Folytatódnak a véres harcok, újabb fontos ukrán bázisokat semmisítettek meg az oroszok

Események

Donyeck, Bahmut, tank, Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború
DONETSK OBLAST, UKRAINE - MARCH 31: A Ukrainian soldier of the 80th Brigade is seen at his artillery position in the direction of Bakhmut frontline, Ukraine on March 31, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 404. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül37 bejegyzés
06:43
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző bapi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:46
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Harminc sérült a szentpétervári robbanásban - videó

Popkolgép robbant tegnap egy szentpétárvári kévázóban, a merényletben egy ember meghalt, harmincan megsebesültek. A robbanás áldozata Vladlen Tatarszkij, egy ismert Kreml-párti haditudósító és blogger volt.

06:48
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Négy települést támadnak az oroszok Szumi területen

Az oroszok tegnap Krasnopillia, Bilopillia, Hotin és Junakivka községeket támadták - jelentette a terület katonai vezetése. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

07:21
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Kitűzték az orosz zászlót Bahmutban - videó

A Jevgenyij Prigozsin vezette zsoldoscsapat foglalt el egy hivatalt a városban az éjjel, erre került az orosz zászló.

07:33
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Összeverekedett a templomban egy katona és egy pap - videó

Összeverekedett egy ukrán katona egy, a moszkvai patriarchátushoz tartozó ukrán ortodox pap Hmelnyickijben.

A verekedés előtt állítólag a katona azt kérdezte meg tőle, hogy "Hány embernek kell meghalnia, hogy ne jöjjön ide többet?".

08:15
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4588 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 3912 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

09:42
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Elkobozzák az oroszok az állami vállalatok vezetőinek útlevelét

Az orosz biztonsági erők elkobozzák a magas rangú tisztviselők és állami vállalatok vezetőinek útlevelét az esetleges kiszivárogtatások és disszidálások miatti paranoia miatt - írja a Financial Times.

A lap szerint a fokozott nyomás a Kremlben és az FSZB-ben, a KGB utódszervezetében mély gyanakvást tükröz Oroszország polgári elitjének lojalitásával kapcsolatban, akik közül sokan közülük magánemberként ellenzik az ukrajnai háborút, és dühöngenek annak az életmódjukra gyakorolt hatása miatt.

Putyin szóvivője megerősítette, hogy Oroszország megszigorította a külföldi utazásokra vonatkozó korlátozásokat egyes, "érzékeny" területeken dolgozó emberek számára.

10:19
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Harcok Bahmutban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint nehéz harcok folynak most az ukrajnai Donbász régióban található Bahmut városában.

Prigozsin, a wagner csoport vezetője a sajtószolgálatának Telegram-fiókján közzétett hangüzenetben azt mondta:

„Bahmutot jogi szempontból elfoglalták. Az ellenség a nyugati részekre koncentrálódott".

Hanna Maliar védelmiminiszter-helyettes azt mondta, hogy az ukrán erők továbbra is védik állásaikat. Az orosz erők folyamatosan támadásokat indítanak.

A helyzet Bahmutban továbbra is feszült - közölte Maliar a Telegramon. "De minden katonai döntést és minden lépést gondosan mérlegelünk."

Zelenszkij és a katonai parancsnokok a múlt hónapban megállapodtak abban, hogy fenntartják Bahmut védelmét, miközben nyilvános vita folyt arról is, hogy jobb lenne maradni, vagy más védelmi pozíciókat kellene elfoglalni.

11:10
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország egy új hadosztály létrehozását tervezi

Oroszország azt tervezi, hogy 2024 végén – 2025 elején az ország csendes-óceáni flottájának részeként létrehozza a Poseidon nukleáris torpedókat hordozó hadosztályt - jelentette az orosz Tass hírügynökség.

Oroszország januárban közölte, hogy legyártotta a Poszeidon torpedók első sorozatát, négy évvel azután, hogy Vlagyimir Putyin elnök bejelentette az alapvetően új típusú stratégiai nukleáris fegyvert, megerősítve, hogy saját nukleáris energiaellátással fog rendelkezni - írja a Reuters.

