Nagy Márton: Több százezer munkahely megőrzését segítik az akkumulátorgyárak

P&G Csömör, gyár
A P&G csömöri gyára
Vágólapra másolva!
Továbbra is az a célunk, hogy minden globális szereplő a magyarok sikerében legyen érdekelt, legyünk az értékláncok sűrűsödési pontja, és mi szőjünk a láncokból hálózatot – írja Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. A tárcavezető úgy látja, a Magyarországot választó, a világ legnagyobb és legfejlettebb technológiáit alkalmazó akkugyárak a szemünk előtt zajló technológiaváltást segítik az autóiparban, megőrizve ezzel több százezer munkahelyet, többek között a magas minőségű mérnöki munkahelyeket is.
Vágólapra másolva!

írta Nagy Márton a Világgazdaság oldalán megjelent véleménycikkében.A fogalom arra utal, amikor a későn jövők, a ma felzárkózni kívánó országok hamarabb szembesülnek az ipar súlyának csökkenésével, mint ami a mai fejlett országok tapasztalatából és korábbi pályaívéből következne - írta a gazdaságfejlesztési miniszter. Lényegében arról a veszélyről van szó, hogy bezárul az ipari, kínálatvezérelt felzárkózás kapuja, a felzárkózási főút, amelyen az országok többsége járni igyekszik, és a „normálisnál" sokkal előbb elkezd gyengülni, elsorvadni az ipar.

Ipar nélkül nincs magyar felzárkózás Forrás: P&G

Azért elismerés ez számunkra, mert e nagyvállalatok a magyar gazdaságban találták meg a kellő összetettséget és innovációs potenciált a hosszú távú elköteleződéshez, ami a későbbiekben növekvő tovagyűrűző hatásokat jelent számunkra - tette hozzá.

A kritikus portálok is elismerik, hogy ma az akkumulátor-értéklánc szinte minden elemében megjelent magyar szereplő az áramvezető fóliáktól az újrahasznosításig.

Nagy Márton szerint a külföldi működő tőke által vezérelt nagyberuházásokra mint innovációs bázisokra, ugródeszkákra kell tekintenünk.

A korai dezindusztrializáció, az ipari tevékenységből való korai kivonulás stratégiai hibáját sok fejlett és még több közepesen fejlett ország elkövette, amikor elhanyagolták az értéklánc középső szegmensében folyó tevékenységeket, és nem használták ki őket. Magyarországnak az ellentétes irányba kell mennie - írta a miniszter.