Itt vannak a magyar érettségi feladatai!

Érettségi, 2023, Csik Ferenc, gimnázium, 2023.05.08. Magyar nyelv, Irodalom,
Vágólapra másolva!
Hétfőn 9 órakor kezdődtek meg a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli érettségik. Magyar nyelv és irodalomból középszinten 1160 helyszínen 72 569, emelt szinten 51 helyszínen 1771 vizsgázó tesz érettségit.
Vágólapra másolva!

A középszintű írásbeli vizsga 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk: az elsőre 90, a másodikra 150 perc áll rendelkezésükre - írja a hirado.hu.

Az első feladatlap egy szövegértési és egy szövegalkotási feladatot tartalmaz.

A szövegértési részben a Pécsi Tudományegyetem egyik munkatársának borokról szóló ismeretterjesztő szövegét kapták a diákok.

A szöveg nagyon részletesen ismertet borfajtákat és borvidékeket is.

A szövegértési feladatok rendkívül aprólékosan kérnek számon a kortárs szöveg alapján borokkal kapcsolatos ismereteket.

Hétfőn 9 órakor kezdődtek meg a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli érettségik. Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A szövegértési feladatok megoldásával összesen 40 pontot szerezhetnek a diákok.

A szövegalkotási részben egy kampány és levél közül választhatnak a diákok.

120-200 szó terjedelemben a Bringázz a suliba! kampánnyal kapcsolatban kell írniuk az érettségizőknek. Akiknek ez a feladat nem tetszik, ugyanebben a terjedelemben levelet írhatnak, melyhez részletes adatokat kaptak.

A magyarérettségi első feladatsorának megoldására a diákoknak egyébként 90 percük van – ennyi idő alatt egy szövegértési és egy rövid szövegalkotási feladatsort kell megoldaniuk.

A dolgozatokat 90 perc elteltével a felügyelő tanár összegyűjti.

Ezután osztható ki a második feladatlap, amely egy műértelmező szöveg alkotását várja el a vizsgázóktól: ez – a vizsgázó választása szerint – lehet egy mű értelmezése vagy két mű összehasonlítása adott szempontok mentén.

Magyar nyelv és irodalomból középszinten 1160 helyszínen 72 569, emelt szinten 51 helyszínen 1771 vizsgázó tesz érettségit. Fotó: Polyák Attila - Origo

A választott feladat megoldásának elvárt terjedelme 400-800 szó.

Az érettségizők idén vagy

Lázár Ervin: A kovács című novelláját elemezhetik, vagy Petőfi Sándor: Csokonai és Tóth Árpád: Invokáció Csokonai Vitéz Mihályhoz című versét kell összehasonlítaniuk.

A vizsga szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból áll.

A vizsgázók egyetlen feladatlapot kapnak, a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be a feladatok megoldására.

A szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz (irodalmi vagy nyelvi témájú értekező prózához, esszéhez vagy annak részletéhez, lírai műhöz, szépprózai alkotáshoz vagy annak részletéhez, egy drámához vagy annak részletéhez) kapcsolódik.