Hátborzongató hangfelvételt hozott nyilvánosságra a NASA, a Föld mellett rögzítették

Föld, Earth
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A NASA április 17-én közzétett új hangfelvétele hátborzongató betekintést nyújt a Föld mágneses mezejének furcsa és nyugtalanító zajaiba. A különös fütyülő, robbanó, zúgó hangok akkor keletkeznek, amikor a Napból érkező plazmahullámok kölcsönhatásba lépnek a Föld mágneses mezejével.
Vágólapra másolva!

A hangfelvételt a NASA az ún. HARP projekt keretében készítette. A program célja, hogy a Föld magnetoszférájával kapcsolatos adatokat az emberi fül számára is jól hallható hangokká alakítsa. A kapott hanganyagok segítenek feltárni a pajzs szabálytalanságait. A mintákat bárki meghallgathatja, és a szokatlanságok kiszűrésével segítheti a hivatásos tudósok munkáját. Az eredmények új felfedezésekhez vezethetnek a magnetoszférával és a Nappal kapcsolatban.

A magnetoszféra szokatlan alakja

A Föld magnetoszférája egy olyan mágneses buborék, amely bolygónk külső atmoszféráját veszi körül, és megvéd minket a káros napsugárzástól és napviharoktól. A tudósok a magnetoszféra és a Nap természetének megértésével meg tudják jósolni és fel tudnak készülni a minket érintő űridőjárási eseményekre.

A magnetoszférát a Föld mágneses mezejének és a Napból érkező töltött részecskéknek a kölcsönhatása hozza létre. A napszél összenyomja és formálja a magnetoszférát, ami ennek hatására erősen megnyúlt alakú lesz.

A Napból érkező és a magnetoszférának nekicsapódó plazmahullámok ingadozásokat és rezgéseket keltenek a pajzsban. A folyamat rádióhullámokat bocsát ki, amit a HARP projekt érzékel, és hanggá alakít.

A Föld mágneses mezeje, a magnetoszféra művész ábrája. A magnetoszféra védi meg többek között a földi élővilágot a Napból érkező korpuszkuláris sugárzás káros hatásaitól Forrás: NASA

Már korábban észleltek hasonló zajokat

A magnetoszférából származó hangok rögzítése nem új a tudomány számára. Február 17-én egy napkitörés érte a földet, amit egy amatőr csillagásznak, Thomas Ashcraftnak sikerült rögzítenie és hanggá alakítania. A HARP-hangokkal ellentétben, amelyek hátborzongatóak és túlvilágiak, Ashcraft felvétele inkább csak egyszerű, statikus zajokat tartalmazott.