Hatalmas, veszélyes fekete lyuk jelent meg a Föld közelében

fekete lyuk
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Hatalmas és titokzatos fekete lyukakat találtak a Föld közelében. Ilyen típusú fekete lyukakat még a tudósok sem láttak, teljesen új kategóriát képviselhetnek.
Vágólapra másolva!

Az objektumokat az Európai Űrügynökség (ESA) Gaia űrtávcsöve találta meg, a kutatómunkába azonban több földi teleszkóp is besegített.

A két fekete lyuk a Gaia BH1 és Gaia BH2 nevet kapta, és kozmikus mércével mérve nagyon közel vannak bolygónkhoz: előbbi 1560, utóbbi 3800 fényévre van a Naprendszertől. Mindkét fekete lyuk nagyjából kilenc-tíz naptömegű, és a Tejútrendszerben található.

Fekete lyukakat általában akkor sikerül észlelni, amikor anyag zuhan beléjük, ekkor ugyanis elektromágneses sugárzás észlelhető a környékükön. A Gaia BH1 és Gaia BH2 azonban teljesen „sötét", azaz inaktív fekete lyuk, nem bocsátanak ki fényt.

Illusztráció Forrás: AFP/Carl Knox

Gravitációsan ugyanakkor hatással vannak a közeli csillagok mozgására, így sikerült a teleszkópoknak detektálniuk őket.

Az ESA szerint a Gaia BH1 és Gaia BH2 valószínűleg a fekete lyukak egy új, eddig soha nem látott kategóriáját képviselik, mivel a megszokottnál jóval távolabb vannak a kísérőcsillagaiktól.

Emiatt felmerült, hogy keletkezésük sem a szokványos módon ment végbe.

A tudósok remélik, hogy a Gaia következő, 2025-re tervezett adatközlése további szunnyadó fekete lyukak létezésére derít fényt.

A teljes tanulmány a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című szaklapban olvasható.