Rituálékkal szilárdították meg a hatalmat Peru ősi wari uralkodói

wari birodalom
Az Illinois Chicago Egyetem régészeti egy 1200 éves templomkomplexumot tártak fel Peruban
Vágólapra másolva!
Az Illinois Chicago Egyetem régészeti egy 1200 éves templomkomplexumot tártak fel Peruban, amit valószínűleg az ősi wari kultúra tagjai építhettek. A Wari Birodalom, vagy más néven Huari Birodalom, Peru középső hegyvidékén alakult ki időszámításunk szerint 600 és 1000 között a mai Limát is magába foglaló területen, hozzávetőlegesen 500 évvel az inka birodalom előtt.
Vágólapra másolva!

A warik kiterjesztették területüket azáltal, hogy lehetővé tették a helyi vezetőknek, hogy fenntartsanak bizonyos fokú autonómiát, ha csatlakoznak a Wari Birodalomhoz. Megkövetelték azonban minden alattvalótól, hogy elkötelezze magát a munka politikája mellett, amit a tiszteletadás egy formájának tartottak.

A Peru déli részén található Pakaytambo-ban végzett ásatások során a régészek most egy rituális komplexumot tártak fel, amely egy D-alakú templomból, teraszcsoportos építészetből, több alátámasztó épületből és egy monumentális emelvényszerkezetből áll.

A hely egy történelem előtti tranzitútvonalon található, ami fontos ökológiai és politikai helyet képviselt az Andok-hegység lábai és Arequipa szomszédos tengerparti völgyei között.

Az Illinois Chicago Egyetem régészeti egy 1200 éves templomkomplexumot tártak fel Peruban Forrás: University of Illinois Chicago

Ahogy arra a szakemberek rámutattak, az ilyen típusú templomegyüttesek rituális, politikai és gazdasági központokként szolgáltak.

Gyakran végeztek itt szertartásokat olyan templomi intézmények által szervezett eseményekbe ágyazva, amelyek a helyi közösségeket beintegrálhatták a wari kultúrába.

– mondta David Reid, az UIC posztdoktori kutatója a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A Pakaytambo-i templomkomplexumhoz kapcsolódó nyitott közterek lehetővé tették a helyi közösségek számára, hogy részt vegyenek a warik által szervezett rituális összejöveteleken.

A Journal of Anthropological Archaeology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az újonnan felfedezett Pakaytambo templomközpontban végzett régészeti vizsgálatok szolgáltatják az első meggyőző bizonyítékot a terjeszkedő Wari Birodalom jelenlétre a perui Arequipa Majes-Chuquibamba régiójában. Ahogy arra a tudósok rámutatttak, az új felfedezés felbecsülhetetlen értékű betekintést nyújt az állami hatalom megszilárdításának módszerébe a nyilvános rituálék és előadások révén.