Kenőpénz elfogadásával vádolják az ukrán legfelsőbb bíróság elnökét

Vágólapra másolva!
További mintegy félmillió dollárt (173 millió forint) foglaltak le az ukrán legfelsőbb bíróság vesztegetés miatt őrizetbe vett egykori elnökénél - közölte kedden az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (NABU).
Vágólapra másolva!

- ismertette a NABU Telegram-oldalán.

Vszevolod Knyazjevet május 15-én vették őrizetbe a NABU munkatársai.

Azzal vádolják, hogy 2,7 millió dollár (938 millió forint) összegben fogadott el kenőpénzt Kosztyantin Zsivago ukrán milliárdos üzletembertől, a Finanszi i kredit pénzintézet tulajdonosától.

Nem sokkal korábban a legfelsőbb bíróság engedélyezte volt elnökének őrizetbe vételét, és tagjai bizalmatlansági indítvánnyal menesztették őt posztjáról.

A volt főbíró szerint bosszúból kezdeményezett, politikai indíttatású ügyről van szó. Emellett azzal érvelt, hogy irodájában "egyszerűen csak őrizték" azt a pénzt, amelyet más személyek, köztük bírák vittek oda.

Később a Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság (VAKSZ) 60 napos vizsgálati őrizetet rendelt el a vesztegetéssel vádolt Knyazjevvel szemben,

illetve lehetőségként engedélyezte 107,4 millió hrivnya (több mint egymilliárd forint) óvadék ellenében azt, hogy szabadlábon védekezhessen.