Egyelőre nem lövik ki a trentinói futót szétmarcangoló medvét

animal nature Horizontal
This handout picture released by the Italian State Forestry Corps (Corpo Forestale dello Stato) of Trentino region, on July 29 2020, shows a webcam frame of the brown bear, known as M49 during his escape before being captured last 29 April 2020. - The M49 brown bear equipped with a radio collar, has escaped for the second time from the enclosure of the Casteller Wildlife Center, near Trento, northern Italy. (Photo by Handout / Corpo Forestale dello Stato / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / POLIZIA DI STATO - ITALIAN POLICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Három héten belül másodjára akadályozta meg a bíróság annak a medvének a leölését, amely április elején halálra marcangolt egy futót az észak-olaszországi Trentino megyében; a JJ4 jelű nőstény medve a következő tárgyalásig biztosan így életben marad – derült ki az illetékes bíróság keddi döntéséből.
Vágólapra másolva!

Maurizio Fugatti, trentinói megyei elnök múlt hét végén második alkalommal adott ki rendeletet a 17 éves medve leöléséről, ennek hatályba lépése azonban a medve sorsát eldöntő, május 11-ére kitűzött tárgyalásra volt kijelölve.

A medve Forrás: AFP/Handout

Jóllehet a medve egyelőre életben marad, a keddi döntés során azt nem tisztázták, hogy pontosan mikor fog legközelebb összeülni a bíróság.

Az április elején történt tragédiát követően – amikor a medve rátámadt és halálra marcangolta az erdőben futó 26 éves Andrea Papit – a kormányzó rögtön elrendelte a medve kilövését,

de a végrehajtást egy közigazgatási bíróság néhány nappal később állatvédő szervezetek nyomására felfüggesztette.

A trentinói hatóságok adatai szerint 2021-ben száz medve élhetett a térségben. A tartomány vezetése az állományt mintegy felére csökkentené, az agresszív állatokat kilőnék. A szlovén sajtó a múlt hét végén közölte, hogy az olasz környezetvédelmi minisztérium külföldre szeretne áttelepíteni barnamedvéket a Trentino-Alto Adige régióból, és megkérhetik Szlovéniát, hogy fogadjon be néhány példányt.