Március végén Oroszország közölte, hogy a Poszeidon torpedókat szállító tengeralattjárók parti infrastruktúrája a Kamcsatka-félszigeten készül el, ahol az orosz Csendes-óceáni Flotta ballisztikus atomrakétás tengeralattjáró-bázisa található.

11:32
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

A NATO nem tud előállítani Kijevnek elegendő lőszert

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) különleges műveleti erőinek volt parancsnokhelyettese, Szerhij Kryvonosz tábornok szerint a NATO képtelen előállítani a Kijev számára szükséges mennyiségű lőszert.

A tábornok szerint az ukrán fegyveresek naponta több ezer lövedéket használnak el.

"A NATO-országok jelenleg nem képesek ekkora mennyiségű tüzérségi lőszert előállítani" - mondta Kryvonosz.

12:06
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők 24 óra alatt 87 lövedéket lőttek ki Herszon régióra

Az ukrán fegyveres erők 87 lövedéket lőttek ki polgári infrastruktúrára a Herszon régió bal partján. Erről április 3-án, hétfőn számolt be a katasztrófavédelem egyik forrása az Izvesztyija című lapnak.

A kijevi rezsim éjszaka Novaja Kakhovka, Kakhovka, Hornosztojevka, Peschanovka és Korsunka településeket lőtte. Összesen 42 lövedéket lőttek ki hordótüzérségből.

Továbbá egy nappal korábban, április 2-án a kijevi rezsim több tucatnyi hordótüzérségi lövedékkel lőtte a régió lakott településeit. Hét lövedéket lőttek ki Zabarino falura és kilencet Aljoski falura. Eltalálták Dneprjanij (hat lövedék), Krynki (hat lövedék), Golaja Pristan (nyolc lövedék) és Sztaraj Zburyevka (kilenc lövedék) falvakat.

Az áldozatok és a károk számának tisztázása folyamatban van.

13:09
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

A történelemben először kaptak a légideszant csapatok "Solntepec" lángszórókat

A légierő megkapta az első TOS-1A Solntepek nehéz lángszóró rendszereket, amelyeket az ukrajnai különleges műveletekben fognak használni - közölte a védelmi minisztérium.

"A Szaratovi területen a sugárvédelmi, vegyi és biológiai védelmi csapatok egyik fejlett egysége első alkalommal kapott TOS-1A "Solntsepek" rakétavetőkocsikat. (...)" - áll a jelentésben.

Alekszej Goncsarov ezredes, a Légideszant erők vegyi és biológiai védelmi szolgálatának vezetője megjegyezte, hogy ezeknek a rendszereknek "nincs párjuk a kollektív Nyugat arzenáljaiban", és pánikot keltenek ellenségeik számára.

13:31
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők 12 óra után újra támadtak Donyeckben

A Donyecki Népköztársaság arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők 12 óra után újra elkezdték lőni Donyecket.

A képviselet Telegram-csatornáján közzétett információk szerint az ukrán fegyveres erők moszkvai idő szerint 07:05-kor nyitottak tüzet, a város Kujbisevszkij kerületét vették tűz alá.

14:04
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Megérkezett Kijevbe a német alkancellár

Üzleti delegáció kíséretében megérkezett hétfő reggel Kijevbe Robert Habeck német alkancellár. Habeck először utazik Ukrajnába a tavaly február 24-én megkezdett orosz invázió óta. Látogatása az energiaszektorra koncentrál, az újjáépítésről és az együttműködésről tárgyal.

Habeck a Kijevbe vezető úton azt mondta, a látogatás célja, hogy "reményt adjanak Ukrajnának" a háború utáni újjáépítésre. Hozzátette, hogy egyes beruházási döntéseket már meghoztak.

14:45
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás Melitopolban

A TASZSZ orosz állami hírügynökség robbanásról számolt be a megszállt Melitopolban. A városvezetés jelentése szerint a város központjában felrobbant egy autó, és egy személy megsérült.

15:26
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz erők Zaporizzsja régiót lőtték

A Suspilne, Ukrajna állami műsorszolgáltatója arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában az orosz erők 16 települést lőttek le Zaporizzsja régióban.

15:56
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán hadsereg: Oroszország "nagyon messze" van Bahmut elfoglalásától

Az orosz erők "nagyon messze" vannak Bahmut elfoglalásától az ukrán hadsereg szóvivője szerint.

