Ez lehet az ország legdrágább sonkája

sonka
húsvét
ünnep
Vágólapra másolva!
Néhány ezer forint kilónkénti áron már kapni parasztsonkát a boltokban és a piacokon, de az import húskülönlegességek ára akár a 15-30 ezer forintot is elérheti. Ezek között is kimagaslik árával az a sonkaféle, amit a budapesti Fény utcai piacon találtak meg a Blikk munkatársai.
Vágólapra másolva!

Az ínyencségnek Iberico Bellota a neve, 24 hónapos érlelés után került a Fény utcai piacon megtalálható szaküzletbe. Nem csak dísznek van ott, már megkezdték, így látható a hús felülete, szemre kicsit sápadtnak tűnik. Az eladó a Blikknek elárulta, 10-15- dekát szoktak belőle vinni a rajongók. Igaz, nem minden második vásárló kér belőle, de biztosan el fog fogyni,

annak ellenére, hogy kilogrammonkénti ára 69 ezer forint.

A lap idézi a Kolbászellátó üzlet tulajdonosát, aki szerint épp az állat tartási körülményei miatt különlegesek a spanyol sonkák, ami drága árukat indokolja. Nemrégiben az Origo is beszámolt a hazai húsipari szövetség hagyományos húsvéti rendezvényéről.

Ezen a szakértők szintén arra hívták fel a figyelmet: a magyar élelmiszeripar biztonságos és jó minőségű termékekkel képes ellátni a fogyasztókat,

és megbízható gyártó esetén a saját kategóriájában mindegyik sonka megfelelő lehet. De nem véletlenül vannak markáns eltérések a most a boltokban kapható termékek áraiban. Például egy jó minőségű gyorspácolt kötözött sonka nem bír olyan termékjellemzőkkel, fehérjetartalommal, mint egy hosszú érlellési idejű parasztsonka, noha mindkettő lehet magas minőségben gyártott.

Cikkünk kiemelt képe illusztráció / forrás: Shutterstock