Gulyás Gergely az Origónak: 65 évet késett az amerikai nagykövetség plakátkampánya

GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra, Kormányinfó 2023.04.20.
Budapest, 2023. április 20. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. április 20-án. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Június 30-ig meghosszabbította a kormány az árstopokat - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Gulyás Gergely elmondta: komoly gazdasági hatásai vannak az orosz-ukrán háborúnak mindenhol a világon, inflációs rekordok dőltek meg. Amíg tart a háború és szankciók vannak, addig infláció is van - mondta, emlékeztetve arra, a kormány célja, hogy év végére egy számjegyű legyen Magyarországon az infláció, ehhez pedig sok tényezőnek kell együttesen hozzájárulnia. Gulyás Gergely üdvözölte a jegybank alelnökének azon nyilatkozatát, hogy a Monetáris Tanács jövő héten dönthet a kamatfolyosó felső szélének csökkentéséről. Rossz az időzítés, mi támogatnánk ezt a plakátkampányt, csupán 65 évet késett az amerikai nagykövetség - mondta az Origo kérdésére Gulyás Gergely. 
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely elmondta, aggasztó, hogy mindkét oldalon egyre több fegyver kerül a frontra, mindez pedig azt vetíti előre, hogy a háború tovább húzódhat. Szintén aggasztó jel, hogy sugárzóanyag-tartalmú fegyverek is megjelentek a fronton.

hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, a kormány továbbra is tántoríthatatlanul a béke pártján áll, ezért nem is enged át az ország területén fegyverszállítmányokat.

Gulyás Gergely bejelentette, június 30-ig biztosan maradnak az árstopok Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Június 30-ig maradnak az árstopok

Elmondta azt is, hogy a cél az, hogy az infláció decemberre egyszámjegyűvé váljon, valamint, hogy

az árstopok június 30-ig mindenképpen érvényben maradnak.


A kormány a monetáris politikát a jegybank feladatának tartja, de az alapkamat csökkentésének szándékát üdvözli, mondta Gulyás Gergely.

A miniszter kijelentette, a mezőgazdaság terén a feladat még most is a tavalyi károk mérséklése, ezért a mezőgazdasági öntözés költségeit idén a kormány fedezi majd. Ez 10 milliárdos összeget jelent - mondta az Origo kérdésére Gulyás.

Folyamatos ellenőrzés

A miniszter elmondta, hogy az ukrán gabonafélék és mezőgazdasági termékek behozatalának átmeneti tiltása összesen huszonöt termékkörre terjed ki. Olyanokra, mint a repce és napraforgómag, a liszt, az étolaj, a méz és egyes húsfélék is tiltólistára kerültek. Az átmeneti tilalom 2023. június 30-ig tart a jelenlegi döntés szerint.

Hozzátette: a tranzitszállításokra Magyarországon keresztül továbbra is van lehetőség. A hazánkon keresztülhaladó termékeket a hatóságok rendszeresen ellenőrizni fogják. Aláhúzta, Magyarország kész segíteni Ukrajnának, de a szolidaritás korlátja az, hogy a magyar gazdákat meg kell védeni.

Mint mondta, szerdán az agrárminiszter tárgyalt az Európai Bizottsággal ennek érdekében, ennek köszönhetően úgy tűnik, hogy Brüsszel is hajlandó konkrét javaslatot elfogadni az ukrán gabonaimport okozta piaci nehézségek kezelésére.

A kormány a szerdai ülésén azt a döntést hozta, hogy a korábban egyetemes szolgáltatásra jogosult mikrovállalkozásoknak az átlagfogyasztás fölött ezentúl 165 forint/kw helyett 70 forint/kw-ot kell fizetniük, ami a lakossági piaci árral megegyező.

Folytatódik a rezsicsökkentés a mikrovállalkozások körében Forrás: Pixabay

Újabb árcsökkentő lépés az áruházakban

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerint bár januárban tetőzött Magyarországon az infláció, a pénzromlás viszont biztosan velünk marad mindaddig, ameddig a háború tart.
Kifejtette, az árstopok bevezetése óta több mint hatezer üzletet ellenőrzött a hatóság, hogy betartják-e az előírásokat. A kormány nem tűri a trükközést és a nyerészkedést – szögezte le a kormányszóvivő.

Szentkirályi Alexandra elmondta, görög és francia példára a kormány akciók meghirdetésére fogja kötelezni a kereskedelmi üzleteket.

