Bizarr, aranytorkú kolibri hibridet találtak

kolibri hibrid
Az aranytorkú kolibri hibrid a Field Museum gyűjteményében
Vágólapra másolva!
Egy különös kolibriről először azt hitték, hogy új faj, ám most kiderült róla, hogy valójában egy ritka, a tudományban még soha nem ismert hibrid. A madár azért tűnt fel a kutatóknak, mert aranyszínű torokkal rendelkezik, ami akkor vált különössé, amikor a DNS kimutatta, hogy mindkét szülőjének rózsaszín torka volt.
Vágólapra másolva!

A bizarr madarat John Bates fedezte fel, amikor terepmunkát végzett a perui Cordillera Azul Nemzeti Parkban, amely az Andok egyik külső gerincén helyezkedik el.

A Royal Society Open Science tudományos szaklapban publikált, új tanulmány vezető szerzője elárulta, hogy mivel elszigetelt élőhelyről van szó, ezért arra gondolt, hogy a furcsa kinézetű állat akár genetikailag elkülönülő populáció is lehet, ami egy új fajt jelent.

– mondta John Bates az IFL Science online tudományos portálnak. – Az első gondolatom az volt, hogy ez csakis egy új faj lehet.

Az aranytorkú kolibri hibrid a Field Museum gyűjteményében Forrás: Kate Golembiewski, Field Museum

A szokatlan madár vizsgálatát a Field Museum Pritzker DNS-laboratóriumában folytatták, ahol lefuttatták a mindkét szülő genetikai anyagát tartalmazó szekvenciákat, és keresték a mitokondriális DNS-t, amelyet általában csak az anya ad át. Ám nagy meglepetés volt, amit láttak.

– magyarázta Bates. – A minták egy másik rózsaszíntorkú kolibrivel, a Heliodoxa gularisszal is egyeztek, azonban nem 50/50 arányban.

A szakemberek szerint tehát úgy tűnik, hogy valamikor a madár múltjában egy H. branickii párosodhatott egy H. gularisszal, és így egy fél-fél hibrid jött létre, amely aztán a következő generációkban csak H. branickii-vel folytatta a genetikáját.

Az aranytorkú hibrid, középen, a H. branickii (balra) és a H. gularis (jobbra) szülőfajokkal a Field Museum gyűjteményeiben Forrás: Kate Golembiewski, Field Museum

Ez az összetettebb kolibri „recept" megmagyarázhatja az arany torok furcsa megjelenését a rózsaszín torok hosszú sorában: a finom különbségek egy hibrid utódban egyesültek, ami további apró változásokat eredményezett, amelyek nagy különbséget eredményeztek az általános színezetben.

Az ehhez hasonló hibridek hozzájárulhatnak a kolibriknél megfigyelhető hihetetlen színválasztékhoz, mivel a kutatók szerint egy ilyen drasztikus színváltás jellemzően körülbelül hat-tízmillió év alatt jön létre egyetlen fajnál. Míg korábban úgy gondolták, hogy a különálló fajok utódai sterilek, az ehhez az aranytorkú madárhoz hasonló állatok bizonyítják, hogy ez nem mindig igaz, és hogy a vadonban az állatok fenotípusának gyors változásáért is felelősek lehetnek.