Börtönbe kerülhet az, aki hamis értékelést ad le a népszerű utazási oldalon

Tripadvisor, Which?
Vágólapra másolva!
A szálláshelyeken, éttermekben, kávézókban, egyéb vendéglátó egységekben szerzett tapasztalatokat illetően mára megkerülhetetlenné vált a világ legnagyobb utazási platformja, a Tripadvisor, amelyet havonta félmilliárdan használnak, számolt be róla a Világgazdaság. A lap arról is ír, hogy a hamis értékeléseknek ugyanakkor akár súlyos következményei is lehetnek.
Vágólapra másolva!

A portál nemrégiben közölte harmadik átláthatósági jelentését, amelyhez 73 millió értékelést vizsgált meg. Ezeknek 4,4 százaléka volt hamis, megtévesztő, vagyis 1,3 millió bejegyzés egyáltalán nem fedte a valóságot. Nagy részüket a vállalat dolgozóinak sikerült azonosítaniuk még a publikálás előtt, 28 százalékuk viszont megjelent a világhálón.

Érdekesség, hogy 24.521 esetben fizetett értékelőcégekhez köthető visszajelzéseket találtak, a legnagyobb számban amerikai, indiai, olasz, orosz, török és vietnámi társaságok próbálták kijátszani a rendszert.

Azonban már többen is belebuktak a jól hangzó, ámbár hamis hírnevek gyártásba: egy olasz vállalkozás, a PromoSalento fizetett értékelőcég ügyvezetőjének például a 8000 eurós (3,02 millió forint) kártérítés mellett kilenc hónapra börtönbe is kellett vonulnia, amiért hamis véleményekkel szórta tele a Tripadvisort.

Illusztráció Forrás: Origo

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke úgy nyilatkozott, hogy

- mondta, hozzátéve, hogy az azonnali visszajelzés nagyon sokat segíthet az üzemeltetésben, a problémákra ezáltal rögtön, akár már helyben megoldást lehet találni.

Azonban a szakember szerint a Tripadvisorral ellentétben a világ egyik legnagyobb szállásfoglaló oldalán, a Booking.com-on reálisabb képet kapunk a vevőelégedettségről, hiszen csak az értékelhet a felületén, aki igénybe vette a szolgáltatást. Ugyanakkor a Tripadvisor szabályai továbbra sem tiszták, a transzparencia hiánya, az ismeretlen algoritmus pedig kérdéseket vet fel a működési elvével kapcsolatban.

További részletek ide kattinttva olvashatók.