Szerhij Cserevatij, a keleti katonai parancsnokság munkatársa elmondta: "Bahmut ukrán kéz alatt van, és nem foglaltak el semmit (az Orosz katonák), és finoman szólva is nagyon messze vannak ettől".

Az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin azt állította, hogy elfoglalták Bahmutot.
Telegram-csatornáján közzétett egy videót, amelyen egy orosz zászlót tart a kezében. Ukrajna szerint azonban az épület körül továbbra is heves harcok folynak a keleti városban.

16:04
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország átadta az első MIG-29-eseket Ukrajnának

Lengyelország a napokban átadta a MiG-29-es vadászgépszállítmány első tételét Ukrajnának - erősítette meg hétfőn Marcin Przydacz államtitkár, a lengyel államfői hivatal külügyi irodájának főnöke.

16:17
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették a szentpétervári robbantás gyanúsítottját

Őrizetbe vettek hétfőn az orosz hatóságok egy nőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze volt a vasárnap történt szentpétervári robbantáshoz. A robbanásban életét vesztette Vladlen Tatarszkij haditudósító és blogger, és további 32 ember megsebesült.

Darja Trepova őrizetbe vételéről az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) tett bejelentését hétfőn a Telegram-csatornáján. Trepova az ellene hétfő reggel kiadott belügyminisztériumi körözés szerint 1997-ben született Szentpéterváron. A nyomozati anyag szerint a nő vasárnap egy robbanószerkezetet rejtő szobrot ajándékozott Tatarszkijnak, aki szerzői estet tartott egy helyi kávézóban.

A rendőrség a házkutatást követően letartóztatta a nőt, aki később bevallotta bűnösségét.

A 26 éves nőt korábban háborúellenes megmozdulásokon való részvétele miatt vettek őrizetbe. Trepova a Navalnij Korrupcióellenes Alapítvány, más néven ACF vagy FBK "aktív támogatója" - közölték orosz tisztviselők.

Az orosz belügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott videófelvételről készített kép Darja Trepováról Forrás: MTI/EPA/Orosz belügyminisztérium sajtószolgálata/-
16:25
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

A fehérorosz-lengyel határra telepítik az orosz taktikai atomfegyvereket

A fehérorosz-lengyel határra telepítik a Fehéroroszországba szánt orosz taktikai atomfegyvereket - közölte Minszkben az orosz nagykövet a helyi Belta hírügynökség hétfői jelentése szerint.

A fegyverek elhelyezésére szolgáló bunkereknek július elsejéig el kell készülniük - jelentette ki Borisz Grizlov, aki korábban belügyminiszter és az orosz alsóház elnöke is volt. Hozzáfűzte: "Az európai és amerikai hangzavar ellenére ez meg fog történni".

Végre az emberek odafigyelnek arra, hogy szükséges némi erőegyensúly

- mondta Grizlov.

"Amikor szóba kerül az Egyesült Államok európai atomfegyver-telepítése, a mi államszövetségünk biztonságát is növelnünk kell" - fogalmazott a diplomata.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök nemrégiben közölte, hogy a Nyugat Lengyelországban, a fehérorosz határ mentén fegyverkezik, és azt tervezi, hogy megszállja és elpusztítja országát.

Fehéroroszország, Oroszország szövetségeseként, lehetővé tette, hogy Moszkva fehérorosz területről is támadást indítson Ukrajna ellen 2022 februárjában. Oroszország a közelmúltban jelentette be, hogy taktikai atomfegyvereket telepít Fehéroroszországba.

16:38
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Kína erősíti kapcsolatait Oroszországgal és Indiával

Kína erősíti kapcsolatait Oroszországgal és Indiával nyilatkozott Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője április 3-án.

Kína, Oroszország és India nagy, befolyásos fejlődő országok. A globális és regionális szintű mélyreható és összetett változások fényében készek vagyunk megerősíteni a kapcsolatokat a nemzetközi közösséggel, beleértve Oroszországot és Indiát is

- mondta egy tájékoztatón.

Mao Ning így kommentálta Vlagyimir Putyin orosz elnök március 31-én aláírt rendeletét, amellyel jóváhagyta Oroszország főbb külpolitikai irányainak aktualizált koncepcióját.

