarúgás, soha senki sem tudja megmondani, mi lesz a történet vége" – ezt már Sztanyiszlav Csercseszov, a Fradi edzője mondta egy Nemzeti Sportnak adott interjúban.

Orosz Pál szerint ma már kevesen akarnak a Fradi ellen játszani Fotó: Polyák Attila - Origo

Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója szerint bárki is lesz a Ferencváros ellenfele a nyolcaddöntőjében, a Puskás Arénában 50-60 ezer Fradi-szurkoló előtt megremeghet a lába.

„Mi erre azért számítunk is, és akárki lesz az ellenfél, azért

– mondta a klubvezető.

BL-szereplés vagy Európa-liga trófea?

Az európai top csapatok számára a Bajnokok Ligája-szereplés a legfontosabb, mert sokkal több pénz van benne, mint az Európa-ligában. Ezáltal gyakran előfordul, hogy ha egy sztárcsapat ebben a sorozatban lép pályára, akkor nem veszi komolyan a meccseket addig, amíg elérhető közelségbe nem kerül a trófea.

Mivel az El-győztes a következő szezonban automatikusan kvalifikálja magát a Bajnokok Ligájába, olyan is előfordulhat, hogy egy edző teljesen feladja hazája bajnokságát, és El-győzelemben bízva mindent feltesz egy lapra.

Emlékezetes példa erre a 2016/17-es szezon, amikor a José Mourinho vezette Manchester Unitednak esélye sem volt a legjobb négybe kerülésre a Premier League-ben, a portugál edző pedig a szezon utolsó felében már a bajnokságban pihentetett, az El-ben pedig a legjobbjait küldte pályára, ami aztán meghozta a klub történetének azóta is utolsó európai kupatrófeáját.

José Mourinho az El-trófeával Forrás: NurPhoto via AFP/Foto Olimpik

Mivel az Európa-liga egy polccal a Bajnokok Ligája alatt van, ezért nem minden klub veszi komolyan, ez pedig szintén döntő tényező lehet a Ferencváros számára.

A Juventus az életéért küzd

Mint ismert, a Juventusnál kettős könyvelést folytattak, s az átigazolási szerződésekben hamis számokat szerepeltettek, emiatt 15 pontot levontak a csapattól az olasz bajnokságban.

A Juventust a 2006-os Calciopoli-ügy után visszaesőként akár újra kizárhatják a Serie A-ból, illetve az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) is megróhatja, ha bebizonyosodik, hogy a Juventus titokban fizetett ki a koronavírus-járvány alatt olyan béreket, amelyeknek nincs nyomuk a pénzügyi kimutatásokban. Sajtóhírek szerint az UEFA is kiemelten kezeli a pontlevonással sújtott Juventus ügyét, és ki is tilthatják a klubot az európai kupákból is, akár három évre is.

A Juventus idei szezonját már csak az El-győzelem menthetné meg Forrás: AFP/Marco Bertorello

A 15 pontos levonás után a Juventus a 7. helyen áll a Serie A-ban, 12 pont a hátránya a BL-szereplést érő negyedik helytől. A bajnokságon keresztül a Juventusnak halvány esélye van odaérni a legjobb négybe, így a torinói csapatnak meg kellene nyernie az Európa-ligát, hogy jövőre is a legrangosabb európai kupasorozatban szerepelhessen.

A Fradi számára nagy valószínűséggel a Juventus lenne a legrosszabb ellenfél, hiszen a torinói csapat az életéért küzd.

A két csapat egyébként a 2020/21-es szezonban egy csoportban volt a Bajnokok Ligájában. A Puskás Arénában rendezett meccsen 4-1-re nyert a Juventus, Torinóban pedig 2-1-re nyert az olasz csapat úgy, hogy csak a 92. percben szerezte meg a győztes gólt.

Újra szárnyal a Manchester United

Az angol klub nyáron nevezte ki Erik ten Hagot vezetőedzőnek, és nagyon úgy tűnik, hogy a holland érkezésével ismét komoly csapat lehet a Manchester United.

A Vörös Ördögök a harmadik helyen állnak a Premier League-ben, és csak öt pont a hátrányuk a listavezető Arsenal mögött. Ten Hag csapata ráadásul még versenyben van az FA-kupában, a Ligakupában pedig bejutott a döntőbe, így a Manchester United az idei szezonban még négy sorozatban talpon van.

Marcus Rashford és a Manchester United is szárnyal Ten Hag irányításával Forrás: AFP/Oli Scarff

A United az idei 13 meccséből csak egyet veszített el, így nem túlzás kijelenteni, hogy bombaformában várja a kaputavaszt. Azonban a sorozatterhelés miatt nem lenne meglepő, ha Erik ten Hag elkezdene rotálni, és elengedné az Európa-ligát. Nagy pénzt azonban nem tennénk rá, hiszen egy új edző egy ilyen nagy múltú klub élén csak trófeák megszerzésével tudja igazán megkedveltetni magát, és ha sikerülne túljutni a Barcelonán, akkor a Manchester United a sorozat legnagyobb esélyesévé lépne elő.

Az angol csapatnak erre meg is van minden esélye, hiszen a barcelonai odavágón 2-2-es döntetlent ért el, ráadásul a katalán együttes két legnagyobb csillaga, Pedri és Gavi sem játszhat majd az Old Traffordon. Előbbi sérülés, utóbbi pedig sárga lapos eltiltás miatt.

A Barca-szurkolókat nem érdekli az Európa-liga

Az FC Barcelona szárnyal a spanyol bajnokságban. Xavi Hernández csapata nyolc ponttal előzi meg a címvédő Real Madridot. A katalán csapat az előző és az idei szezonban is kiesett a Bajnokok Ligája csoportkörben, ami viszont hatalmas szégyen a klubnak.

Az előző szezon tavaszán a Barcelona ugyanúgy lecsúszott az Európa-ligába, mint most. Akkor a szakértők a katalán csapatot tartották a sorozat legnagyobb esélyesének, azonban az Eintracht Frankfurt a negyeddöntőben kiütötte a Barcelonát. Ráadásul

a visszavágó botrányos körülmények között zajlott, ugyanis a katalán csapat szurkolóit annyira nem érdekelte az Európa-liga, hogy eladták a jegyeiket a németeknek, így a Frankfurt elleni barcelonai meccsen közel 30 ezer német szurkolt a Camp Nouban - noha hivatalosan csupán ötezer jegyet kaptak.

Az eset után a Barcelona változtatott a jegyeladási politikáján. Joan Laporta, a katalán klub elnöke bejelentette, hogy a hazai kontinentális kupameccsekre szóló belépők a jövőben nem lesznek továbbadhatók.

A németek hazai pályát varázsoltak a Camp Nou Stadionból Forrás: NurPhoto via AFP/Xavier Bonilla

Persze az a veszély nem fenyegetett, hogy egy Manchester United elleni rangadóra ne legyen komoly érdeklődés, hiszen a Camp Nouban megrendezett első mérkőzésre több mint 90 ezer szurkoló látogatott ki, azonban ha a Barcelona továbbjutna, újra kaphatna olyan ellenfelet, amely nem mozgatná meg a klub divatszurkolóit.

A Barcelona legutóbb tavaly októberben szenvedett vereséget egy Bayern München elleni BL-meccsen. A katalán csapat azóta félelmetes formában van. 2023-ban mind a hét bajnoki meccsét megnyerte, ráadásul Xavi csapata az idei szezonban már 20 mérkőzést hozott le bekapott gól nélkül, ami elképesztő mutató.

Cikkünk folytatódik a következő oldalon!