Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szigorít a TikTok, de vannak országok, ahol már tiltólistára került

TikTok illusztráció
Vágólapra másolva!
Az Origo is beszámolt róla, hogy új szabályokat készül bevezetni a TikTok. Az újításokkal - amelyek heteken belül megérkezhetnek -, a fiatalok online jelenlétét kívánják szabályozni. Sok országban viszont már kifejezetten tiltják a közösségi portál használatát.
Vágólapra másolva!

A TikTokot rendszeresen éri bírálat, amiért nem tesz eleget a fiatal felhasználók védelme érdekében. A tervek szerint a "szülői felügyelet bekapcsolása" ezen a területen jelenthetne előrelépést.

A kínai tulajdonú alkalmazást ezenfelül adatvédelmi aggályok és a kínai kormányzathoz való közelsége miatt is rendre kritika éri

- írja a vg.hu..

A TikTok, amely a kínai Bytedance cég tulajdonában van, régóta fenntartja, hogy nem oszt meg adatokat a kínai kormánnyal, és vitatja azokat a vádakat, miszerint több felhasználói adatot gyűjt, mint más közösségimédia-cégek. Az állítások ellenére azonban a világ számos országa továbbra is óvatos a platformmal.

TikTok illusztráció Forrás: Shutterstock

Ezeken a helyeken teljesen vagy részelgesen tiltott az alkalmazás

India adatvédelmi és biztonsági aggályai miatt 2020-ban betiltotta a TikTokot és több tucat kínai alkalmazást, köztük a WeChat üzenetküldő alkalmazást. A tilalom nem sokkal azután lépett hatályba, hogy az indiai és kínai csapatok összecsaptak egy vitatott himalájai határon, amelyben 20 indiai katona életét vesztette, és több tucatnyian megsebesültek. A cégek lehetőséget kaptak arra, hogy válaszoljanak az adatvédelmi és biztonsági követelményekre vonatkozó kérdésekre, de a tilalmat 2021 januárjában véglegessé tették.

Tajvan 2022 decemberében közszférabeli tilalmat rendelt el a TikTok számára, miután az FBI arra figyelmeztetett, hogy a TikTok nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A kormányzati eszközökön - beleértve a mobiltelefonokat, táblagépeket és asztali számítógépeket - nem futtathatók kínai gyártmányú szoftverek, és olyan alkalmazások mint például a TikTok.

Az Egyesült Államok a héten kimondta, hogy a kormányzati szerveknek 30 napjuk van a TikTok törlésére a szövetségi eszközökről és rendszerekről adatbiztonsági aggályok miatt. A tilalom csak a kormányzati eszközökre vonatkozik, bár egyes amerikai törvényhozók a teljes betiltást szorgalmazzák.

Az Egyesült Államok bejelentése után nem sokkal Kanada is parancsba adta, hogy a kormány által kibocsátott eszközök nem használhatják a TikTok-ot, mondván, hogy az "elfogadhatatlan" kockázatot jelent a magánéletre és a biztonságra nézve. Sőt a jövőben az alkalmazottak sem tölthetik le az alkalmazást.

Az Európai Unióban az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az EU Tanácsa, azaz az EU három legfontosabb szerve betiltotta a TikTok alkalmazást az ezeknél az intézményeknél dolgozó munkatársak eszközein. A bejelentett tilalom március 20-án lép életbe.

A pakisztáni hatóságok 2020 októbere óta legalább négy alkalommal ideiglenesen betiltották a TikTokot, arra hivatkozva, hogy az alkalmazás erkölcstelen tartalmat hirdet.

Az afganisztáni tálib vezetés 2022-ben betiltotta a TikTokot és a kínai PUBG játékot, azzal az indokkal, hogy ezzekkel az intézkedésekkel is védik a fiatalokat a „félrevezetéstől".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről