Chatbotoktól féltik a titkaikat a techcégek

apple iphone mobilozás kávé kávézás telefonozás
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A Samsung után az Apple is betiltotta a ChatGPT és társai használatát.
Vágólapra másolva!

Nem csak a távolabbi jövőre nézve hordoz komoly kockázatokat a generatív mesterséges intelligencia, a ChatGPT-hez hasonló rendszerek jelenleg is aktívan felhasználják a kapott információkat a működésük fejlesztése érdekében. A feltételezések szerint ez az oka annak, hogy a Google Bard chatbot továbbra sem érhető el a Európai Unió országaiban, jelen formájában az adatgyűjtés ütközhet a GDPR-ral, a sajtó kérdései ellenére a vállalat nem hajlandó tisztázni a helyzetet.

Félnek a legnagyobb techcégek, hogy valamilyen formában elérhetővé válhatnak a dolgozóik által kiszivárogtatott üzleti titkok Forrás: Cup of Couple / Pexels

A chatbotok öntanítási célú információgyűjtése a magánszemélyek számára jó eséllyel elhanyagolható gyakorlati jelentőséggel bír, valójában a vállalatok számára okoz komoly aggodalmat a jelenség, hiszen a munkájukat chatbottal megkönnyíteni próbáló dolgozóik üzleti titkokat adhatnak ki a rendszereknek, amelyek aztán az öntanuláson át elérhetővé válhatnak a többi felhasználó számára is.

Emiatt a nagy techcégek közül elsőként a Samsung, most pedig az Apple is megtiltotta a dolgozói és a partnercégei számára a generatív mesterséges intelligenciás szolgáltatások használatát, azok nem vehetik igénybe a ChatGPT-hez vagy a GitHub Copilothoz hasonló megoldásokat a munkájuk során. A The Wall Street Journal szerint az Apple látja az értéket az efféle termékekben, saját rendszereket kíván elérhetővé tenni a dolgozók és partnerek számára, ám az üzleti titkok védelme érdekében az érintetteknek addig is mellőzniük kell a jelenleg elérhető megoldásokat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!