Vágólapra másolva!
Kétség sem fér hozzá, hogy Magyarország egyik legismertebb csapata a Budapest Honvéd, elég csak Puskás Ferenc nevét említeni a klubbal kapcsolatban. A tizennégyszeres magyar bajnok, nyolcszoros kupagyőztes fővárosi együttes nem is olyan régen, a 2016-2017-es szezonban még a jelenlegi szövetségi kapitány, Marco Rossi vezetésével aranyérmet nyert az NB I-ben, ám azóta elképesztő lejtmenetbe kapcsolt a csapat. Talán még a legnagyobb riválisok szurkolói sem gondolták, hogy a bajnoki címet követően a kispesti csapat folyamatosan csak a kiesés ellen fog küzdeni, pedig már évek óta ez a helyzet. A most zajló bajnokságban is kiesésre áll a Honvéd, és könnyen lehet, hogy az elmúlt esztendők szerencsés megmenekülésé után ezúttal a klub legsötétebb, 2003-as korszakához hasonlóan semmi nem menti meg a másodosztálytól a piros-fekete klubot. Ami azért is furcsa, mert az új tulajdonosok jóval több pénzt biztosítanak a szakmai vezetésnek, mint amennyi az utolsó bajnoki címnél rendelkezésre állt. Hogyan jutott el idáig ismét a legendás fővárosi együttes? Erre kerestük a választ, olyan korábbi Honvéd-legendákkal, mint Szurgent Lajos, Esterházy Márton vagy éppen Dajka László. 

Amikor még minden szép volt

A 2016/17-es szezonban a Budapest Honvéd 65 pontot szerezve - három ponttal megelőzve a Videotont - lett bajnok.

Marco Rossi csapata a 33 meccsen húsz alkalommal tudott nyerni és mindössze 30 kapott góllal fejezte be a bajnokságot.

Ki ne emlékezne a - gyakorlatilag - bajnoki döntőre, amelyen 1-0-ra legyőzte a Videotont a Bozsik Stadionban a kispesti csapat, így 24 év után lett újra aranyérmes. A Budapest Honvéd-Videoton FC rangadó bajnoki mérkőzésként vonult be a történelembe, de sokkal inkább olyan volt, mint egy kupadöntő, mivel mindkét csapat azonos pontszámmál állt a tabellán a forduló előtt.

Szavazzon!

Ön szerint bennmarad idén a Honvéd az NB I-ben?

A tét nagysága érződött is, ugyanis az első félidő nem a helyzetekről, sokkal inkább a remek lelátói hangulatról és a meccset dirigáló Bognár Tamásról szólt.

A 60. percben aztán felrobbant a Bozsik Stadion. Ikenne-King jobb oldali beadása után a gólkirály Eppel Márton előzte meg Vinícius Paulót, és öt méterről a rövid alsó sarokba pörgetett.

Az ekkor a válogatott keretben is számításba vett támadónak ez volt a 16. találata a szezonban, de talán egész életében a legfontosabb. Az utolsó percekben a Honvéd rutinosan tördelte a játékot, esélyt sem adott a Videotonnak az egyenlítésre. A vörös-feketék így 24 év után ismét megnyerték a bajnokságot,

Marco Rossi lett az NB I történetének első olasz edzője, aki bajnokságot nyert.

Így nézett ki akkor a Honvéd öszeállítása:

Gróf - Baráth, Kamber, Bobál D. - Ikenne-King (Lovric, 75.), Koszta (Vasiljevic, 81.), Nagy G., Gazdag (Zsótér, 59.), Holender - Eppel, Lanzafame

Ezt követően jött az azóta is sorsfordító esemény, ugyanis a meccs utáni sajtótájékoztatón Marco Rossi bejelentette, hogy távozik a klubtól.

- mondta könnyeivel küszködve az olasz mester, aki szerette volna, ha úgy emlékeznének rá, mint egy jó edzőre, aki bajnokcsapatot hozott össze.

Marco Rossi a Honvéd edzőjeként is csodát tett Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Jó barátokat hagyok itt, nagyszerű kollégákat. A játékosok fantasztikusak voltak, sokat dolgoztak ezért a bajnoki aranyéremért. Ők tettek bajnokká engem, mert labdarúgóként semmit nem nyertem pályafutásom során. Ez az első sikerem, mások segítettek hozzá" - tette hozzá.

