Háborúpárti nyilatkozat: Karácsony Gergely gyáva módon próbál megfelelni a baloldali finanszírozóinak

Horizontal
Lángokban álló társasház a donyecki Bahmutban
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely szervilis módon próbál megfelelni egyes nemzetközi baloldali gazdasági és politikai érdekcsoportoknak - ezzel magyarázta ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője az Origónak, hogy a főpolgármester durva háborúpárti nyilatkozatot tett a minap. Mint ismert, Budapest baloldali vezetője arról beszélt az ATV-ben, hogy Magyarország háborúban áll Oroszországgal. A szakértő szerint nem ez lesz az utolsó tudatos, agresszív megnyilvánulás a baloldalon, hiszen egyfajta versenyfutás kezdődött meg a guruló dollárokért a különböző pártok között.
Vágólapra másolva!

Origo: Mi a véleménye Karácsony Gergely minapi nyilatkozatáról, miszerint háborúban állunk Oroszországgal?

Ifj. Lomnici Zoltán: A kérdés kapcsán felidézném Lloyd Austin védelmi miniszter és Mark Milley tábornok vezérigazgató-helyettes csütörtöki, Pentagonban tartott sajtótájékoztatóját. Sajtóbeszámolók szerint az amerikai vezetői kínosan ügyeltek arra, hogy hangsúlyozzák annak a tényét, miszerint Washington, a Nyugat nem áll háborúban Oroszországgal.

Az a tény, hogy a budapesti főpolgármester ennek az ellenkezőjét állítja, annyira vehető komolyan, mint amikor Bárdossy László miniszterelnök az országgyűlést és a kormányzót megkerülve deklarálta az Egyesült Államokkal való hadiállapot beállását, vagy korábban önhatalmúlag bejelentette, hogy Magyarország hadba lépését a Szovjetunióval szemben.

Megjegyzendő, hogy háborús bűnös Bárdossy lépése nyomán Roosevelt elnök - Sztálin sokadik követelése nyomán – válaszul 1942. június 5-én írta alá a Magyarország elleni hadüzenetet. Az ország ezzel "végleg Hitler karmai közé került, annak valamennyi tragikus következményével együtt." Ebből is látszik, hogy súlyos történelmi lecke alapján tanultuk meg, hogy nincs szüksége Magyarországnak felelőtlen háborúpárti politikusokra sem most, sem a jövőben.

Origo: Mennyire illeszthető a főpolgármester mondata a nyugat-európai, illetve brüsszeli politikusok nyilatkozataihoz?

Ifj. Lomnici Zoltán: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke idén februárban elismerte, hogy már a háború kezdete előtt Oroszország elleni szankciókat kezdtek kidolgozni a Joe Biden vezette kabinettel. Az Európai Unió tudatosan készülhetett a háborúra, és ezt több vezető politikus is megerősítette.

Tavaly májusban Steny Hoyer, a képviselőház korábbi demokrata, baloldali többségi vezetője megdöbbentette a közvéleményt, amikor azt állította, hogy háborúban állunk, nyilvánvalóan az Egyesült Államok álláspontjára utalva az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusban. Annalena Baerbock zöldpárti német külügyminiszter hasonló megnyilatkozása szintén mély döbbenetet váltott ki. Mindez ugyanakkor megerősíti, hogy

Karácsony Gergely hivatalában fogadta David Pressman amerikai nagykövetet Forrás: Fotó: Ancsin Gábor / www.kepsz/Image is copyrighted./Ancsin Gábor

Origo: Több felmérés szerint is kifejezetten népszerűtlen a háború és a háborúpárti álláspont Magyarországon. Ennek ellenére a baloldali politikusok rendszeresen tesznek ilyen nyilatkozatokat tesznek. Mi ennek az oka?

Ifj. Lomnici Zoltán: A Századvég kutatásai egyértelműen rámutatnak arra, hogy a magyar lakosság elítéli a háborúpárti nyilatkozatokat. A megkérdezettek 56 százaléka nem ért egyet Vera Jourová uniós biztosnak azon kijelentésével, hogy „Magyarországot gyakrabban kell számonkérni, különösen az Oroszországgal és a háborúval kapcsolatos álláspontja miatt".

Ezzel párhuzamosan a megkérdezettek 58 százaléka az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének a véleményével sem ért egyet. David Pressman Orbán Viktor azonnali tűzszünetet szorgalmazó szavaira reagálva arról beszélt, hogy nem létezik sem „béketábor", sem „háborús tábor".

Lomnici Zoltán a Századvég jogi szakértője szeint a baloldal nem fog tágítani a háborúpárti álláspontjától, mert számítanak a guruló dollárokra Fotó: Polyák Attila - Origo

Origo: Hogyan értékelhető Karácsony megnyilvánulása a közelgő önkormányzati választási kampány fényében?

Ifj. Lomnici Zoltán: Karácsony felelőtlen háborúpárti nyilatkozata bizonyosan hatással lesz az önkormányzati választásokra. A budapesti polgárok ugyanis immár nem csak a regnáló főpolgármester silány politikai teljesítményéről, a gazdasági értelemben csődöt mondott városvezetéséről, hanem emberi és morális aspektusból nézhető súlyos felelőtlenségéről is ítéletet mondhatnak.

Szakértő: Karácsony teljesen nyíltan képviseli a háborúpártiságot

Emlékezetes, Karácsony Gergely azt nyilatkozta a szerdai Egyenes Beszédben, hogy háborúban állunk Oroszországgal. Amikor a műsorvezető erre úgy reagált, hogy Magyarország szerencsére senkivel nem áll háborúban, a főpolgármester megerősítette korábbi állítását.

Az Origo elsőként Kiszelly Zoltánt kérdezte a botrányos kijelentésről. A Századvég politikai elemzések igazgatója szerint Karácsony teljes mértékben követi azt a nyugati háborúpárti elképzelést, miszerint ha elfogynak az ukránok, akkor az európai országoknak kell beszállnia a háborúba Ukrajnában. A szakértő úgy látja, Budapest vezetője azzal is számol, hogy emiatt komoly nyugati pénzügyi forrásokat kaphat a 2024-es választási kampányára.