Jelentősen nőtt az ecuadori földrengés áldozatainak száma

földrengés
Sok ház megrongálódott az erős rengés nyomán
Vágólapra másolva!
Legalább 15-en meghaltak és több mint 400-an megsérültek az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint 6,7-es erősségű földrengésben, ami Ecuador délnyugati partvidékét rázta meg helyi idő szerint szombaton - írta a BBC hírportálja vasárnap.
Vágólapra másolva!

Sok ház összeomlott, illetve megrongálódott a kipattant rengés miatt

A földmozgás epicentruma Guayas tartományban volt, Ecuador második legnagyobb városától, a hárommillió lakosú Guayaqutól 80 kilométerre délre. Guayaquilban és környékén a pánikba esett emberek kiszaladtak az utcákra. Több ház részben beomlott, sok épület fala megrepedt.
A hivatalos adatok szerint El Oro tartományt sújtotta leginkább a katasztrófa, 12-en haltak meg.

Összedőlt épületek az Ecuadort sújtó szombati földrengés után ForrásMTI/AP/Johnny Crespo

A földmozgás Peru északi részén is érezhető volt,

a határmenti Tumbes tartományban meghalt egy 14 éves lány, amikor összedőlt a házuk. Ecuadorban többek között Machala és Cuenca városok épületeiben és járműveiben keletkeztek károk. Az ország elnöke, Guillermo Lasso arra kérte a lakosokat, hogy őrizzék meg a nyugalmukat, míg a hatóságok felbecsülik a károkat.

Dél-Amerika csendes-óceáni partvidéke különösen aktív szeizmikus terület

Lasso meglátogatta Machala kórházát, találkozott a sérültek közül néhánnyal. A hatóságok közlése alapján

a földcsuszamlások számos utat elzártak,

a lakóházak mellett oktatási és egészségügyi intézmények épületei is megsérültek.

Az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint 6,7-es erősségű földrengés rázta meg Ecuador délnyugati részét Forrás: MTI/AP/Xavier Caivinagua

Az Azuay tartománybeli Cuencában egy ember meghalt, amikor autójára fal omlott, az El Oro tartománybeli Jambelí szigetén hárman vesztették életüket, amikor egy biztonsági kamera tornya dőlt össze. A földrengés több más ecuadori városban - Manabíban, Mantában , valamint a fővárosban, Quitóban is érezhető volt.

Sok ház megrongálódott az erős rengés nyomán Forrás. MTI/AP/Xavier Caivinagua

A szombati volt a legnagyobb erejű földrengés Ecuadorban 2016 óta,

amikor csaknem hétszáz ember halt meg, a sérültek száma több ezer volt. A dél-amerikai kontinens nyugati, csendes óceáni partvidéke szeizmikusan aktív területnek számít a Nacza-lemez mozgása, pontosabban az óceáni kéregnek a kontinentális kéreg alá gyűrődése, a szubdukció miatt.

(Forrás: MTI)