Ez lehetett a világ egyik első lovagláshoz használt nyerge

nyereg
Egy jól megőrzött, puha bőrből készült nyerget azonosítottak Kínában
Vágólapra másolva!
A kínai Hszinccsiang Ujgur autonóm régiójában, a Tien Sán-hegység keleti végén fekvő Turfan-medencében található Yanghai temetőben feltárást végző régészek egy jól megőrzött, puha bőrből készült nyerget azonosítottak, amely az úgynevezett subeixi kultúrához kapcsolódik.
Vágólapra másolva!

Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, a nyereg megjelenése jelentős fejlődést hozott a lovaglás terén, ami forradalmasította a hadviselést és megkönnyítette a gyors, hosszú távú utazást egész Eurázsiában.

A most felfedezett sírba egy felnőtt nőt temettek hajlított testhelyzetben, bőrkabáttal, bőrcsizmával, kerámia csészével, fonott gyapjúpánttal, gyapjúszövet maradványokkal és a fenekére helyezett bőrnyereggel együtt.

Az ásatási dokumentumok szerint a nyereg két, ovális alakú tehénbőrből készült párnapárnából áll, és szarvas- és teveszőr keverékével töltötték meg.

Egy jól megőrzött, puha bőrből készült nyerget azonosítottak Kínában Forrás: P. Wertmann; M. Yibulayinmu

A nyereg felső oldalát öt darab bőrből készítették, amelyeket az ülést és az elülső támaszokat képező ínszálak segítségével finom futóöltésekkel varrtak össze.

A Turfan Kulturális Ereklyék Igazgatósága a sírépítési és temetkezési tárgyak alapján a Krisztus előtti 7. és 4. század közé teszi a temetést. Egy közelmúltban végzett szén-dioxid kormeghatározási elemzés eredményeit a Science Direct folyóiratban tették közzé, amely szerint a nyereg 95,4 százalékos valószínűséggel Krisztus előtt 727–396 készült. Eszerint viszont ez a legrégebbi nyereg Kínában.

– mutattak rá a tanulmány szerzői a HeritageDaily online tudományos portálnak.