Folyadékhűtéses mobilt készített a OnePlus

oneplus active cryoflux folyadékhűtés
A folyadékhűtéssel jelentősen növelhető a hátlap radiátorként funkcionáló felülete
Vágólapra másolva!
Hátlapi csőrendszerben áramoltatja a hűtőfolyadékot az Active CryoFlux.
Vágólapra másolva!

Bemutatta az okostelefonok folyadékhűtésére kitalált saját megoldását a OnePlus, a remények szerint ez a jövőben képes lehet folyamatosan magas terhelés mellett jobb csúcsteljesítményen tartani a mobiljait, azaz később kezdenek el a túlhevülés elkerülése érdekében órajeleket csökkenteni 4K/8K videózás vagy mobiljátékozás során.

A folyadékhűtéssel jelentősen növelhető a hátlap radiátorként funkcionáló felülete Forrás: OnePlus

Az Active CryoFlux alapvetően ugyanolyan zártkörű hűtés, mint amit a felső kategóriás PC-kben is bevetnek a gamerek, csak miniatürizált verzióban, ventilátoros aktív hőleadás nélkül. A hűtés gerincét a telefon hátuljában tekergő csőrendszer jelenti, ebben piezoelektromos keringetőszivattyú áramoltatja a hűtőfolyadékot. A rendszerlapka által termelt hőenergiát egy hőcserélő elem adja át a folyadéknak.

Kis teljesítményű rendszer lévén nagy csodát nem kell várni az Active CryoFluxtól, a OnePlus szerint egy konvencionális hűtéshez képest mobiljátékozás közben olyan 2,1 Celsius-fokkal tudja alacsonyabb hőfokon tartani a rendszerlapkát, ami 3-4 FPS-sel javíthatja a képkockasebességet. Töltés esetén 1,6°C előrelépésről beszél a cég, ami 30-45 másodperccel csökkentheti a töltési időt.

Jó kérdés, hogy a hűtőrendszer mikor válhat elérhetővé piacon kapható mobilban, már ha ez valaha megtörténik, a gyártók időnként csendben letesznek az efféle fejlesztéseik tényleges bevetéséről.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!