Korábban Mark Milley tábornok, az amerikai fegyveres erők vezérkari főnökeinek elnöke azt mondta, hogy egy orosz-kínai katonai szövetség kockázatot jelentene az Egyesült Államok számára. Szerinte Peking és Moszkva még nem alakított katonai szövetséget, de ha ez megtörténne, az kihívást jelentene Washington számára.

Szintén március 31-én vált ismertté, hogy Emmanuel Macron francia elnök jövő heti kínai látogatása során azt tervezi, hogy meggyőzi Pekinget, hogy hagyjon fel az Oroszországnak nyújtott katonai támogatással. Macron kompromisszumot akar találni Pekinggel az ukrajnai civilek támogatásáról, valamint ki akarja alakítani a konfliktus megoldásának módját.

16:45
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz egységek Artemivszkben a vasútállomás közelébe értek

Az orosz fegyveres erők (RF fegyveres erői) Artemivszkben (ukrán nevén: Bahmut) szinte a vasútállomás közelébe értek - közölte április 3-án Denisz Puskin, a Donyecki Népköztársaság (DNR) megbízott vezetője.

"Az ellenség kénytelen visszavonulni a nyugati részen lévő, előre kialakított állásokba" - hangsúlyozta a Rosszija 24 tévécsatornán.

Az ukrán erők több irányból is megpróbálják megtámadni az orosz erőket Donbasszban, de minden ellentámadást visszavernek.

16:52
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Hat ember meghalt és kilencen megsebesültek egy orosz rakétatámadásban

Legalább hatan meghaltak és kilencen megsebesültek egy orosz rakétatámadásban a kelet-donyecki régióban található Kosztyantinyivka városában – jelentette a helyi adminisztráció vezetője.

A hivatalos Telegram csatornáján közzétett üzenetben Pavlo Kyrylenko elmondta, hogy az orosz erők S-300-as rakétákat lőttek ki a térségre.

A támadás különféle épületeket semmisített meg – tette hozzá.
Felsorolt számos más donyecki területet is, amelyeket az elmúlt 24 órában is támadás érte, köztük Avdiivkát, amelyet három rakéta sújtott le.

17:29
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg még mindig nem kapott brit Challenger harckocsikat

A beígért brit Challenger harckocsikat nem szállították le az ukrán 25. Független Légideszant Brigádnak - számolt be egy ukrán fogoly. Megjegyezte, hogy a harckocsik szállítását március végére ígérték.

Elmondása szerint mivel a tankok nem érkeztek meg, így a dandárnak csak egy páncélozott személyszállító és egy gyalogsági harcjárműje van mozgásban.

18:12
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország azt állítja, hogy Ukrajna hírszerző szolgálatai állnak a szentpétervári robbantás mögött

A hírek szerint Oroszország újabb vádja szerint Ukrajna áll a tegnapi robbanás mögött.
A TASS orosz hírügynökség orosz terrorellenes tisztviselőkre hivatkozva azt írja, az ukrán titkosszolgálatok részt vettek Vladlen Tatarsky prominens háborús blogger megölésében és a robbantásban. A Korrupcióellenes Alapítvány (FBK) – a bebörtönzött Kreml ellenzéki figura, Alekszej Navalnij által létrehozott betiltott kampánycsoport – „ügynökei" segítettek a férfi megölésében.

Kijev tagadta az állításokat. Tegnap Mikhajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó az orosz belföldi terrorizmust tette felelőssé a robbantásért.

19:03
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg 29 csapást mért Donyeck régió területeire

A Suspilne, Ukrajna állami műsorszolgáltatója arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában „az orosz hadsereg 29 csapást mért Donyeck régió 12 lakott területére".
Hozzátette: „46 lakóépület, egy óvoda, egy adminisztratív épület, gyári műhelyek, villanyvezetékek, gázvezetékek és autók rongálódtak meg."

19:40
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Magyar Levente: Magyarország minden tőle telhető segítséget megad Ukrajna újjáépítéséhez

Magyarország az első pillanattól kezdve igyekszik minden tőle telhető segítséget megadni Ukrajnának az ország újjáépítésében - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Magyar Levente a Kijevhez közeli Zahalci községben adott át konténerekből felépített, korszerűen felszerelt óvodát. A település infrastruktúráját az orosz-ukrán háború első hónapjaiban komoly károk érték, ezért a magyar kormány a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálaton keresztül segít a helyi intézmények újjáépítésében.

