Óriásit kockáztatott a Barcelona, de totális összeomlás lehet a vége

UD Almeria v FC Barcelona - LaLiga Santander soccer UD Almeria FC Barcelona LaLiga Santander Robert Lewandowski centre-forward Barcelona Poland LaLiga Santander Juegos Mediterraneos February 26 2023 Almeria Spain Horizontal SPORT FOOTBALL PLAYER TEAM
Robert Lewandowski centre-forward of Barcelona and Poland dejcted after losing the LaLiga Santander match between UD Almeria and FC Barcelona at Juegos Mediterraneos on February 26, 2023 in Almeria, Spain. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto) (Photo by Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A legrosszabb forgatókönyvet valósíthatja meg a Barcelona búcsúja az Európa-ligától, aminek köszönhetően hatalmas bevételektől esik el a katalán csapat. Joan Laporta elnök hazárdjátéka eddig nem hozta meg a kívánt eredményt, nehéz helyzetbe kerülhet a klub - írja a Világgazdaság.

Az FC Barcelona sikersztorija a 2010-es évek végével, a koronavírus-járvány megjelenésével egyidejűleg ért véget. A csapat a zárt kapus mérkőzések miatt rengeteg pénztől esett el egy olyan időszakban, amikor meghatározó játékosainak csillagászati összegeket kaptak fizetésként, ami miatt hatalmas adósság keletkezett.

A fizetések és a kiadások csökkentésének lett áldozata többek között Lionel Messi is, és a klub elnöke, Joan Laporta kockázatos üzletbe kezdett.

A klub 2022 első felében kiárusította többek között a La Liga-meccsei közvetítési jogának 25 százalékát, majd az FC Barcelona Studios multimédiacégben lévő részesedését adta el, végül a merchandising tevékenységéért felelős Barca Licensing & Merchandising cégben lévő részesedésének felét is áruba bocsátotta.

Robert Lewandowski érkezése sem volt elég a sikerekhez Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A Barcelona mindezt azért tette, hogy megússza az átmeneti (?), sikertelenebb időszakot, hogy megtarthassa legjobbjait és igazolhasson sztárjátékosokat, de mindez csak akkor működhet vagy működhetett volna, ha a pályán is sikeres a csapat. A Bajnokok Ligájában nem élte túl a csoportkört Xavi csapata, a Manchester United ellen pedig az Európa-ligából is kiestek a katalánok.

A passzív jövedelemforrások nagy részének elvesztése után az az egyetlen megoldás, hogy a focival keressen pénzt a csapat.


A jövő évi BL-indulás biztosra vehető, így jöhet még mentőöv, viszont az idő nem a katalánoknak kedvez. Ha Spanyolországon kívül nem tudnak számottevő sikereket felmutatni, akkor a befektetők pénze is apadni fog, ez pedig felér egy halálos ítélettel. Az Európa-liga-kiesés láthatóan zavart okozott a fejekben, február 26-án a listavezető ugyanis 1-0-s vereséget szenvedett el az Almeriától, amellyel zsugorodott az előnye a Real Madrid előtt.