Távvezérelt autókölcsönző szolgáltatás indul Nagy-Britanniában

Woman driving car Automobile Industry Beautiful Fashion Portrait One Woman Only Only Women Mid Adult Women Women Females Test Drive Comfortable Multi-Tasking Car Rental Driveway 30-39 Years Adult Smiling Sitting Driving Customer Caucasian Ethnicity One Pe
Woman enjoying driving car on her journey
Vágólapra másolva!
Új autókölcsönző szolgáltatás indul Nagy-Britanniában, amelynek célja, hogy a járműveket sofőr nélkül az ügyfelekhez szállítsa. A Fetch vállalata a kivitelezéshez azonban nem teljesen autonóm vezetési technológiára támaszkodik, hanem alkalmazottai egy távoli helyszínről irányítják az autókat a bérlőkhöz.
Vágólapra másolva!

A Fetch szolgáltatáson keresztül bérelt járműveket egy távoli helyszínen tartózkodó operátor irányítja az ügyfélhez. A távvezérlésre azonban a bérlőknek nincs lehetőségük, nekik a bérlés ideje alatt továbbra is manuálisan kell vezetniük az autókat - írja a The Verge.

A vállalat egyik autója:

Egyelőre a szolgáltatás még tesztelés alatt áll, így a járművekben a kiszállítás ideje alatt egy biztonsági sofőr ül, aki szükség esetén átveszi az autó felett az irányítást.

A Fetch reméli, hogy 18 hónapos bizonyított siker után a szolgáltatás teljesen távvezérelté válhat majd. A vállalat szóvivői szerint a vezető nélküli, távvezérléssel működő járművek már több mint 1600 kilométert tettek meg ütközés nélkül.

Távoli helyszínen tartózkodó operátor irányítja a járműveket Forrás: youtube.com/@5NewsUK

A The Verge cikke szerint a Fetch az egyik első vezető nélküli autókölcsönző szolgáltatás, bár meg kell jegyezni, hogy autonóm robotaxi-szolgáltatásokat már évek óta tesztelik cégek világszerte. Néhány hete például az Uber bejelentette, hogy partnerséget köt a Waymóval, amelynek keretén belül még idén vezető nélküli járműveket szállítanak az arizonai Phoenixbe.

A címlapi kép illusztráció!