Julija Hrisina ukrán kormánypárti parlamenti képviselő, az Oktatási, Tudományos és Innovációs Bizottság felsőoktatási albizottságának elnöke elmondta, hogy a nemzetközi, ezen belül a Magyarország által nyújtott támogatás lehetőséget biztosít az infrastruktúra, mindenekelőtt a köznevelési és közoktatási intézmények újjáépítésére.

20:20
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Finnország kedden hivatalosan is csatlakozik a NATO-hoz

Finnország kedden hivatalosan is tagja lesz a NATO katonai szövetségének – közölte a finn elnöki hivatal.

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg szintén megerősítette Finnország csatlakozását a szövetséghez.

20:56
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Stoltenberg: a NATO 65 milliárd euró értékben ad át fegyvereket Ukrajnának

A NATO-országok 65 milliárd euró értékben adtak át fegyvereket Ukrajnának, és jelenleg többéves katonai szállítási programot készítenek elő - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár április 3-án hétfőn, a Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján.

21:39
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Katonai gyakorlatok kezdődtek Oroszország és Tádzsikisztán között az afgán határon

Oroszország és Tádzsikisztán katonai kontingensei közös hadgyakorlatot indítottak a Kharb-Maidon hegyi-sivatagi gyakorlótéren Tádzsikisztán Khatlon tartományában, az afganisztáni határ közelében. Közölte a Központi Katonai Körzet (CMD) sajtószolgálata április 3-án.

"A gyakorlati akciók során Oroszország és Tádzsikisztán katonai kontingensei gyakorolják az illegális fegyveres csoportok (IVF) felszámolására irányuló műveletek előkészítését és végrehajtását " - közölte a sajtószolgálat.

22:20
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Légvédelmi rendszerek Putyin rezidenciájánál

Az orosz Navalnij Live által közzétett videó szerint a Pantsir S-1 légvédelmi rakétarendszert Vlagyimir Putyin orosz elnök szocsi rezidenciája közelében helyezték el.

23:05
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA további segítséget küld Ukrajnának

Az Egyesült Államok a héten újabb segélycsomagot küld Ukrajnának - közölte a Fehér Ház. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azt is elmondta, hogy Ukrajna továbbra is keményen harcol a kelet-ukrajnai Bakhmut városáért, és a harcnak még közel sincs vége.
Az ukránokat nem verték vissza a városból - tette hozzá.

23:45
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Norvégia és Dánia tüzérségi lövedékeket küld

Norvégia és Dánia közösen megállapodott abban, hogy 8000 darab 155 mm-es tüzérségi lövedéket ad Ukrajnának - jelentette be a norvég védelmi minisztérium.

Bjorn Arild Gram norvég védelmi miniszter szerint Kijevnek "nagy szüksége" van tüzérségi lőszerre, és országa "hozzájárul, ahol tud" az Ukrajnában folyó harcokhoz.

Troels Lund Poulsen, Dánia megbízott védelmi minisztere elmondta, hogy a Norvégiával való együttműködés "fontos példája" az EU- és NATO-országok Ukrajnának nyújtott katonai támogatásának.

00:45
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Külföldi zsoldosbázist semmisítettek meg az oroszok Zaporozsjéban

Egy külföldi zsoldosokból álló bázist semmisített meg az orosz tüzérség Zaporozsje városában - mondta Vlagyimir Rogov. A halottak számát több tucatra teszik az oroszok.

00:58
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadót rendeltek el Ukrajna két régiójában

Szólnak a légiriadók Harkov és Dnyipropetrovszk régiókban. Az orosz tüzérség október 10-e óta célzottan támadja az ukrán infrastruktúrát, emiatt gyakoriak a légiriadók az országban. Károkról, halottakról nem érkezett hír.

01:15
április 03, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy erővel támadja az ukrán tüzérség Donyecket

Az ukrán csapatok hétfő este 22 órakor húsz MLRS rakétát lőttek ki a kelet-ukrajnai régióra. Halottakról, károkról egyelőre nem érkeztek hírek.

06:27
április 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.