Pisont kupagyőzelemre vezette a csapatot, új tulajdonos érkezett

Marco Rossi távozása után

Supka Attila vette át a Honvéd irányítását, még a korábbi tulajdonos, George F. Hemingway - aki 2019-ben még lerakta az új stadion alapkövét - regnálása alatt,

viszont már ekkor elkezdődtek a találgatások a klub eladásáról.

Irányítása alatt a csapat mindkét idényben nemzetközi kupaszereplésre jogosító helyen végzett - két 4. hely -, és a 2018–2019-es szezonban bejutott a Magyar Kupa döntőjébe.

Ám 2019 áprilisában a Metalcom csoporthoz tartozó befektetőcég, a Reditus Equity Zrt. megvárásolta a Honvéd Futball Club Kft. százszázalékos üzletrészét a Quinex America LLC-től,

a The Hemingway Group leányvállalatától. Így hiába szerepelt jól Supkával a Honvéd - ezt akkor is ki lehet jeleteni, ha előtte Marco Rossival összejött a bajnoki cím is -, a klub tulajdonosai más szemléletű vezetőedzővel képzelték el a jövőt, így

Supkát Giuseppe Sannino váltotta a kispadon. Sannino és stábja négy Európa-liga, 25 bajnoki és hét Magyar Kupa-mérkőzésen irányították a Honvédot.

George F. Hemingway, a Honvéd korábbi tulajdonosa már lehet bánja, hogy eladta a szeretett csapatát Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A csapat ekkor 25 forduló után a hatodik volt az élvonalban.

Ezt követően pedig elindult az igazi edzőkeringő a Honvédnál, a trénerek egymásnak adták a kilincset. Előbb Giuseppe Sannino távozását követően három és fél hónapon keresztül megbízott vezetőedzőként

Pisont István irányította a csapatot, amely végül az ötödik lett és megnyerte a Magyar Kupát. A Kispest Pisont vezetésével 2-1-re nyerte meg a Mezőköved elleni finálét Djordje Kamber duplájának köszönhetően.

A Honvéd összeállítása az MK-döntőben:

Tujvel - Batik, Kamber, Lovric - Ikenne-King (Aliji, 84.; Niba, 98.), Gazdag (Nagy G., 84.), Hidi, Szendrei, Uzoma - Ugrai (Kesztyűs, 79.), Lanzafame (George, 84.).

Dajka László - aki az edzői stáb tagjaként segítette Pisont István munkáját - az Origónak nyilatkozott a kialakult helyzetről.

"Az előző tulajdonos, George F. Hemingway idején nagyon

Ezt megszimatolták a menedzserek is, és elárasztották a klubot a légiósaikkal. Itt kezdődött a probléma. Abból a nagyjából

15 külföldi igazolásból jó, ha három-négy volt jobb a régi játékosok közül"

- mondta a Honvéd legendája, aki 2020-ban Pisont Istvánnal kupagyőzelemig vezette a Honvédot - a bajnokságban ötödik lett a kispesti alakulat -, így jól átlátja, hogyan indult el a szakadék széle felé ezt követően a fővárosi csapat.

"Utánunk minden edző a kieső hely felé vezette az együttest"

- utalt Dajka arra, hogy többek között Bódog Tamás, Horváth Ferenc és Nebojsa Vignjevics sem váltotta meg a világot a fővárosi klubnál. De erről majd később.

Dajka László szerint hiba volt elküldeni Pisontot Forrás: Kisvárda FC/Facebook

Kispesti edzőkeringő, a tűzzel játszik a csapat

2020 nyarán a Budapest Honvéd kettő plusz egy éves megállapodást kötött Bódog Tamással, aki azonban gyorsan megégett a fővárosi csapatnál.

A kispestiek az élvonal 13. fordulójában 2-2-es döntetlent játszottak az MTK-val Újpesten, így továbbra is a tabella utolsó helyén álltak, ez pedig már sok volt a vezetőségnek. A klub honlapjának közleménye felidézte, hogy a vezetőség a gyenge bajnoki szereplés miatt november közepén meghatározta, hány pontot kell minimálisan szereznie a csapatnak ahhoz, hogy folytatódhasson a közös munka a nyáron kinevezett Bódoggal. A klubvezetők szerint a mérkőzés után erre már nincs esély, ezért döntöttek a szerződésbontás mellett.

