Vágólapra másolva!
A Sopron Basket otthon gyűjtheti be 11. elsőségét a csütörtökön és pénteken sorra kerülő Killik László női kosárlabda Magyar Kupában. A legjobb négy között ott van a címvédő DVTK-Hun-Therm is, amely a PEAC csapatával mérkőzik meg az első elődöntőben. Az utóbbi időben remek formát mutató SERCO UNI Győr csapata pedig a házigazdákkal vív majd izgalmas csatát a döntőbe jutásért csütörtök este.

A női kosárlabda Magyar Kupában idén már nincs nyolcas döntő: a negyeddöntőket - melyekre eddig a nyolcas döntő első napján került sor - már februárban lebonyolították a jobb helyezést elérő csapatok pályaválasztó jogával, és csak a négy továbbjutó lép pályára a soproni Novomatic Arénában.

A csütörtöki első elődöntőben a címvédő DVTK a PEAC-cal száll majd szembe. A PEAC a Magyar Kupa negyeddöntőjében a Szigetszentmiklós csapatát győzte le 87-44 arányban, így kérdés nélkül jutott be a legjobb négy közé. A pécsiek a bajnokság legutóbbi fordulójában szoros meccsen kaptak ki az Atomerőmű KSC Szekszárd otthonában. A vendégek rengeteg büntetőt hagytak ki a találkozón, és erre a csapat legponterősebb játékosa (18,5 pont/meccs), Kiss Virág is felhívta a figyelmet a diósgyőriek elleni meccs előtt.

Kiss Virág volt a PEAC legjobbja Forrás: fiba.basketball/eurocupwomen

A magyar válogatott magasembere mellett a négyes poszton szereplő Gwathmey Jazmon Chamelire és a bedobó Calhoun Sierrára fog nagyobb szerep hárulni védekezésben és támadásban. Wenztel Nóra fontos és hasznos játékára is nagy szüksége lesz Jovan Gorec csapatának, ha ki akarja harcolni a továbbjutást.

A bajnokság 7. fordulójában már találkoztak a felek egymással, a helyszín akkor a DVTK Aréna volt. Az első félidő után viszont Bernáth Réka 17, és Milica Jovanovic 13 pontjának hála a DVTK HUN-Therm végül 63-59-re megnyerte a rangadót. A visszavágóra január 28-án került sor Pécsett a 18. fordulóban. A diósgyőriek végül Guirantes, Girgalauskyte és Bernáth Réka vezérletével a negyedik negyedben hatalmas fordítást produkálva 69-65-re megnyerték a mérkőzést.

Kányási Veronika, a diósgyőri csapat játékosára fontos szerep hárulhat majd Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A borsodiak magabiztosan várhatják a meccset: hátvédposzton a 181 cm magas Guirantes Arella remekül vezényli le a támadásokat, méltó partnerei ebben Kányási Veronika, Aho Nina Daniella, és Bernáth Réka is. Ha képes lesz rohanni és gyors pontokat szerezni a meccs elején Völgyi Péter csapata, akkor nagyon hamar eldőlhet a találkozó sorsa.

A másik ágon az Euroliga-győztes és magyar bajnok házigazda Sopron Basket a Győrrel találkozik. A győriek február közepén a Vasast győzték le a legjobb négybe jutásért, míg a Sopron a Szekszárdot ütötte ki a sorozatból.

- nyilatkozta Cziczás László, a győriek mestere a mérkőzés előtt.

A győriek játékosa, Aaryn Ellenberg-Wiley remek játékos Forrás: FIBA

A győriek játékosai is kiemelték a koncentráció fontosságát a védekezésben, illetve hogy ki tudják zökkenteni majd a soproniak legjobb játékosait a ritmusukból.

- mondta el Aaryn Ellenberg, a győriek bedobója.

A Sopron Basket edzője, Gáspár Dávid szerint borzasztó kemény a magyar bajnokság mezőnye, és ez a Magyar Kupa négyes döntőjének szereplőire hatványozottan igaz.

Gáspár Dávid szerint fontos lesz a koncentráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A soproniak mestere szerint a címvédő DVTK az idei évben nagyon jó formát mutat, és a Győr is nagyot erősödött.

- árulta el Gáspár Dávid. A torna favoritja egyértelműen a Sopron Basket, amely 20 győzelemmel és 1 vereséggel vezeti az NB I tabelláját, az Euroligában pedig bejutott a kedden kezdődő negyeddöntőbe.

Ennek ellenére le lehet győzni az utóbbi évek legsikeresebb női csapatát is: a tavalyi fináléban a rendező DVTK meglepetésre hosszabbítás után 78-75-re legyőzte a Sopront, és fennállása során negyedszer hódította el a serleget.

A program:
Killik Árpád női Magyar Kupa, négyes döntő:

csütörtök:
NKA Universitas PEAC - DVTK-Hun-Therm 17.45
Sopron Basket-SERCO UNI Győr 20.45

péntek:
bronzmérkőzés 17.00
döntő 20.00

Az elmúlt tíz év kupagyőztesei:

2013: Uniqa-Euroleasing Sopron
2014: PEAC-Pécs
2015: Uniqa-Euroleasing Sopron
2016: Aluinvent DVTK Miskolc
2017: Uniqa Sopron
2018: Atomerőmű KSC Szekszárd
2019: Sopron Basket
2020: Sopron Basket
2021: Sopron Basket
2022: DVTK