Újabb, magát függetlennek állító baloldali portálról derült ki, hogy Soros alapítványa finanszírozta

Soros György
Hungarian-born US investor and philanthropist George Soros delivers a speech on the sideline of the World Economic Forum (WEF) annual meeting, on January 24, 2019 in Davos, eastern Switzerland. - Billionaire investor George Soros said, on January 24, 2019 that Chinese President Xi Jinping was "the most dangerous enemy" of free societies for presiding over a high-tech surveillance regime. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
A Magyar Hang hetilap gyakran hangoztatja, hogy kizárólag olvasói támogatásokból és a lapeladásokból tartja fenn magát, a Transzparens Újságírásért Alapítvány média monitoring programja során bizonyítékot talált arra, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány is támogatta már a lap megjelenését egy Átlátszó-s projekten keresztül – hívja rá fel a figyelmet a médiaelemzéssel foglalkozó alapítvány. Ahogy az köztudott, a Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundations-OSF) pedig Soros György amerikai milliárdos érdekeltségébe tartozik.
Vágólapra másolva!

A Transzparens Újságírásért Alapítvány arról ír, hogy Magyar Hang, más kormánykritikus médiumokhoz hasonló módon rendszeresen gyűjt támogatói adományt az olvasóitól. A támogatói felületükön így jellemzik magukat:

“A Magyar Hang teljesen független politikai, társadalmi és kulturális hetilap és portál. Függetlenségünket az teszi lehetővé, hogy kizárólag lapterjesztésből, előfizetési díjakból és olvasói felajánlásokból működtetjük hetilapunkat, portálunkat, és készítjük a műsorokat.” (idézet)

Ez azonban nem teljesen igaz.

Nemrégiben ugyanis a Transzparens Újságírásért Alapítvány munkatársai olyan dokumentumokra bukkantak, amely szerint

a Magyar Hang kiadását például a Nyílt Társadalom Alapítvány (Soros György amerikai milliárdos alapítványa-szerk.) is támogatta egy Átlátszó-s projekten keresztül.

Forrás: Transzparens Újságírásért Alapítvány

Forrás: Transzparens Újságírásért Alapítvány

Mivel az elmúlt hónapokban komoly közéleti vita alakult ki annak kapcsán, hogy több médiumról is kiderült, hogy a választási kampány alatt jelentős összegben kaptak külföldről támogatást, amely

felveti annak a gyanúját, hogy egyes országok ezen keresztül kívánnak beavatkozni a hazai politikai küzdelembe, ezért az alapítvány egy monitoringozási programot indított annak érdekében, hogy növelje az átláthatóságot a magyar média szereplői körében.

Ezen vizsgálatok során találtak rá a Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundations) egy még 2020-ban indult projektjére, melynek keretében

az Átlátszó oknyomozó portál arra kapott külön több millió forintot a szervezettől, hogy az általuk írt anyagok megjelenjenek a Magyar Hang hetilapban.

Erről az Átlátszó.hu-n egy szolgálati közlemény is megjelent 2020. novemberében, amelyben azt írták, hogy a Magyar Hang innentől havi egy alkalommal egy négy oldalas mellékletben publikálja majd az Átlátszó által feltárt ügyeket.

Bár az Átlátszó 2020. évi közhasznúsági mellékletében ugyan szerepel, hogy erre a célra nemzetközi forrásból több mint 4 millió forintot (13 780 dollárt) kaptak a Nyílt Társadalom Alapítványtól, a szolgálati közleményben azonban nem tettek említést arról, hogy a Magyar Hanggal kötött együttműködést valójában ki szponzorálja.

A 2021.évi vonatkozó közhasznúsági mellékletben szintén szerepel ez a támogatási összeg. Ennek vélhetően az az oka, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány projektje egy évre szólt, amely bár 2020 novemberében indult, de 2021. október végéig tartott.

Az Átlátszó pályázik, a Magyar Hangnak fizetnek

Mivel a 2022. évre vonatkozó beszámoló még nem jelent meg az Átlátszó honlapján, ugyanakkor továbbra is havonta megjelennek a Nyílt Társadalom Alapítványhoz rendszeresen pályázó oknyomozó portál cikkei a hetilapban, ezért a Transzparens Újságírásért Alapítvány munkatársai kérdésekkel fordultak a Magyar Hanghoz.

Soros György Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Lukács Csaba, a Magyar Hang lapigazgatója megkeresésükre egy elég sértődött válaszlevelet küldött, ezért a Transzparens Újságírásért Alapítvány csupán azokat a részeket idézi fel belőle, amelyek kapcsolódnak az érintett ügyhöz.

Válaszában Lukács azt írta, hogy a hetilap nem pályázott és nem is kapott pénzt a Nyílt Társadalom Alapítványtól, velük szerződéses viszonyban nem állnak. (Ezt egyébként ők sem állították, a szervezet ugyanis az Átlátszónak adott pénzt arra, hogy jelenjenek meg az anyagai a Magyar Hangban).

Lukács továbbá leszögezte, hogy ők nem vizsgálják, hogy a nyomdaköltséghez való hozzájárulást az érintett orgánumok (ez esetben az Átlátszó) hogyan teremtik elő. (Ezzel a válasszal vélhetően azt szerette volna sugallani, hogy nem volt tudomásuk a pénz eredeti forrásáról.)

A Magyar Hang lapigazgatója elmondása szerint az Átlátszó tavaly szeptemberig nettó 90 ezer forint hozzájárulást fizetett havonta a mellékletért cserébe. Ennek összege 2022. szeptemberétől nettó 150 ezer forintra emelkedett, a lapigazgató szerint erre azért volt szükség, mert megdrágultak az előállítási költségek a nyomdai árrobbanás, a gyenge forint, valamint a szállítási költségek drasztikus megemelkedése miatt.

Mint tehát Lukács válaszából kiderült, a korábbi projekt lezárulta óta (2021. október vége) is fennmaradt a fizetett együttműködés a két orgánum között, ugyanakkor az még nem világos, hogy ennek a költségeit is a Nyílt Társadalom Alapítvány egy újabb projektjéből fizették volna. (kiemelés)

A Transzparens Újságírásért Alapítvány elemzése teljes egészében itt olvasható el.