Bódog Tamás nem hagyott mély nyomot Kispesten Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A korábban a Diósgyőrnél és a Kisvárdánál is dolgozó szakember 12 bajnoki mellett két-két Európa-liga-selejtezőn és Magyar Kupa-mérkőzésen irányította a kispesti együttest, amelyeken négy győzelem mellett öt döntetlent és hét vereséget könyvelhetett el.

A kispesti klub Bódog Tamás menesztése után közölte, hogy a "következő fordulókban" a csapatot ismét a korábbi kiváló labdarúgója, Pisont István irányítja.

2020 tavaszán Giuseppe Sannino, december elején pedig Bódog Tamás távozása után vette át a Budapest Honvéd irányítását Pisont István, a klub vezetése pedig úgy határozott, hogy a 2020/2021-es szezon hátralevő részében is egykori legendás játékosuk irányítja a kispestieket.

Horváth Ferenc is a nagy kispesti edzőkeringő része volt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Végül 2021 februárjában jött az újabb váltás, amikor 21 forduló után 22 ponttal a kiesést jelentő 11. helyen állt az OTP Bank Ligában a Honvéd. A csapat irányítását Horváth Ferenc vette át, aki végül épphogy benntartotta a Honvédot.

Horváth 30 bajnokin irányította a Honvédot, ezeken tíz győzelmet, öt döntetlent és 15 vereséget könyvelhetett el, míg a Magyar Kupában három mérkőzésen egy döntetlen és két győzelem volt a mérlege, mielőtt

2022 januárjában az NB I tavaszi szezonjának nyitómérkőzésén a Gyirmót eleni 1-0-s vereséget követően azonnali hatállyal kirúgták.

Közben azért jó dolgok is történtek a klubnál, ugyanis 2021 nyarán hivatalosan felavatták a csapat új, gyönyörű stadionját.

És nagy valószínűséggel kis is fog esni. Honvéd drukkereként természetesen szurkolok a bennmaradásért, de lehet, hogy jót tenne a klubnak egy megtisztulás. Nincs jó szakmai kezekben a Honvéd, olyan játékosokat igazolnak, akikre semmi szükség. Vannak játékosok, akik 8-10 milliót keresnek. Rá is kérdeztem, hogy évente? De nem, havonta.

Elképesztően sok pénzt elköltenek olyan játékosokra, akik nem tudnak focizni. Legalább azt látná az ember, hogy feltúrják a pályát, addig futnak, ameddig összeesnek a pályán. De nem elég, hogy behatároltak a képességeik, csak lődörögnek.

Az veri ki a biztosítékot igazán, hogy nem tesznek meg mindent a Honvédért, nincs meg a kellő alázat.

- mondta az Origónak a klub legendája, Esterházy Márton, aki három bajnoki címet nyert a Honvéddal. Hozzátette, az elmúlt években folyamatosan ott táncolt a kiesés szélén a klub, most valószínűleg már - szerinte - nem fog megmenekülni.

Esterházy Márton volt válogatott labdarúgó éles kritikát fogalmazott meg Fotó: Hajdú D. András [origo]

2022 februárjában a korábbi újpesti sikeredző,

Nebojsa Vignjevics ült le a kispesti csapat kispadjára. Az 54 éves szerb edző 2023. június 30-ig írt alá, de ő sem töltötte ki a szerződését. A tréner mindössze 15 bajnoki és két Magyar Kupa-mérkőzésen irányította a Honvédot.

Az NB I-ben négy győzelem, hat döntetlen és öt vereség volt a mérlege, míg a kupában egy-egy győzelmet és vereséget könyvelhetett el, amivel a klub a negyeddöntőben búcsúzott. Irányítása mellett a csapat a 9. helyen végzett az OTP Bank Liga 2021/2022-es szezonjában, de csak az utolsó pillanatokban dőlt el, hogy bennmarad a csapat az élvonalban.

Nebojsa Vignjevics sem tudott csodát tenni Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Honvéd csak az utolsó fordulóban, a Puskás Akadémia elleni 2-1-s sikerrel biztosította be a bennmaradását az NB I-ben.

A Honvéd legendája, Szurgent Lajos az Origónak elmondta, hiába a rosszabb szereplés, ő nem tud haragudni a csapatra.

Igaz, én a fiatalokért megdöglöttem annak idején. Nagyon boldog voltam, mikor becserélhettem Torghellét, Bárányost, vagy éppen Vadóczot. Sajnos nem látok túl sok jó fiatalt, ráadásul nem nagyon ízlik, hogy ilyen sok külföldi a csapatban.

Egyértelműen fiatal, magyar játékos párti vagyok. Most már csak szeretem a Honvédot, de megteszek bármit, amit kérnek,

olykor a korosztályos edzőkkel megnézzük a fiatalokat. Segítek, ahol tudok. Ebben a helyzetben az kellene, hogy az öregek irányítsák a fiatalokat" - mondta Szurgent, aki hozzátette, nem sok jót jósol a bennmaradást illetően, de nem adja fel a reményt.

Vignjevics távozása után 2022 nyarán

a skót Tam Courts lett a Honvéd edzője, ám az ő megbízatása sem tartott sokáig. A gyengének biizonyult edző összesen 12 bajnoki és két kupamérkőzésen irányította a kispesti csapatot, amelyeken öt győzelem, négy döntetlen és öt vereség volt a mérlege, majd novemberben a horvát Dean Klafuric váltotta.

Ekkor a Honvéd mindössze a 8. volt, és ha nem győzte volna le a ZTE-edző cirkuszolása után botrányosan alakult bajnokin a Zalaegerszeget, úgy csak egy pont választotta volna el a kiesőzónában tanyázó Mezőkövesd, Vasas kettőstől.

Dean Klafuricra vár a nagy feladat: benntartani a Honvédot Forrás: honvedfc.hu

Sötét kilátások

Minden hazai meccset meg kellene nyerni, miközben a többi csapatnak, de legalábbis egynek mindenképp állandóan hibáznia kellene. Két és fél éve húzgáljuk az oroszlán bajszát,

Jelenleg 20-30 százalék esélyt látok rá, ami azért nem kevés. Ugyanis hússzor, harmincszor több, mint az egy százalék" - árulta el Dajka László a bennmaradási esélyeket illetően, aki elmondta, mi lenne, ha a szezon végén kiesne a Honvéd.

"Már régóta hallom azt, hogy a kiesés akár jót is tehetne a klubnak, mivel az NB II-ben nem lehet külföldieket pályára küldeni, így szépen elmennének és megtisztulna a csapat. Ez egy kapaszkodó igazából, de még, aki ilyet mond, az sem akarja igazán, hogy így legyen.

Ugyanis nem tudom, mikor tudnánk visszajutni az NB I-be. Nem szabad elfelejteni, hogy ez mennyire nehéz feladat. Ha pedig két-három éven belül nem sikerülne, akkor nagy kérdés, mikor láthatnának újra a szurkolók egy jó NB I-es csapatot Kispesten.

- zárta a szavait a korábbi válogatott magyar labdarúgó, aki ötször nyert bajnokságot a Honvéddal.

Dajka László sem akarja, hogy kiessen a Honvéd Fotó: Hirling Bálint - Origo

Nehéz lenne vitatkozni a legenda szavaival, ugyanis jelenleg a 11., már kieső helyen áll a Honvéd úgy, hogy mindössze nyolc forduló van hátra a bajnokságból. A már bennmaradást érő pozícióban lévő MOL Fehérvár három ponttal előzi meg a kispestieket.

Azaz az újabb edzőváltás sem igazán jött be. Klafuric az eddigi 13 meccsén hét vereség mellett három-három győzelmet és döntetlent tud felmutatni, ami nincs még egypontos átlag sem meccsenként, ugyanis 12 pontot gyűjtött csak.

A Honvéd pedig robog az NB II felé, kérdés, megmentheti-e még bármi vagy bárki az évek óta a sorssal játszó csapatot.

"A Vasas ellen sorsdöntő meccs jön, de úgy gondolom, annak a találkozónak az eredményétől függetlenül ki fog esni a csapat. Maximum abban lehet bízni, hogy a Fehérvár - ahol ugyancsak furcsa dolgok történtek az elmúlt időszakban - is botladozni fog. Bár könnyen lehet, hogy az új edzővel összerántják magukat. Persze szoros a tabella hátsó része, van hátra még nyolc forduló, így bármi lehet. Viszont kétlem, hogy most fog feltámadni a semmiből a Honvéd. Pedig pár győzelemmel kis túlzással egészen az Európa-ligát érő helyekig lehet ugrani.

- mondta a fővárosi klub korábbi klasszisa, Esterházy Márton.

Nagy valószínűséggel a hátralévő fordulókra már nem fog ismét edzőt váltani a csapat, így a jelenlegi edzővel kell megoldani, hogy ne ismétlődjön meg a húsz évvel ezelőtti eset:

2003-ban ugyanis bekövetkezett a klub történetének legsötétebb éve. Megtörtént az, ami a fennállás óta még soha, kiesett az NB I-ből a Kispest.

Ebben az évben ráadásul közel állt ahhoz, hogy a legendás kispesti csapat végleg megszűnjön. Akkor "happy end" lett a történet vége, a másodosztályt rajt-cél győzelemmel nyerték, és a Magyar Kupa döntőjébe is bejutottak.

Szurgent Lajos szíve örökre a Honvédé marad, bárhogy is szerepel a csapat Forrás: prusi.blog.hu/

Szurgent Lajos úgy látja, akkor sem történik tragédia, ha kiesik a csapat az NB I-ből.

„2003-ban kiestünk, majd 75 gólt rúgtunk az NB II-ben és simán visszakerültünk Lehet, hogy kellene valami hasonló most is. Én a 20 évvel ezelőtti helyzethez hasonlítom a mostanit.

Ha kiesünk, a külföldiek nem maradnak. A fiatalokat kell visszahozni a kölcsönből, rájuk lehet építeni. Sajnos most nincsenek olyan minőségű játékosok, mint Davide Lanzafame volt, így abból kell főzni, ami van."

A kispesti csapat tehát nagyon nehéz helyzetből várja a hátralévő fordulókat, bár azzal, hogy a Vasas nagyjából már kiesőnek tekinthető, idén is elég, ha még egy csapatot sikerül elkapnia.

A hátsó régió pedig elég sűrű, a Honvédot három ponttal előzi meg a Fehérvár, de még a nyolcadik ZTE is csak öt pontra van a fővárosi együttestől.

Nagy bajban van a Budapest Honvéd Forrás: Balogh David/Balogh_David/Budapest Honvéd

Ami a Honvéd sorsolását illeti, sorozatban a Vasas (i), a Ferencváros (i), Újpest (o), Kisvárda (i), Kecskemét (o), Debrecen (i), Mezőkövesd (o) és Puskás Akadémia (i) vár a csapatra. Nehéz lenne az mondani, hogy sétagalopp vár Dean Klafuric együttesére.

A fővárosi klub helyzetéről Pisont Istvánt és Détári Lajost is szerettük volna megkérdezni, de ők nem kívántak nyilatkozni ebben a témában.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 31 22 4 5 78-28 50 71
GY
GY
D
GY
GY
I
2.
Paksi FC 31 16 9 6 48-40 8 54
V
V
V
GY
D
I
3.
Fehérvár FC 31 16 10 5 55-39 16 53
GY
GY
D
V
GY
I
4.
Puskás Akadémia FC 31 13 8 10 53-33 20 49
GY
GY
GY
V
GY
I
5.
DVSC 31 13 12 6 47-44 3 45
V
GY
V
GY
V
I
6.
MTK Budapest 31 12 12 7 41-58 -17 43
GY
D
GY
V
V
I
7.
ZTE FC 31 12 13 6 52-57 -5 42
GY
V
D
GY
GY
I
8.
DVTK 31 11 12 8 48-56 -8 41
V
D
GY
D
V
I
9.
Kecskeméti TE 31 11 14 6 40-44 -4 39
V
V
GY
D
D
I
10.
Újpest FC 31 11 16 4 45-62 -17 37
V
V
V
V
GY
I
Teljes lista