Ősi titkokat rejt ez az eladó angol kastély

Cotswolds
Vágólapra másolva!
Eladóvá vált egy klasszikus angliai kastély, amely különleges műemléképületnek számít. A birtok története ugyanis a Római Birodalom korába nyúlik vissza.
Vágólapra másolva!

Cotswolds régiója a dél-angliai vidék gyönyörű része, amely érintetlen területeiről és jellegzetes mészkőépületeiről ismert. Nem meglepő, hogy Károly király szeretett otthona, Highrove is ebben a régióban található, a térség pedig a turisták körében is igen népszerű. Cotswolds története azonban messze nyúlik vissza a történelemben, ugyanis miután a Római Birodalom Kr. u. 43-ban megszállta Britanniát, a rómaiak utakat, táborokat, sőt még villákat is építettek a környéken.

Most pedig eladóvá vált itt, Gloucestershire-ben, egy különleges, műemlékvédelem alatt álló ingatlan, amely az 1500-as évekből származik, majd a 19. században átalakították. A ház érdekessége, hogy Anglia egyik legnagyobb római kori villájának helyén épült. Épp ezért a legmagasabb, I. fokozatú besorolással rendelkezik műemléképületként. Ez azt jelenti, hogy „kivételes nemzeti, építészeti vagy történelmi jelentőségű" épületről van szó – írja a Dirt.com.

A ház évszázadok óta Old Priory néven ismert – a „priory" kis kolostort vagy zárdát jelent. Ma úgy tartják, hogy az épület egyházi kötődése visszanyúlik a VIII. Henrik előtti időkbe, mielőtt az uralkodó az 1500-as évek elején elszakadt a római katolikus egyháztól.

Az öt hálószobán és öt fürdőszobán kívül az épületben található ma egy boltíves mennyezetű előcsarnok, egy szalon, lambériázott étkező, egy modernizált családi konyha, egy könyvtár, valamint egy hangulatos dolgozószoba is. A fő hálószoba és a hozzá tartozó fürdőszoba egy külön szárnyban helyezkedik el, a közelében pedig egy titkos toronyszobát is kialakítottak.

Igazi angol birtokhoz méltóan Old Priory is rendelkezik melléképületekkel. A több mint 34 hektáros telken (a főépület mellett) van még egy klasszikus stílusú medenceház, amely a terület római kori múltját idézi fel. Építettek még egy három hálószobás és két fürdőszobás vendégházat, garázsokat és istállókat is. Végül a telken található még egy Priory Lodge névre hallgató másodlagos rezidencia is, amelyet két hálószobával és két fürdőszobával a birtok másik végén alakítottak ki. Ez külön megvásárolható.

A telken, régi angol kastélyhoz méltó módon, van még egy viktoriánus forrásból táplálkozó vízi kert, illetve egy félhektáros tó, melyhez úszó kacsaház tartozik. Végül a gyümölcsöskertek és virágágyások mellett egy teniszpályát is kialakítottak.

A birtok most 12,67 millió fontért, vagyis nagyjából 5,5 milliárd forintért eladó.