Ez azt jelenti, hogy az alapvető élelmiszereknek mintegy 20 kategóriába kell besorolódniuk, az érintett kereskedelmi egységeknek mindegyik kategóriában egy-egy szabadon választott terméket kell az akciót megelőző 30 napban tapasztalt árnál alacsonyabban kínálni.

Mindez elmondása szerint hetente változhat, vagyis heti akciók lesznek. Az akció nem vonatkozhat árstopos termékekre – emelte ki.

Azt látjuk, hogy Brüsszel ma tele van korrupciós ügyekkel, ezektől hangos az európai sajtó. Ez érinti az Európai Néppártot is. Most is felmerülnek olyan ügyek, amelyek a nem jogszerű befolyásszerzés látszatát keltik – válaszolta a közmédia riporterének brüsszeli korrupciót érintő kérdésére Gulyás Gergely. Hozzátette, Magyarország elkötelezett amellett, hogy ezeket az ügyeket ki kell vizsgálni. „Egyértelművé kell tenni, hogy Brüsszelben a közösségi jogon kívül másféle parancs és norma nem érvényesül" – fogalmazott.

Több évtizedes kérdés

A tárcavezető az Origo kérdésére kifejtette, rossz az időzítés, mi támogatnánk ezt a plakátkampányt, csupán 65 évet késett az amerikai nagykövetség.

Gyurcsány ráparancsolt Karácsonyra

Azzal kapcsolatban, hogy Karácsony Gergely főpolgármester szerdán bejelentette, a főváros nem fogja kifizetni a szolidaritási adó egy részét, Gulyás Gergely kifejtette: a Tarlós Istvántól örökölt komoly megtakarításokból és a növekvő adóbevételekből mára csődhelyzet lett a városvezetés elmondása szerint.

Gyurcsány ráparancsolt Karácsonyra Forrás: MTI/Balogh Zoltán

- húzta alá.

Karácsony bejelentésével kapcsolatban azt is megjegyezte: „Gyurcsány Ferenc két hete ráparancsolt Karácsony Gergelyre, hogy nem elég keményen bírálja a kormányt, és most megpróbál szót fogadni Gyurcsány Ferencnek".

Gulyás: Ez egy beteges javaslat

Ursula von der Leyen esetleges NATO-főtitkári kinevezésnek kérdéséről úgy fogalmazott: mindent a maga idejében kommentál a kormány.

A miniszter elmondta: az ENSZ javaslatát betegesnek tartja a kormány, és a javaslat nem befolyásolja a gyermekvédelmi törvény szigorítását. Gyöngyösi Márton széderesten való részvételéről azt mondta: ha az amerikai nagykövet a jobbikos politikus zsidólistázási ambícióihoz akart hozzájárulni, akkor ez egy komoly hozzájárulás.

Gulyás Gergely kiemelte: az uniós forrásokról való tárgyalások folyamatosak a kohéziós pénzek és a helyreállítási alapok tekintetében. A miniszter hangsúlyozta, a magyar kormány a bécsi egyezmény alapján tekint minden diplomatára, és azt szeretnék, ha David Pressman is így gondolkodna.

Kérdésre válaszolva elmondta: a kormány asztalán benzinárstopra való előterjesztés egyelőre nincsen, de kizárni semmit nem lehet.

Egyelőre nem jön vissza a benzinárstop (Képünk illusztráció) Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gulyás Gergely kiemelte, a háborúval kapcsolatban két álláspont van: le kell ülni tárgyalni és tűzszünetet kell kezdeményezni. Szerinte a másik álláspont, hogy a háború addig tartson, ameddig pontosan azok a határok lesznek, amik a háború előtt voltak. Hozzátette: aki utóbbi mellett áll ki, az abban érdekelt, hogy a háború még évekig tartson.

A miniszter újságírói kérdésre elmondta, nincs olyan kérdés, amelyben a bizottsággal ne egyeztek volna meg. Kifejtette, a bizottság a határvédelemhez szükséges támogatást soha nem adta meg.

- jelentette ki.

Gulyás: A főváros nem gazdálkodik jól

Azt is elmondta, hogy a kormány folyamatosan tárgyal a pedagógusokkal a státusztörvényről, még nem nyújtották be, alakíthatnak rajta.

A miniszter ismertette, hogy legritkább esetben engedélyeznek az önkormányzatoknak hitelt. Gulyás Gergely hangsúlyozta: